Házipatika

A "Gyomordoktor" kalendáriuma - 2005. július

Szent Jakab hava

„Az étellel való gyógyítás jobb, mint a gyógynövénnyel (gyógyszerrel) való. A szellem gyógyítása jobb, mint az étellel való gyógyítás. Az élet (energia) erősítésének nincs jobb módja, mint a szellem erősítése.” Kínai bölcsesség


Július az év közepe, az aratás hónapja. Ez a legszebb nyári hónap. Ilyenkor minden az élet öröméről szól. Ebben a hónapban az év legfontosabb munkája következik el, a biztonságot és életet adó gabona betakarítása. Még a XX. század közepén sem volt mindenütt általános a gépi aratás Magyarországon. A parasztok aggódva kémlelték az eget, vajon sikerül-e jó időben befejezni a munkát, hiszen az elkövetkezendő év bősége vagy szűkössége múlott rajta. Az aratást kora hajnalban kalapemeléssel, imádsággal, fohászkodással kezdték. A munkánál használatos eszközeiket a templomkertben gyűjtötték össze, ahol a pap megszentelte. Az aratók a búzatábla szélén letérdeltek és keresztet vetettek. Az első learatott búzaszálnak, az első kévének nagy jelentőséget tulajdonítottak. Hitük szerint, amelyik baromfi ebből evett, az egészséges és termékeny lett.

 

A legtöbb hagyomány az aratás végéhez kapcsolódott. Egy talpalatnyi gabonát aratatlanul hagytak, hogy jövőre is jó termés legyen, és jusson az ég madarainak is.

 

Ahogy az első learatott kévének, úgy az utolsónak is nagy jelentőséget tulajdonítottak a hiedelmek. Ahogy az évezredek alatt kialakult népszokásokból is kiderül, az emberek lelke és a kenyér között igen szoros volt a kapcsolat. Nem is olyan régen még így hangzott a minden asztalnál elmondott asztali áldás: „Aki nékünk ételt adott, annak neve legyen áldott.” A XX. század közepe óta a géppel végzett aratás fokozatosan személytelenné, az emberi lélektől elszakadttá vált. 2005-ben a gyerekek döntő többsége azt sem tudja, hogy a kenyér miből készül, hát még azt, hogy miképpen néz ki a búzakalász. A boltokban kapható fehérkenyér rengeteg vegyszert tartalmaz, a silány beltartalmat és más hiányosságot kiegyensúlyozandó. A mindenek feletti terméshozam-növelés miatti „nemesítés” (génmódosítás) során olyan fehérjék keletkeztek bennük, amelyeket szervezetünk testidegenként fogad és kivet magából. Napi fogyasztása allergiás reakciókat eredményez. Így vált szűk száz év alatt az ember „áldásos” beavatkozása következtében a mindennapi kenyér mindennapi allergénné! Isten áldásából isten csapásává.

 

 

Kalendárium

2. Sarlós Boldogasszony napja

A búza beérése és az aratás kezdete kapcsolódik ehhez az asszonyi jellegű naphoz. Azt tartották, hogy az asszony sarlóval arasson egy keveset, szedjen kalászt, hogy a jószág el ne pusztuljon. Az asszonyi sarlós aratás hagyománya még a XIX. században is élt.

 

Boldogasszony a várandós édesanyák, a szegények, a betegek oltalmazója. A római katolikus egyház az áldott állapotban lévő Máriáról és az Erzsébetnél tett látogatásáról emlékezik meg.

 

5. Sarolta napja

A Mura vidéken termésjóslónak tartják. Azt tapasztalták, hogy ha esik az eső Sarolta napján, nem lesz diótermés.

 

13. Mérges Margit - „Pisis” Margit napja

Az általános népi megfigyelés azt mondja, hogy Mérges vagy Pisis Margit többnyire esőt, zivatart hoz, ezért kapta jelzőit is. Negyvenes nap lévén, a hiedelem szerint, ha esik, dörög, villámlik Margit napján, akkor 40 napig ilyet várhatunk.

 

 

15. Henrik napja

Az új kenyér sütésének napja. Kipróbálják az új lisztet. Szlavónia református községeiben új kenyeret sütnek az új lisztből, és úrvacsoraosztáskor vesznek belőle magukhoz.

 

20. Illés napja

Doroszlón azt vallják, hogy Illés, Jakab, Anna három szeles nap. Ezeken a napokon vihar vagy szél dühöng. Ha az egyiken nem, akkor a másikon: „Illés meg Jakab Annát kergeti”, „Illés rossz, mert áldást nem hoz”. Megfigyelések igazolják, e nap táján gyakoriak a viharok.

 

Munkatilalmi nap, a villámcsapástól való félelem miatt.

 

21. Dániel napja

A Mura vidéken ezt is zivataros napnak tartják. „Zivatart hoz Dániel” - fogalmazták meg.

