Házipatika

Az alzheimer-kór lassítása gyógyfüvekkel

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Mess`egue)


A teljes szellemi és testi hanyatlás nem természetes velejárója az öregségnek, az esetek többségében az Alzheimer-kór áll a háttérben. Korai gyógyszeres kezeléssel lassítható a betegség végső stádiumának - a teljes szellemi és fizikai tehetetlenségnek – a kifejlődése, de ez súlyos terhet ró a májra. Az Alzheimer-kór kutatói ezért keresik azokat a természetes gyógymódokat, melyek növelik az agy acetilkolin-koncentrációját és antioxidánsokat tartalmaznak.

 

Baloldalt ép agy, jobboldalt egy Alzheimer-kóros

 

Ígéretes gyógynövények

Az emlékezet gyógynövényének is nevezett rozmaring élénkíti az agy vérellátását, tágítja a véredényeket, regenerálja az idegeket, fokozza a koncentrálóképességet. Antioxidáns-tartalma megakadályozza a káros szabad gyökök képződését, melyeknek jelentős szerepük van az Alzheimer-kór kialakulásában.

 

Kínában évszázadok óta szent növényként tisztelik az orvosi zsályát, mely jótékony hatású az agyra, az idegekre és a szemre. Javítja az összpontosítóképességet és a memóriát, krónikus fáradtság és végtagremegés ellen is ajánlott. (Áldott állapotban, szoptatás esetén ne alkalmazzuk!)

 

Osztrák kutatási eredmények szerint az indiáncsalán hatóanyagai gátolják az acetilkolin lebontását a szervezetben, így ez a növény segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében. Illatos Earl Grayhez hasonló ízű tea készíthető belőle, de fogyaszthatjuk tinktúraként is, és állítólag samponként alkalmazva is hatékony.

 

 

                       Orvosi zsálya                         Réti legyezőfű                 Indiáncsalán

 

A füveskert aszpirinje is bevethető

Néhány kutatási eredmény szerint az aszpirintartalmú gyógyszereket szedők körében ritkábban lépett fel Alzheimer-kór, ezért valószínűleg az aszpirintartalmú réti legyezőfű és a fűzfakéreg is hatásos lehet.

 

A memóriavesztés megelőzésében hasznosak még az alábbi, kolinban gazdag gyógynövények: citromfű, csalán, gyermekláncfű, görögszéna, szekliceimola, páfrányfenyő, valamint a búzacsíra-, lucerna-, zöldárpa- és zabkivonatok. Napi étrendünkből ne hiányozzon a fiatalító hatású vöröshagyma, fokhagyma vagy medvehagyma. Akinek a családjában előfordult Alzheimer-kóros megbetegedés, érdemes elkezdeni az ígéretesnek mutatkozó gyógyfüvek fogyasztását, még jobb, ha a beteg maga termeszti is azokat. A jó levegőn való, némi mozgással is járó kertészkedés nagyban hozzájárul az egészséges agyműködés megtartásához.

Makai Anna
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: Alzheimer-kór, gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.