Házipatika

A "Gyomordoktor” kalendáriuma - 2005. október

Mindszent hava

„Amíg fiatalok vagyunk, bonyodalmak dzsungele a lelkünk. Ahogy öregszünk, egyszerűsödünk.” Graham Greene


Október a rendrakás, a szüret és a betakarítás hónapja. Elnevezései: Őszhó, Magvető hava, Mindszent hava. A nap már későn kel és akkor nyugszik, amikor a legtöbb munkahelyen a munkaidő vége van. Az időjárás is csípős, de a hónap első felében még előfordulhat hosszabb ideig tartó, szép, csendes őszi meleg, bár inkább az esős idő a jellemzőbb.

 

A hónap fő tevékenységei: a szüret, a betakarítás befejezése, a kukoricafosztás megkezdése. Idézet egy régi kalendáriumból: „Télre lisztet őrletünk. A száraz takarmányokra való átállás az állatoknál fokozatosan történjék. A kimustrált ökröket hízóba fogjuk. Ludak tömésének most van fő ideje. A tökéletesen érett szőlő szüretelését megkezdjük, s a borkészítés nemes tudománya szerént a legnagyobb gonddal járunk el. Jó időre mutat, ha Júdás napján a harmat hevenyében felszárad, rossz időre, ha délig locsos marad a fű.”

 

 

Kalendárium

4. Assisi Szent Ferenc napja

Assisi Szent Ferenc a ferences rend megalapítójaként hirdette az evangéliumi szegénységet, alázatosságot, irgalmasságot. Ezen a héten szokás volt kanászostorral durrogtatni a hegyen a gonosz szellemek elűzésére, és ez az idő volt a legalkalmasabb a vetésre, a szüret kezdetére.

 

15. Teréz napja

A katolikus egyház egyik legnagyobb női szentje Szent Teréz. Dologtiltó napot jelentett az asszonyoknak, nem moshattak, még kenyeret sem süthettek. Sokfelé szüretkezdetet jelentett.

 

20. Vendel napja

Állatvédő szent, a pásztorok védőszentje. Szent Vendel ír királyfi - a legenda szerint - római remetéskedését követően egy gazdag ember nyáját őrizte. Ennek alapján őt a pásztorok védőszentjeként tisztelik. Ezen a napon nem fogták munkára az állatokat, és vásárra sem vitték. Sokfelé búcsúnapként is szolgált. A templomból körmenettel vonultak Szent Vendel szobrához, akit pásztoröltözetben, lábánál kutyával és báránnyal ábrázoltak. Vendel társulatokat, vallási egyesületeket hoztak létre a gazdák. A pásztorok ünnepe, mulatozásuk napja volt.

 

21. Orsolya napja

Orsolya-nap sokfelé a szüretkezdés ideje. A hajdúsági pásztorok e nap időjárásából a télre vonatkozóan következtettek. Ha szép idő volt, akkor szép telet vártak.

 

26. Dömötör napja

„Ha van Dömötör, akkor a juhásznak számolni köll.” Dömötör a keleti egyház szentje volt, aki vértanúhalált halt. Az ország keleti részében a pásztorok védőjeként ismert. A szegedi főtéren áll a Dömötör-torony. A napot „juhászújévnek” is nevezik, mert ezen a napon számoltatták el vagy hosszabbították meg a juhászok szolgálatát. Az Alföldön ezen a napon állatvásárokat tartottak, többnapi mulatságokat rendeztek. Juhásztort, juhászbált rendeztek a Hortobágyon és Szegeden is. E napon a juhászok a plébánia udvarán birkapaprikást főztek, a juhászfeleségek bélest sütöttek. Ez volt a bezáró mulatsága a juhászévnek.

 

E nap időjárásából a télre következtetnek. Ha hideg szél fújt, kemény telet jósoltak.

 

28. Simon - Júdás napja

E naphoz kötődik a hegyaljai szüret és a kukoricafosztás, ez a kedvelt társasmunka.

 

31. Farkas napja

A reformáció ünnepe.

