Házipatika

A vérszegénység házi kezelése

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)


A csírafélék fogyasztása saláta vagy lé formájában ajánlott

 

Az anémia nem önálló betegség, kialakulásának számos betegség lehet okozója, ennek kivizsgálása orvosi feladat. A vérszegénység számos kellemetlen tünettel jár, például fáradékonyság, sápadtság, étvágytalanság, zsibbadás, szédülés, törékeny körmök, ajaksebek stb., sőt depresszió is kialakulhat. Vashiány okozta vérszegénység inkább a nőknél fordul elő, a menstruációs vérveszteség és a vashiányos táplálkozás miatt. A vastartalmú gyógyszerek szedése helyett érdemes előbb kipróbálni a magas C-vitamin- és vastartalmú élelmiszereket és gyógynövényeket.

 

Vérszegénység elleni teakeverék

Csalán, dió, illatos turbolya keverékéből forrázatot készítünk (1 liter vízhez 2 evőkanál), 20 perc állás után leszűrjük.

 

Vérszegénység elleni cseppek

Csalán, gyermekláncfű és fekete ribizke keverékéből alkoholos kivonatot készítsünk, naponta 3x10-20 cseppet fogyasztunk.

 

Vérszegényeknek ajánlott a lencse fogyasztása

 

Étvágyjavító, vasfelszívódást segítő teakeverék

Angelika, bodza, fehér üröm, kakukkfű, pemetefű, fekete ribiszke keverékéből forrázatot készítsünk, napi 0,5-1 liternyit fogyasztunk.

 

Friss préslé

Sárgarépa, kövér porcsin, galambbegysaláta és cékla levét kipréseljük, napi 1-1,5 decilitert elkortyolgatunk. (Csak frissen fogyasztható!)

 

Csíralé

Kiváló C-vitamin- és vasforrás a babfélék, a lencse és a búzafű csírájából készített préslé, melyet deciliteres adagokban fogyasztunk reggel éhgyomorra.

 

A galambbegysaláta kiváló C-vitamin- és vasforrás

 

Vastartalmú élelmiszerek

Napi 10 dekagramm marha-, borjú- vagy csirkehús párolva vagy főzve fedezi napi vasszükségletünket. (Az állati eredetű vasat a szervezetünk jobban tudja hasznosítani.)

 

Vastartalmú zöldségek

Spenót, káposztafélék, brokkoli, zeller, petrezselyem, paradicsom, karalábé, porcsin, hüvelyesek kíméletesen főzve vagy nyersen fogyasztva.

Makai Anna
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, vérszegénység

Aktuális lapszámunk:
2018. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.