Grafológia

Valami más... - 2003. szeptember


Képzeljen egy kört, azután – még mindig képzeletben – kezdje el zsugorítani. Az összezsugorított kört rajzolja le! Érdekes lesz még, ha megjegyzi, milyen érzés kísérte ezt e zsugorítást.

 

1. ábra: Csomóvá zsugorodott kör alakú betűk és betűelemek

 

A zsugorítás végső fázisa leggyakrabban a csomó vagy a pont volt az általam felkért emberek rajzain. Az érzést, ami ehhez a gondolatkísérlethez kapcsolódott, legtöbbször a félelemhez, a szorongáshoz vagy a fájdalomhoz hasonlították, vagyis arról számoltak be, hogy a képzeletbeli kört mintha a félelem, a szorongás vagy a fájdalom érzése tudná összeszűkíteni.

 

A kézírásban ilyen csomók kétféleképpen keletkezhetnek.

 

Az egyik lehetőség, amikor az eredetileg kör alakú betűk vagy betűelemek zsugorodnak akár egészen csomóig.

 

A másik esetben az írás vonalán, egészen függetlenül a betűk alakításától, a vonal vagy az írás bármely pontján keletkezhet csomó. Az ilyen csomó a folyamatos vonalhúzás közben, azt megszakítva keletkezik, tudattalanul. Az írás nagyon lelassított felvételein jól látható a mozgás megváltozása. Az író a folyamatos vonalhúzás közben megtorpan és a valóságban a pillanat tört része alatt, egyszer vagy többször körülír a vonalon belül egy apró kört, míg kialakul a csomó, azután folytatja az eredeti vonalat. A csomó egy izomtónus-változás, egyfajta görcsösség, valamiféle remegés jellegű mikromozgás dokumentációja az írásfolyamaton belül. (Ilyen csomók találhatóak a dadogással küszködők kezdővonalain is, a beszédproblémájukkal analóg módon.)

 

2. ábra: Csomósodások az írásban

 

Egy kézíráson belül a csomósodás törvényszerűségeket mutat, mint az írás bármely más eleme. Ahogy a hurkok valamilyen élményt kerítenek körül, úgy a csomók végtelenül összeszorult kis hurkokként, körökként mindenütt a kifejezetten negatív testi vagy lelki élményeket jelképezik az írásban. (Ugyanezekről számoltak be a rajztesztben részt vevő kísérleti személyeim is.) Ez a jelentése minden csomónak a kézírásban, akár a kör összeszorulásával, a hurok alakjának modulációjával, akár a vonalon keletkezik, önálló formaként.

 

A csomók helye megmutatja, hogy az élet melyik területén éltünk át most is aktív sérüléseket, vagy a test melyik részén szenvedünk gyakori fájdalmaktól.

 

Az állandósult lelki kínok megteremtik a maguk testi tüneteit, így láthatóak az írásból a test betegségei akár a konkrét fizikai megjelenés előtt, vagyis a megbetegedési hajlam formájában is. A hajlam nem jelenti valamilyen betegség törvényszerű bekövetkeztét, a grafológia nem jóslás, jelentősége inkább abból áll, hogy segítségével megtalálhatóak a fizikai problémák lelki megfelelői. Az embert oszthatatlan egészként szemlélve azt tapasztalhatjuk, hogy azoknak a lelki problémáknak a megoldásával, amelyek az esetleges fizikai tünetekkel összefüggésbe hozhatók, a testi problémák gyógyulása előtt is megnyílik az út. Ebben nyújthat segítséget a grafológia.

 

Az írásban megjelenő csomók természetesen nem csak kialakult vagy kialakulóban lévő betegségeket jelezhetnek, minden írás rengeteg csomósodást tartalmaz, itt csak a grafológia egyik legismertebb és legtöbbet vitatott területét kívántam a téma kapcsán megmutatni.

Tímár Krisztina
IX. évfolyam 9. szám

Címkék: grafológia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.