 

 

Ház körüli munkák

A veteményesben az őszi talajmunkálatokat elkezdhetjük. A burgonyát száraz időben ássuk ki, téli tárolásra. Az érett karós babot szedjük le és szárítsuk. A tormát ássuk ki és vermeljük el. A hónap első felében szedhető a sárgarépa, karalábé, cékla, zeller, póréhagyma, spenót, a második felében pedig a karfiol, fejes káposzta, petrezselyem. A pincét hozzuk rendbe és szellőztessük. Lehetőleg esőzések előtt ássuk fel a talajt (az egészséges leveleket is beáshatjuk). Az erkélyen, balkonon készítsük fel növényeinket a télre. A fagyra érzékeny virágok edényeit, a cserepet, a ládát fedjük be erős papírral, mert a föld, a gyökér átfagyhat! Vethetünk még petrezselymet tavaszi szedésre. Magja a földben áttelelve, tavasszal a kora tavaszi vetést megelőzve indul növekedésnek. A petrezselyemgyökér betakarításakor az elágazott, gyengén fejlett, de nem fertőzött, sérült gyökereket olyan helyre rakjuk egy sorba, friss, kórokozó nélküli homok közé, amely fagymentes és fényt is kap bőségesen.

 

Kiültethetjük az áttelelő kelkáposzta palántáit is. A kései káposztaféléket - ha már csak pár fej árválkodik a kertben - tövestül szedjük fel, és a pincében fejjel lefelé kössük spárgára, mint a száradó ruhát. Így nem fülled be, és sokáig friss marad. A hagyomány szerint Orsolya napján kezdik el a káposztafélék felszedését. Kisebb lehűléstől a káposzta nem károsodik. Sőt a kelkáposzta és a kelbimbó a gyenge fagy hatására lesz igazán édes és jóízű. A csicsóka az erős fagyokat is károsodás nélkül tűri. A sóska, a spenót, a téli saláta és a petrezselyem fólia alatt egész télen szedhető.

 

A kiürült ágyásokba a hónap végéig vethető még sóska, spenót, áttelelő saláta, valamint tél alá vetéssel pasztinák, zöldborsó, petrezselyem, sárgarépa, duggatható téli fokhagyma és téli sarjadékhagyma.

 

A gyógy- és fűszernövények - évelőfátyolka, angelikagyökér, szappanfű, lestyán - gyökereit októbertől szedjük fel. A kiürülő ágyások talaját szerves trágyával és komposzttal javítsuk. A trágya kijuttatásánál már vegyük figyelembe a vetésforgót is! A frissen trágyázott területet télire rögösen ássuk fel, hogy a tápanyagok a mélyebb rétegekbe mosódjanak. Tavasszal kerüljön ide a tápanyagigényes zeller, paprika, paradicsom, tökfélék, dinnyefélék, káposztafélék és az uborka. Utánuk jól fejlődik a fejes saláta, a spenót, a borsó és a bab. Ezeket követheti a hagyma, a sárgarépa, a pasztinák és a petrezselyem. A negyedik év a pihenés (ugaroltatás) ideje, amikor zöldtrágyának alkalmas növényekkel hasznosíthatjuk a területet.

 

 

A gyümölcsösben a fákat tisztogassuk, ápoljuk, a múmiákat szedjük le. A hernyófogó övet a téli araszolók gyérítésére tegyük fel a fák derekára, és november végéig hagyjuk fenn. A fertőzött növényi részeket, lombot tüzeljük el. Szükség szerint permetezzünk.

 

Vadveszély ellen a törzseket és az alsó ágakat védőhálóval lássuk el. Érik a körte, az alma, a birs, a mandula, a mogyoró, a dió. A dió és mandula tányérjait hozzuk rendbe, hogy a termést könnyebben fölszedhessük. A mandulaoltványokat ültessük el a gödörbe, mert tavasszal az összes gyümölcsfa közül a mandulafa nedvkeringése indul először, és az őszi ültetés előmozdítja az oltványok megeredését. Lombhullás után az őszi barackfákat a tafrinás levélfodrosodás megelőzése miatt réztartalmú szerekkel permetezzük le. Fontos őszi tennivaló!