 

22. Mária Magdolna napja

Mária Magdolna ünnepének tartják, aki megtért a bűnös életből az evangélium szerint.

 

Az időjárásjósló hiedelem szerint esőt hozó nap, mert Mária Magdolna siratja bűneit. „Mária Magdolna elpityeredik, de nem sír soká.” Ez a nap is zivataros még, de termésjósló is.

 

25. Jakab napja

Jakab népszerű szent Magyarországon. Utasemberek, búcsújárók, hajósok védőszentje. A néphagyomány szerint Jakab-napra le kell aratni a zabot, mert ami kinn marad, elvész. A hiedelem szerint a Jakab-napi időjárásból a télre lehet következtetni. Ha sok a felhő, sok hó lesz a télen.

 

26. Anna napja

Szent Anna, Szűz Mária anyja. Hozzá fohászkodtak gyermekáldásért az asszonyok. A „Kedd asszonya”-ként is emlegették, és a keddi napot neki szentelték. A szabók, bányászok védőszentjükként tisztelték. Nagy eső szokott esni e napon.

 

 

Ház körüli munkák

Aki egész nyáron folyamatosan friss zöldségnövényt szeretne fogyasztani, az bátran palántázzon, illetve ültessen még mindig sokféle zöldséget: rövid tenyészidejű karfiolt, fejes káposztát, vörös káposztát, kelkáposztát, kínai kelt, magról sárgarépát, céklát, csemegekukoricát, zöldbabot, uborkát és kaprot. Azokba az ágyásokba, ahonnan már kikerült a saláta, a retek, a zöldborsó, vessünk zöldbabot, uborkát és sárgarépát, de ültethetünk újra hagymát, retket, fokhagymát, sőt krumplit is, így barátaink irigykedése mellett egy évben kétszer ehetünk petrezselymes újkrumplit.

 

Az újonnan ültetett növénynek megmaradásában, fejlődésében azonban kulcskérdés az öntözés. A kiültetett növényeket két-három naponta öntözzük, főleg napnyugta után. A legjobb a csepegtető rendszerű öntözés. Elsőre költségesebb beruházás, de hosszú távon a vízdíj csökkenése és a terméshozam növekedése meghálálja a törődést.

 

Ha a földieper több mint hároméves és szaporítani akarjuk, akkor a letermett tövek aljából kifejlődő ostorindákat ne távolítsuk el. Az ostorindákat érdemes meghagyni, mert a végeiken újabb növénykék fejlődnek és le is gyökereznek. Ezeket augusztusban kell majd szétültetni. A még másodéves szamócatőről vágjuk le az ostorindákat, mert legyöngítik az anyanövényt.

 

Az oltott vagy szemzett gyümölcsfajok tövében számíthatunk a gyökér- és tősarjak megjelenésére. Ezeket feltétlenül vágjuk le, mert rajtuk értékes gyümölcs soha sem fog fejlődni. Távolítsuk el a gyümölcsfák vízhajtásait.

 

A hónap közepére ugyan már túl vagyunk a szőlő zöld munkáinak jelentős részén, így a hajtásválogatáson, a csonkázáson, ahhoz azonban, hogy jó minőségű termést érleljenek a fürtök, akad még tennivaló bőven. Ilyen például a hajtásigazítás, a kötözés és a levélritkítás.

 

A kézi művelésű és a karós támaszú szőlőben feltétlenül kötözni kell a szőlőt, mert kezelhetetlenné válik. A kötözést kettő-négy alkalommal ismételjük meg a tenyészidőben.

 

A csonkázás elvégzése különösen a hónaljhajtások képződésének, növekedésének ad lendületet. Ezért tőből való eltávolításuk nem kívánatos, ha túl nagy számban jelennének meg, három-négy levélre kurtítsuk vissza a hónaljhajtásokat.

 

 

A levélritkítás lényege, hogy azon a részen, ahol a fürtök többsége helyezkedik el (az úgynevezett fürtzónában), eltávolítjuk a leveleket, még pedig hajtásonként kettőt vagy hármat. Ennek nyomán több fényt kap a zsendülő fürt, szellősebbé válik a zóna, s ez csökkenti a szürkepenész megjelenésének veszélyét. A műveletet akkortól ajánlott végezni, amikor a bogyók elérték a zöldborsó nagyságot.

 

Kezdődik a dinnyeérés! Az érettség megállapítása a sárga- és görögdinnye esetében egyaránt fontos kérdés, amelynek vannak támpontjai. A szedésre érett sárgadinnye színe világosabb, illata erőteljesebb, a bibepontja puha, a termést megemelve pedig a kocsánya könnyen elválik. Az érett görögdinnye legfontosabb ismérvei: az érett termést megkopogtatva mély, kongó hangot hallunk. Az érett dinnyén erősebb a hajnali páralecsapódás, a hozzá legközelebb eső kacs pedig elszárad. Végül a dinnye hasa (azaz a termésnek a talajjal érintkező része) már nem fehér, hanem sárga színt ölt.

