Házipatika

Az aranyér kezelése házilag

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért. (Maurice Messegue)


Székrekedés esetén cukor helyett használjunk természetes édesítőszert, jázminpakócát

 

A székelésnél érzett feszítő fájdalom vagy vérzés, a kitapintható érzékeny puha nyúlvány a végbélen már az aranyér kialakulását jelzi, melyet, ha elhanyagolunk, súlyos következményekkel járhat. Gyakran öröklődő betegség, de az egész napos üléssel járó foglalkozásokkal, tevékenységekkel is összefüggésbe hozható. Kialakulhat terhesség alatt vagy szülés után, de előidézheti a széklet akaratlagos visszatartása és az emésztőrendszeri problémák miatti székrekedés is. Súlyosabb esetben az aranyér műtéttel gyógyítható, de előbb érdemes a székletlazító, gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel próbálkozni.

 

Teakeverék és rebarbarakompót

A teakeverék segít a puha széklet megformálásában, egyben gyulladáscsökkentő hatású is. Borsmenta, kakukkfű, majoránna, orvosi ziliz, illatos macskamenta, füstikefű, festőbuzér és gyújtoványfű keverékéből készítsünk 2 liter forrázatot, ezt egész napra elosztva, cukor nélkül fogyaszthatjuk.

 

Vesekőbetegek inkább ne fogyaszszák a rebarbarát

 

Jó hatású a rebarbarakompót is: a rebarbara levélnyelét tisztítsuk meg, majd vágjuk 2-3 cm-es darabokra. Fahéjjal, vaníliarúddal és Steviával ízesítve főzzük három percig.

 

 

Körömvirágkenőcs, egértöviskúp

Talán nincs is olyan kert, ahol nyáron nem virít a körömvirág. A friss, permetezetlen virágokból készített kenőcs az aranyér leghatásosabb és leggyorsabb gyógyítója. A virágokat áztathatjuk étolajban vagy jojobaolajban, de sokéves tapasztalatom szerint a zsírszalonna kiolvasztásából kinyert zsírban oldva fejti ki legjobban a hatását. A disznózsírba tegyük bele a virágokat, alacsony tűzön melegítsük 5-10 percig, vigyázva, nehogy megégjen. Kihűlés után a melegítést még legalább 8-10 alkalommal ismételjük meg, csak utána szűrjük steril tégelyekbe. Az így készített körömvirágkenőcs nem csak aranyérre, de visszeres lábpanaszokra, felfekvésre, vágott és szúrt sebekre is gyógyír, a házi patika nélkülözhetetlen része.

 

 A körömvirágból készített kenőcs az aranyér leghatékonyabb gyógyszere

 

Ha van a kertünkben "egértövis" (szúrós csodabogyó), porított gyökeréből kakaóvajjal készíthetünk aranyér elleni kúpot, mely szintén régi házi szer.

 

"Egértövis”, azaz szúrós csodabogyó

 

Az aranyér gyógyításához szükséges a rendszeres mozgás, a bőséges folyadék- és rostbevitel, valamint a székelés utáni alapos mosakodás és krémezés.

Makai Anna
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: aranyér, Egértövis, gyógynövény receptek, házipatika, körömvirág, rebarbara

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.