 

A téli alma és a körte szürete után már csak néhány gyümölcs - naspolya, kökény, som, csipkebogyó - marad a fán. Ezek ízesebbek, édesebbek, ha az első fagyok után szedjük le őket. Ilyenkor azonban a gyümölcshús már puha, könnyen romlik, ezért a begyűjtött termést gyorsan fel kell dolgoznunk, vagy még jobb, ha frissen elfogyasztjuk.

 

Szüret után a gyümölcsfákat is tisztítsuk meg a sérült, beteg ágaktól, gyümölcsmúmiáktól. Legjobb, ha a szerves anyagot (azaz a lehullott lombot) mélyen a talajba forgatjuk, és a gyors lebomlást négyzetméterenként két-három kilogramm istállótrágya vagy érett komposzt hozzáadásával segítjük.

 

A szőlőben az új telepítést készítsük elő. Érik még a csemegeszőlő. A borszőlőt szüreteljük.

 

Még utoljára nyírjuk vagy kaszáljuk a gyepet, majd szórjuk be komposzttal.

 

 

Mit lehet kapni szeptemberben a piacokon?

Abból a széles választékból, ami a piacon októberben kapható, ezúttal a héjas termésűek közül emeljünk ki néhányat. Az ember egyik legfontosabb táplálékáról van szó, amit napjainkban sajnos csak sózva és pörkölve a tv előtt vagy a mozikban, hangos zörgések közepette fogyasztunk. Pedig ilyenkor már enzimes formájuktól megfosztva elsősorban felesleges kalóriatartalmuk az, ami szerepet játszik. A bennük számottevő mennyiségben előforduló (koleszterin nélküli) értékes fehérjék, a Ca, a Mg, a P, a B1- és B2-vitaminok, a többszörösen telítetlen zsírsavak mind ideálissá teszik az emberi étrend számára, de csak nyersen és só nélkül fogyasztva! Valamennyiből lehet magtejet készíteni, ami kiválóan helyettesíti a tehéntejet.

 

Mandula

Nyugat-Ázsiából származó kisebb fa vagy fa alakú bokor. A mag fehérjetartalma magas, 27-28%, szénhidráttartalma kb. 7%. Sok telítetlen zsiradékot tartalmaz, 50-52%-ot. Zsírsavösszetételében az olajsav és a linolsav dominál. Jelentős a foszfor-, a kalcium- és a vastartalma. Jellegzetes illatát egy ciántartalmú glikozid okozza, amely a keserűfajtákban nagyobb mennyiségben található. Ez a gyomorsav hatására cián hidrogén keletkezése közben lebomlik. Felhasználási lehetőségei változatosak, de sajnos a bevezetőben említett nem túlságosan hasznos formában. Zöld állapotban cukrozott gyümölcs, likőr, befőtt készül belőle. A mag egészben, darabolva vagy őrölve tészták, töltelékek ízesítésére, sütemények díszítésére, marcipánkészítésre szolgál. Sózva és pörkölve is forgalomba kerül. Kisajtolt olaja aranysárgás-barnás színű, kellemes, dióra emlékeztető ízű.

 

 

Dió

Perzsiából és Elő-Ázsiából származó, hazánkban is honos, kedvező körülmények között több száz évig is élő fa. Ha a májusi fagyok nem tesznek benne kárt, egy terebélyes fa egész évben elegendő termést ad egy átlagos család számára. Magas fehérje-, szénhidrát- és zsiradéktartalma miatt jelentős energiaértékkel rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz olaj- és linolsavat, ezért könnyen avasodik. Jelentős kalcium-, foszfor-, B1- és B2-vitamin-forrás, de csak nyersen.

 

Csemegeként való fogyasztása mézzel történik, de főleg tészták, sütemények, torták töltelékeként, díszítéseként. Olaja világossárga, kellemes ízű, illatú, régebben hajszínezésre használták.

 

Mogyoró

Erdeink és kertjeink gyakori cserjéje. Az erdőkben a vad fajták, a házikertekben a nemesített változatok találhatók. Kémiai összetétele hasonlít a dióhoz, de a mogyoró még több zsiradékot (kb. 63%) tartalmaz. Emiatt igen könnyen avasodik, s rövidebb ideig tárolható. Jellegzetessége az igen magas olajsavtartalom, amely a zsírsavak közt a 90%-ot is elérheti.