 

 

Mit lehet kapni júliusban a piacokon?

A választék bőséges! Innentől egészen november elejéig mindig van valami új, valami finom, amiért érdemes hetente legalább két napot a piacon tölteni. Erről a hatalmas palettáról ezúttal néhány gyümölcsöt és fűszernövényt választottunk.

 

A gyümölcsök közül júliusban érnek be a korai, nyári termésű almák. Az almafajták közül megemlíthetők: az asztraháni piros, a nyári foltos, a nyári csíkos fűszeres, a ceglédi piros. Ezek a fajták július közepétől augusztus végéig érnek. A Kollath-reggeli fontos alkotórészeként mindennap találkozhatunk velük. A finoman édes vagy fanyaran borízű nyári almából igen jó fahéjas almás rétes és almás palacsinta készíthető.

 

 

A mintegy 1500 fajtát felsorakoztató körtefajták közül a nyáriak: a kálmánkörte, a vilmoskörte, az Arabitka és az árpával érő körte. Ezek július közepétől szeptemberig adnak folyamatosan termést. A körte táplálkozástani értékét magas élelmirost-tartalma adja (6,2 g/100g). Cukortartalma magasabb, mint az almáé, a C-vitamin pedig közel azonos. Szerves savakban szegényebb, de aroma anyagokban gazdagabb. A magház körüli kősejtekben oxálsavat találhatunk. Felhasználása széles körű, táplálkozási jelentősége magas.

 

A nyár egyik jelentős gyümölcse a sárga- vagy kajszibarack. Zamatos húsa és magja is kiváló táplálék. A Közép-Ázsiából származó növény remekül megél a magyar tájakon. Ha a tavaszi fagyok nem tesznek komoly kárt benne, bőséges termést hoz. Magas cukor-, C-vitamin-, élelmirost- és karotintartalma adja táplálkozástani értékét. Magjának olajtartalma - amelynek keserűmandula-íze van - táplálja és karban tartja a bőrt.

 

A málna Európában és Észak-Amerikában is honos cserjefajta. A termesztett fajták akár kétszer is érhetnek egy évben. Mint a többi bogyós gyümölcs, a málna is gazdag pektinben és C-vitaminban. Friss gyümölcsként fogyasztva is kiváló, de jelentős a felhasználása szörpként, lekvárként. Valamennyi gyümölcs közül a málna alkalmas a legjobban a mélyfagyasztásra.

 

 

A fűszernövények közül akár a balkonládában is megterem a lestyán, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható az ételek ízesítésében. Maggi fűszerként közismert, mert a levesporgyártásáról elhíresült cég termékeiben megtalálható. Levele frissen és szárítva is felhasználható (összehasonlíthatatlanul jobb frissen!), gyökere egy kissé hasonlít a zellerre, és erős vízhajtó hatású.

 

Szintén kiváló fűszernövény a koriander, amely a lestyánhoz hasonlóan jól megél a balkonládában is. Egynyári növény, nem válogatós, igénytelen talajban is bő a termése, kis munkaigényű. Már ősidők óta használt fűszernövény, melyet a Biblia és a körülbelül ötezer évvel ezelőtti Ebers papirusztekercsek is megemlítenek. A Közel-Keletről származik, de manapság már hazánkban is termesztik. Az egész világon közkedvelt fűszer, amelyet káposztaféléknél, szószoknál, uborka és paprika eltevésénél is használnak. Puffadádsgátló, szélhajtó, emésztést elősegítő, valamint vértisztító teakeverékek alkotórésze. Fokozza a gyomornedvelválasztást, ezzel étvágyat csinál, és puffadás esetén enyhe görcsoldó hatása is ismert. Igen értékes a koriander illóolaja, melyet vízgőzös lepárlással nyernek.

 

 

Testmozgás, sport

Az időjárás nem is lehet ideálisabb a vízi sportok gyakorlására. Még az sem hivatkozhat időhiányra, aki késő délutánig dolgozik, hiszen akár a kora reggeli, akár a késő délutáni időpont megfelelő. A víz hőmérséklete sem lehet riasztó, tehát nincs kifogás - irány a strand, az uszoda! A reggeli előtti 10 hossz igen nagy mértékben emeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Frissen, vidáman kezdhetjük a munkát, a stressz nagy ívben elkerül majd egész nap.

 

Aki viszont egész nap az irodában izzadt, annak meg a délutáni úszás jelentheti a felfrissülést. Jót tesz a gerincnek, átmozgatja a napközben egyáltalán nem használt izmokat, és kellemesen hűsít a nagy melegben.

