Grafológia

Valami más... - 2003. október

Egészítse ki a következő ábrát tetszése szerint, minden megkötöttség nélkül!  


 

 

A kiegészítések elemzésénél most azt figyeljük meg, hogy a továbbrajzolás során bezárta-e a kiegészítendő ábra köreit, vagy sem.

 

A körök bezárása leggyakrabban a védtelenség jele, akár ennél a rajznál, akár a kézírásban. A védettség igényét mutatja az a – sok kézírásban megfigyelhető – jelenség, amikor olyan betűk, formák, amelyeket nyitottaknak tanultunk, teljesen vagy majdnem zártan jelennek meg az írásban. A tudatnak azokon a területein, amelyekhez a bezáródó betű vagy betűrész kapcsolódik, az író bizonytalanságot érez.

 

Ha az „n” és az „u” betű lesz zártabb a szokásosnál, akkor az író nagy valószínűséggel a páros kapcsolatokban nem érzi magát kellően biztonságban.

 

Az „m” zártabbá formálódása a nagyobb társadalmi közeggel szembeni tartózkodást mutatja.

 

A „b” és „h” betűk ilyen alakváltozása az önállósággal kapcsolatos félelmekre utalhat.

 

A „p” gyakran a szexuális vonatkozásokban és formában megjelenő bizonytalanságokkal kapcsolatos.

 

Zárt betűk

 

A páros betűk „y”-jának, vagyis a második tagjának zártsága azzal lehet arányos, amennyire védelemre szorulónak látjuk a partnerünket, és természetesen amennyire ez a kapcsolatot is áthatja.

 

Ezek a megállapítások elsősorban a folyóírásra vonatkoznak. A nyomtatott betűk a kézírástól eltérően zárt formákból épülnek fel, mert létrehozásuk során nem kellett tekintettel lenni az összekötésükre. A nyomtatott írás elemei jobban elkülönülnek, olvashatóbbak. Aki ezt tartja szem előtt, és emiatt a kézírását is nyomtatott betűkből alakítja ki, a nyomtatott formához tartja magát, így természetesen a zárt formák használata sem értékelhető a nyitottabb, folyóírással írókéval azonosan.

 

A formák bezárása a védtelenségből fakadó szorongást elzárkózással kezelő személyiség grafikus megoldása. Az így író a védtelenséget, a bizonytalanságot, az ezekből fakadó szorongást integritása megőrzésével, általában magányos belső küzdelemben dolgozza fel.

Tímár Krisztina
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: grafológia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.