 

Nyersen és pörkölve is fogyasztják, sózott vagy natúr formában. Nagy mennyiséget dolgoz fel a cukrászipar marcipán, nugát, grillázs készítéséhez. Tészták, töltelékek ízesítésére, sütemények díszítésére is használatos. Az édesipar drazsék, desszertek előállításához, táblás csokoládék dúsítására alkalmazza. Olaja világossárga színű, kellemes szagú, étkezésre kiválóan alkalmas.

 

Kesudió

Szintén egy Dél-Amerikában őshonos fa termése. B1-vitamin-, magnézium- és vastartalma igen magas. Natúr vagy sózott állapotban fogyasztják, sütemények ízesítésére és kesuvaj készítésére is használják.

 

 

Táplálkozás és természetes élet

„Azzá válsz, amit megeszel!” Hányszor hallottuk már ezt? Szinte teljesen elkoptatott közhellyé vált, pedig az ókortól kezdve számtalan nagy gyógyító megfogalmazta ezt az örökérvényű igazságot. Mégis nap mint nap bemegyünk valamelyik szupermarketbe és leemeljük a polcokról azokat a mesterséges készítményeket, amiknek már semmi közük az ember alapvető táplálékául szolgáló gabonákhoz, gyümölcsökhöz, zöldségekhez, magvakhoz. Miért? Mert jó az íze! A XIX-XX. század kémiai fejlődése elhozta nekünk a „Kánaán”-t. Elemi részeire bontottuk az élelmiszereinket, újra összeraktuk és az eredetinél finomabban, szebben, felkerült a polcokra. A rendszerváltáskor 5-6000 fajta élelmiszer volt kapható Magyarországon. Most, 15 évvel később 60-80 000! Ez szuper! - mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy gyakran a több a kevesebb. Tudniillik, ezeknek nincs más bajuk, mint az, hogy már nem tartalmaznak az ember számára egyedül megfelelő élő anyagot. Nincs benne bioinformáció, lesilányult kémiai anyaggá. Biológiailag értéktelen, halott étel, amelynek összetevőit a szervezet testidegen anyagként érzékeli - tehát védekezik ellene! Ez azonban csak egy határig lehetséges, utána jön az elkerülhetetlennek hitt betegség.

 

A mai kor embere soha nem látott árubőséggel, egyben soha nem látott értékhiánnyal áll szemben. A nagyüzemi termelés (és nem csak a szocialista!) tönkretette, kirabolta, elsavanyította a termőföldeket, a termények beltartalma, tápértéke 20-90%-ot (!) esett vissza. A környezetszennyezés Magyarországon csak 1994 és 2004 között a 250-szeresére növekedett (2004-es KSH-adat), a hálózati víz ihatatlan a „víztisztítás” következtében, a levegő belélegzése már tüdőkárosodást okozhat.

 

Elég szomorú perspektíva ez, de tény, amivel szembe kell nézni. Mi a kilátás, hol a megoldás?

 

 

Szellemi, lelki (kulturális) táplálék

Az ősz visszaszorít bennünket lakásunk falai közé. Az iskolai kötelezettségek lekötik a gyermekeket, a szülőket pedig a munkájuk és gondjaik. A kevés szabadidőt kitöltik a technikai eszközök, ezeken belül az egyik „legáldásosabb átok” - az internet! A helyszűke miatt erről most csak annyit, hogy ha van valami, amire érvényes a mértékletesség szabálya, akkor ez az. Hiszen bárki tapasztalhatja áldását, akkor, amikor szüksége van valamilyen információra, szinte bármi megtalálható rajta. Ugyanakkor egyre több gyerek nő fel ezen az „emlőn” és él virtuális világban. A gyakorlati élet mindennapi apró „beavatásait” nem éli meg, ezért félénk, visszahúzódó. A szülő örül, ha a csemete otthon van, és nem csavarog, nem drogozik, pedig ez is az! Sok gyermekpszichológus erősíti meg, hogy a kapcsolatépítésre képtelen gyerek hiába „csetel” a fél világgal, a tényleges találkozóktól (főleg az ellenkező neműrktől) fél. Ezt kompenzálandó, megnő benne az agresszivitás, amit azután a legváratlanabb helyeken vezet le, látszólag értelmetlenül. Nagy tehát itt is a szülő felelőssége. „Fogjuk kézen” a gyereket és ezt is tegyük a helyére. Tanítsuk meg neki az értelmes eszközhasználat (feladatorientált internet) csínját-bínját és ügyeljünk arra, hogy ne uralkodhasson elfelette. Álljon vissza a világ természetes rendje itt is: azaz „nehogy a nyúl vigye a puskát!”