 

 

A hétvégén kínálja magát a kerékpáros kirándulás. A család apraja-nagyja két kerékre szállhat (tandembringások előnyben!), és irány a természet. Az allergéneket (és a rossz levegőt) hagyjuk a városokban, és menjünk minél messzebbre, amennyiben megoldható.

 

Egy dologra azonban fordítsunk figyelmet. Az utóbbi évtizedek környezetszennyezése miatti ózonlyukhatás tönkretette a napon tartózkodás élvezetét. Csak a reggeli és késő délutáni órák jelentenek védettséget, a déli órákban kerüljük a napon való tartózkodást, illetve használjunk megfelelő védőeszközöket (sapka, póló, napvédő krémek).

 

 

Receptek

A nyári meleg és a bőséges választék miatt érdemes néhány kellemes, valóban üdítő ital elkészítésének receptjével foglalkozni. Soha ne feledjük: egyetlen „100%-os valódi gyümölcslé” sem helyettesítheti a saját magunk által készített gyümölcslevet. Elsőként álljon itt egy olyan recept, amely bőséges C-vitamin- és karotintartalmával erősíti az immunrendszert, illetve antioxidáns hatású. A benne levő zöld koriander vértisztító és emésztésjavító hatásával már a „Mit lehet kapni júliusban a piacokon?” rovatunkban foglalkoztunk.

 

Jó tanács: bármennyire is ízlik, ezekből az italokból egyszerre ne igyunk meg fél liternél többet, mert intenzíven méregtelenítenek.

 

Életerőkoktél

Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg édes vagy borízű nyári alma, 2 dl tisztított víz, 1 teáskanál friss korianderlevél, fél mokkáskanál fahéj, jégkocka.

 

 

Elkészítése: mossuk meg alaposan az almát és a sárgarépát (esetleg gyökérkefével segítsünk), majd vágjuk darabokra, és a zöld korianderrel meg 1 dl vízzel turmixoljuk össze. Kis lyukú szűrőn szűrjük le, majd újabb 1 dl vízzel turmixoljuk össze. Miután ezt is leszűrtük, öntsük össze az előzővel, keverjük bele a fahéjat, majd a jégkockákat is adjuk hozzá. A tetejére tegyünk zöld korianderlevelet díszítésnek.

 

Fűszeres paradicsomlé

Hozzávalók: 3 db közepes méretű paradicsom, 1 szál újhagyma, 2-3 cm hosszúságú kígyóuborka, 2 dl tisztított víz, 1 teáskanál zöld lestyánlevél, csipetnyi Cayenne-bors (ha nincs, jó a fehér bors), kevés tengeri só (elhagyható), jégkocka.

 

Elkészítése: a megmosott paradicsomból vágjuk ki a kemény csumáját, a zöldségeket daraboljuk fel, majd a jégkocka kivételével az összes hozzávalóval turmixoljuk össze. A végén ezt is tegyük hozzá. Lúgosító, frissítő, tisztító hatású ital.

 

Sárgabarackturmix mandulatejjel

Hozzávalók: 4 db szép, teljesen érett leveses sárgabarack, 3 dl mandulatej, 1 teáskanál zöld mentalevél, jégkocka.

 

 

Elkészítése: mossuk meg és magozzuk ki a sárgabarackokat. Turmixoljuk össze az összes hozzávalót és tegyük bele a jeget.

 

A mandula igen gazdag káliumfoszfátban, kalciumban, magnéziumban, és az egyik legjobb fehérjeforrás. Javítja a mentális állóképességet, frissíti a memóriát és segíti a stressz elviselését. A sárgabarackról a „Mit lehet kapni júliusban a piacokon?” rovatunkban már írtunk.

 

Mandulatej (kb. 1 liter)

Hozzávalók: 150 g héj nélküli mandula, 30 g köles, 1 evőkanál méz.

 

Elkészítése: előző este áztassuk be a kölest és a mandulát hideg vízbe (8-12 óra). Az áztatási idő sem túl hosszú, sem túl rövid nem lehet, mert a túl rövid idejű áztatás habzáshoz vezet, míg a túl hosszú idejű rontja a tej minőségét. Legkésőbb 12 óra múlva szűrjük le, alaposan turmixoljuk össze először 2 dl vízzel, majd adjuk hozzá a többi vizet és forraljuk fel. Lassú lángon forraljuk kb. 30 percig. Ekkor készen van a tej, csak le kell szűrni egy nagyon finom lyukú szűrőn (pl. teaszűrő). Hagyjuk kihűlni, és utána ízesítsük kevés mézzel. Kiválóan helyettesíti a tejet, annak minden kellemetlen mellékhatásától mentesen. A leszűrt üledékhez biomargarint vagy extra szűz olívaolajat adva mandulavajat készíthetünk.

Varga Sándor
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: gyomordoktor

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.