Házipatika

A sokoldalú kurkuma

A máj- és epeműködési zavaroktól a rákig


    A kurkuma gyökere látszatra hasonlít a gyömbérhez. Jobban ismerjük őrölt formájában, jellegzetesen sárga fűszerként

     

    Kevés olyan gyógynövény van, amely olyannyira a kutatások tárgyává vált volna az utóbbi években, mint a kurkuma. Ma már nemzetközileg elismerik mint fontos gyógynövényt. A mi kultúrkörünkben eddig elsősorban epeelválasztást serkentő szerként alkalmazták, újabban azonban egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságait.

     

    A kurkuma vagy indiai sáfrány Indiában a legismertebb fűszernövények közé tartozik. Ott termelik szinte a világ egész kurkumaszükségletét, és ennek 80 százalékát ott is használják fel. A növény jó négyezer éve nemcsak a legfontosabb fűszer arrafelé, hanem szentnek is számít, és a mai napig számos hindu rituáléban használják. Emellett a legtöbb indiai fűszerkeverékben, így a curryben is megtalálható. Ezenkívül használják ételek, papír, textilek, bőr, fa és kenőcsök színezésére.

     

    A latin curcuma az arab alkurkum szóból származik, amelynek eredeti jelentése sáfrány. A kurkumát mindig a sáfránnyal hasonlítják össze – ezért is hívják indiai sáfránynak –, amely az ókori világ legfontosabb sárga színezéke volt. Ugyanakkor bár mindkét növény erőteljes sárga színt ad (a sáfrány inkább narancsosat), a kurkumában nyoma sincs a sáfrány aromáinak és teljesen alkalmatlan annak pótlására!

     

    A kurkumának két fajtája is létezik, az egyik az indiai (Curcuma longa), a másik a jávai (Curcuma xanthorrhiza), amely Indonézia, Jáva és Bali erdős területein őshonos. A jávai kurkuma kinézetében hasonlít az indiaihoz, ám a maga 1,75 cm-ével annál jóval magasabbra nyúlik.

     

    A tobozszerű nagy virág a maga szép fehérsárga-rózsaszín szirmaival közvetlenül a gyöktörzs fölött, a talaj magasságában nő ki, nemritkán a nagy, hosszúkás alakú levelek megjelenése előtt. Mindkét faj gyöktörzse húsos, belül erősen narancsszínű. A földben ujjszerűen terjeszkednek, vízszintesen nyúlnak el. A gyökereket akkor szedik fel, amikor a föld feletti levelek kezdenek elhervadni, azaz decembertől márciusig.

     

    Az indiai kurkuma 3-5 százaléknyi illóolajat és 3-5 százaléknyi, a sárga színért is felelős keserű anyagot (kurkuminoid) tartalmaz. Ezen kívül poliszacharidokat, amelyek serkentik az immunrendszer működését, és tumerint, egy antioxidáns hatású peptidet. A jávai változatban több az illóolaj (6-11 százalék), és van benne 20 százaléknyi, a másikból hiányzó xanthorrhizol, az illóolaj egyik összetevője. A két növénynek hasonló az alkalmazási területe. Korábban inkább az indiai változatot használták, ma egyre inkább a jávait, amely egyébként kevésbé epehajtó tulajdonságú. Ezért epepanaszokra a Curcuma longát tanácsos inkább használni.

     

     

    Az indiai kurkuma serkenti az emésztőnedvek elválasztását

    Az emésztési panaszok olyan tünetekben nyilvánulnak meg, mint teltségérzet, hányinger, zsíremésztési zavarok, puffadás, gyomor- és bélgörcsök, valamint nyomás és fájdalom a has felső részén. A keserű indiai kurkuma serkenti az emésztőnedvek elválasztását és ezzel együtt az étvágyat is, főként gyenge gyomrú időseknél. Ugyancsak bevált szer a zsíremésztés zavarainál. Fokozza az epeképződést és -elválasztást, ami nemcsak az emésztési panaszokon segít, hanem a vérzsírértékeket is kedvezőbbé teszi: a jó koleszterin (HDL) nő, a rossz (LDL) csökken, és a trigliceridek szintje is javul. A kurkuma tehát érelmeszesedés ellen is jó, valamint segít megelőzni a magas vérnyomást, a szélütést és a szívinfarktust. Ázsiában hagyományosan gyulladásos gyomor- és bélbetegségeknél alkalmazzák, külsőleg pedig sebeknél és bőrbetegségeknél.

     

    Emésztési zavarok, májbetegségek, ingerlékeny bél és gyomor orvoslására kész preparátumok is kaphatók. Epekő esetén a készítményt csak az orvossal egyeztetve szedjük. Komoly ellenjavallatot jelent az epeutak elzáródása és a bélelzáródás. 

