Házipatika

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Gyógynövények a házikertben

Évezredek óta alkalmazott egyik legfontosabb gyógynövényünk, gyökere valóban édes, ötvenszer édesebb a cukornál. Magyar népies nevei: édesfa, mézgyökér, cukorkóró, mézrudacska. Az idősebb korosztály talán még a szájában érzi gyermekkora kedvelt édességének az ízét, az ánizsos-édes igazi medvecukorízt, melyről talán nem is tudja, hogy azt az édesgyökér főzetének besűrítésével készítették.1. kép: Iga­zi édes­gyö­kér (Glycyrrhi­za gla­bra)
2. kép: Ke­se­rű édes­gyö­kér (Glycyrrhi­za echi­na­ta) a Ti­sza kör­nyé­kén va­don te­rem

 

Gyógyhatásai

Fájdalomcsillapító, görcsoldó és hámosító hatása gyomorégés, gyomor- és nyombélfekély esetén gyors és hosszantartó enyhülést eredményez. Kiváló köhögéscsillapító, nyálkaoldó és köptetőszerként torokgyulladás, légcsőhurut, rekedtség gyógyítására alkalmazható. Gyulladáscsökkentő és ízületi gyulladás elleni tulajdonsága az ízületi fájdalmakkal küzdő betegeknek kedvez. Kínában májvédőszerként évszázadok óta használják májbetegségek ellen. Enyhe hashajtó, de gyenge hatása miatt inkább teakeverékekben alkalmazzák. Ízjavítónak is használható, más élvezhetetlen gyógynövények ízét jól elfedi.

 

Házi alkalmazása

Drogját gyöktörzse és vastagabb gyökerei adják, melyeket ősszel szedünk fel.

 

Teakészítés: 1 teáskanálnyi aprított gyökeret 0,5 l vízben 10 percig főzünk, 20 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és egész napra elosztva elkortyolgatjuk. Légúti panaszok esetén jól társítható a gyömbérrel. Gyomorfekély ellen hatékonyabb teát készíthetünk, ha az édesgyökérfőzetet körömvirág-, cickafark- és orbáncfűforrázattal egészítjük ki.

 

Tintktúra: A megtisztított és elporított gyökérből reggel és este maximum 250 mg bevétele ajánlott. A port külsőleg is használhatjuk: megtisztított sebre, herpeszre szórva sietteti a gyógyulást.

 

Üdítőital: 0,5 liter édesgyökér- és leuzeafőzetet összekeverünk 0,5 l zsálya- és zöldmenta forrázattal, pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. A nyári hőség ellen olyan kiváló szomjúságoltó és izzadásgátló illatos üdítőitalt kapunk, melyet borágó virágokkal díszítve vendégeinknek is bátran kínálhatunk.

 

FIGYELEM! 6 hétnél tovább tartó alkalmazása vizenyőt és magas vérnyomást okozhat!

 

 

Házi termesztése

Olyan kertbe javasolható, ahol a napos fekvés, a tápdús talaj és a rendszeres öntözés biztosított. Főgyökerét többméteres körzetben gyökerek veszik körbe, nagy helyet igényel. Gyökereit a második év őszén szedjük fel, a vastagabbakat megtisztítjuk, meghámozzuk és apróra vágjuk, a vékonyabbakat szaporítóanyagként használhatjuk. Rokon fajával, a vadon termő keserű édesgyökérrel (G. echinata) könnyen összetéveszthető, gyógyászati célra a termesztett, igazi édesgyökeret használjuk.

Makai Anna
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: édesgyökér, gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.