Grafológia

Valami más... - 2004. augusztus


Az általam felkért emberek rajzaiban megmutatkozó közös jelleg a felfelé törő, nagy nyomatékkal induló vonal, a jobb oldal felé törekvés, a vonal nyomatékának változása, a határozott irány, a lap betöltése, uralása, annak konkrét telerajzolása nélkül, inkább a vonal elhelyezésével, a felület kezelésében megmutatkozó dinamizmussal.

 

A kockázatvállalás képessége, a vakmerőség erős döntéshozó képességet, a sablonos megoldásoktól való elszakadást, önálló gondolkodást, önbizalmat, helyzetfelismerést, ötletességet, kalandvágyat, feszültségtűrő képességet és a változtatáshoz, cselekvéshez szükséges energiát feltételez. Ezek együttes megléte esetén az ember képes akár vakmerő cselekedetek sikeres megvalósítására is. Az írásban ezek a tulajdonságok főként az alábbi grafikus jegyekben mutatkoznak meg:

 

Az önbizalom jele a nagy írás, magabiztos aláírás, a szó- és sorkezdő betűk hangsúlyos megjelenése. Az ötletek megvalósításának képessége és igénye a középzóna és a teljes írásnagyság arányában mutatkozik meg. A középzóna a megvalósulás területe. Minél nagyobb az írás egészéhez képest a középzóna, annál több elképzelést, ötletet valósított meg saját személyiségéből az író. Ugyanez persze azt is jelenti, hogy annál kisebbek a tartalékai.

 

A középzóna nagysága párhuzamot mutat a vakmerő vonal kiterjedésével. A kompozíció, az elhelyezés azt árulja el, mekkora területre tart igényt a rajzolt vonal. Ez a szükség esetén aktivizálható energiák nagyságával mutat összefüggést.

 

Az ötletek megvalósításához szükséges energia az íróeszköz papírra nyomásának erejében mutatkozik meg. A nagy nyomatékú írás az energikusság kifejeződése.

 

Önálló gondolkodást a kialakult írásritmus és formanyelv alapján feltételezhetünk. Fontos még, hogy az író ne alkalmazkodjon erősen a környezet elképzeléseihez, ezért az erősen döntött írás a pozitív vagy negatív befolyásolhatóság miatt kevésbé enged kockázatvállalást feltételeznünk az íróról.

 

A jobb oldal felé siető vonalak a perspektivikusságot jelezhetik, a jobb felé nyitott formák mások tapasztalatainak elfogadását jelképezik. A kockázatvállaló ember írásában általában váltakozva fordulnak elő jobbra, vagyis a társadalom, a jövő felé és balra, azaz a múlt, az eredet és a belső világ irányába nyitott formák. A kreatív feladatmegoldás a kiindulásra, a saját intuíciókra való képességet is igényli. A problémák átlátásának képessége az írás tagoltságában mutatkozik meg.

 

A nagyon bonyolult, erősen kötött, kevés változékonyságra hajlamos vagy a kialakulatlan írások csökkentik a kockázatvállalás feltételezhetőségét.

Tímár Krisztina
X. évfolyam 8. szám

Címkék: grafológia

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.