 

Receptek

Rántott szelet dióból (2 személyre)

Hozzávalók: 15 dkg darált dió, 1 db (10 dkg) közepes, nyers, reszelt burgonya, 2 db (12 dkg) zsemle, 2 evőkanál szejtán, 3 evőkanál teljes őrlésű liszt, 1 gerezd (közepes) fokhagyma, 2 teáskanál Vegamix, 1 teáskanál szárított lestyán, 0,5 mokkáskanál őrölt bors, 1 teáskanál tengeri só, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

 

Elkészítése: áztassuk be a zsemlét, hámozzuk meg a burgonyát és finom lyukú reszelőn reszeljük le. A diót daráljuk meg és a zsemlét nyomkodjuk ki. Tegyük egy tálba őket, majd adjuk hozzá a szejtánt, a lisztet, a fűszereket és a fokhagymanyomón préseljük bele a fokhagymát is. Gyúrjuk össze jó alaposan, majd néhány percig pihentessük (kb. 15 perc).

 

Formáljunk belőle kis gombócokat, miközben megforrósítjuk az olívaolajat. Dobjuk a gombócokat a zsemlemorzsába és tenyérrel lapítsuk szét, majd fordítsuk meg és formázzunk belőle szeleteket. Forró olajban süssük szép pirosra mindkét oldalát. Vigyázat: a rántott szelet eléggé felszívja az olajat, ezért szalvétára szedjük ki. Tálalhatjuk rizzsel, burgonyával és friss salátával.

 

Kesudió-majonéz

Az alapötletet a Testkontroll 2. adta, egy kis átdolgozással a hazai viszonyokra.

 

Hozzávalók: 0,5 dl = 30 g kesudió, 0,5 dl víz, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál tengeri só, 3 evőkanál frissen csavart citromlé, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2 teáskanál gyümölcscukor vagy méz, kb. 2-3 dl olívaolaj.

 

Elkészítése: a kesudiót előző este áztassuk be tisztított vízbe. Másnap öntsük le róla az áztatóvizet és tegyük a turmixgépbe. Öntsünk hozzá 0,5 dl tisztított vizet és addig turmixoljuk, ameddig sima krémes lesz. Ekkor állítsuk meg a gépet és adjuk hozzá a sót, a borsot, a gyümölcscukrot (mézet) és a citromlevet. Indítsuk el nagy fordulaton és nagyon lassan, eleinte csak cseppenként, később vékony sugárban adjuk hozzá az olívaolajat. Akkor van kész, amikor már nem folyik és már elég krémes, de sajnos nem mindig sikerül tökéletesre, ezért vigyázni kell az anyagok (szoba-) hőmérsékletére. Hűtőszekrényben legalább egy hétig eláll (3,5-4 dl). Salátára öntetként, vagy franciasalátáh oz, esetleg majonézes zöldségekhez (pl. zöldborsó) kiváló és könnyen emészthető étel.

 

Kesudiókrém

Hozzávalók: 3-4 dl kesudió-majonéz, 150 g biomargarin, 2 teáskanál szárított bazsalikom.

 

Elkészítése: a fenti mennyiségű és recept szerint készült kesudió-majonézhez keverjünk biomargarint és tetszés szerinti fűszereket (jelen esetben bazsalikomot). Teljes őrlésű lisztből készült szendvicsre kenve kiváló és könnyen emészthető étel, kb. 500 g.

Varga Sándor
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: gyomordoktor

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.