     

     

    Rendszeres fogyasztása gátolja a rák kialakulását

    A kurkumából teát is főzhetünk: 1/3 teáskanálnyi felaprózott fűszert öntsünk le egy csésze forró vízzel, 5 percig hagyjuk lefedve állni, majd szűrjük le. Étkezések előtt egy csészével igyunk. Emésztési zavarok esetén keverhetjük egyéb epeműködést segítő szerekkel (articsóka, pitypang, cickafark, fehér üröm, orvosi füstike), illetve váltva alkalmazhatjuk borsmentával. A hatása optimális lesz, ha a teába egy csipet mentát is adunk. Egy kanál méz még jobban kihozza az aromáját. Indonéziában ez általánosan fogyasztott tea. A gyomor- és bélspecialisták szerint rendszeres fogyasztása ad magyarázatot arra, hogy arrafelé az európainál jóval ritkábbak az epe- és májmegbetegedések.

     

    A legújabb vizsgálatok szerint a kurkuma májvédő hatású és gátolja a rák kialakulását, méghozzá többféle tumortípusét is. Ezt egyfelől az magyarázza, hogy a kurkumin antioxidánsként semlegesíti a szabad gyököket és ezzel véd sejtromboló hatásuk ellen. Ezen kívül állítólag elnyomja a tumor új sejtjeinek képződését. A kurkumin fékezi a tumor új ereinek képződését és ezzel elvágja a daganat tápanyagellátását: ezt a folyamatot hívják anti-angiogenézisnek.

     

    Rákmegelőző hatásának kibontakoztatásához tanácsos naponta körülbelül egy teáskanálnyi kurkumát használni főzéshez. Hatását fokozza némi fekete bors.

     

    Újabban arra is fény derült, hogy a kurkuma védi a bőrt a rákellenes sugárkezelés káros hatásaival szemben. A kurkumin védi a bőrt a leégéstől és a hólyagok kialakulásától.

     

     

    Új felfedezés: kurkuminnal a gyulladásos reuma ellen

    Egy további tulajdonsága vezetett oda, hogy a kurkumát egyre inkább alkalmazza a nyugati orvoslás. A gyógynövény ugyanis gyulladáscsökkentő hatású. Ez megmutatkozott olyan reumatoid artritiszben szenvedő betegeknél, akiknek az ízületeinél krónikus gyulladás alakult ki. A kurkuminnal végzett kezelést követően javult az ízületek duzzanata, a reggeli ízületi merevség és a járási képesség. A kutatók felfedezték, hogy egy bizonyos fehérje (NF-kB) növényi hatóanyagai megakadályozzák, hogy a gyulladásos anyagok eljussanak az ízületekhez.

     

    A kurkuma tehát majdhogynem általános gyógyszer. Mi a legjobban a napi étkezésünkbe illeszthetjük bele. Ha a fűszert rövid ideig ghíben (indiai zsiradék) pirítjuk, az erősíti az aromáját és csökkenti a csípősségét. Ha az erősen színező hatású kurkuma befogja az edényeket, akkor hagyjuk azokat egyszerűen a napon. A színezőanyag ugyanis érzékeny a napra, és egy óra alatt lebomlik közvetlen napfényben. A kurkuma mint természetes antioxidáns megakadályozza az ételek romlását és a zsíros hús megsavanyodását. Fűszerként húshoz adva sütés vagy grillezés közben csökkenti a rákkeltő hatású nitrozaminok képződését.

     

     

    A kurkuma hagyományos alkalmazásai

    Indiában a kurkuma általános házi szernek számít számos bántalom ellen. A következő receptek az indiai hagyományból származnak:

     

    Sebkezelés: a sebre szórva csillapítja a vérzést és fertőtlenít.
    Égési sebek: a kurkumát némi vízzel keverjük pasztává és kenjük be vele az érintett bőrfelületet. Mihelyt a paszta megszáradt, permetezzük be vízzel. Ezt addig ismételjük, amíg a bőr már nem ég.
    Hasfájás és menstruációs panaszok: Egy csipet kurkumát keverjünk össze egy kávéskanál mézzel, naponta 1-2-szer vegyük be.
    Torokfájás: Fél teáskanál kurkumát főzzünk fel 1 pohár vízben, 10 perc múlva szűrjük le, langyosan igyuk.
    Arcmaszk: 4 teáskanál tejet keverjünk össze fél teáskanálnyi kurkumával, és ezt kenjük fel az arcunkra. A maszk finommá varázsolja a bőrt és enyhíti az aknés panaszokat.

    Mörk Leonóra
    XVII. évfolyam 1. szám

    Címkék: kurkuma, máj- és epeműködési zavarok

      Aktuális lapszámunk:
      2020. április

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.