Házipatika

Érjavító ételek


    Ereink rugalmasságának megőrzése érdekében lehetőleg kerüljük a telített zsírsavakban gazdag állati eredetű táplálékot, tejterméket és a sós élelmiszereket. Ha valaki nem dohányzik, máris jó esélyt adott vénáinak és vérkeringésének a kifogástalan, hosszú életű működéséhez.

     

     

    Az állati eredetű ártalmas zsírokat viszont helyettesíthetjük többszörösen telítetlen zsírsavakkal: olajos tengeri halakkal, melyek igen jótékony hatásúak a bennük levő omega-3 zsírsavak miatt. Hetente 2-3 alkalommal is fogyasztható. A rostokban gazdag, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.

    Petrezselymes rozspehely

    (1 személy részére)

    Hozzávalók:

    7 evőkanál rozspehely

    1 evőkanál héj nélküli tökmag

    1 teáskanál tökmagolaj, pici só

    3 szál petrezselyemzöld aprítva

     

    A rozspelyhet annyi vízben főzzük kb. 10-15 percig, míg puha nem lesz. A tűzről levéve hozzátesszük az olajat, hozzákeverjük a petrezselyemzöldet, majd megszórjuk a tökmaggal.

    Lencsés hajdina zellerrel

    (2 személy részére)

    Hozzávalók:

    1 csésze hajdina

    1 csésze vörös lencse

    1 kis fej zeller kockára vágva

    2 gerezd fokhagyma, majoránna, 2 evőkanál olívaolaj (Extra Vergine)

     

    A hajdinát leforrázzuk, majd a lencsével együtt, amit előtte szintén tisztára mostunk, beáztatjuk a főzés előtti este. A hajdinát, lencsét és zellerkockát feltesszük főni 2 csipet sóval, kétszeres mennyiségű vízzel. Kevergessük, nehogy ráégjen a lábas aljára. Ha puha, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a 2 kanál olajat, a fokhagymagerezdeket apróra vágva és a majoránnát. Igen finom!

     

    Megjegyzés: a nyers fokhagymát a táplálkozástudósok is alkalmasnak tartják a trombusképződés kockázatának csökkentésére.

    Halvacsora

    Makréla, hering, pisztráng növényi olajban

    Pirított rozskenyér egyéni kapacitás szerint

    Nyers hagyma cikkekre vágva

    (A nyers hagyma sokak szerint védelmet nyújt a zsíros ételek káros hatásaival szemben azzal, hogy gyorsítja a vérrögök lebontását.)

     

    Étkezések után egy órával jót tesz 1-1 dl száraz házi vörösbor. Flavonoidtartalma révén ugyanis tágítja a kisereket, így csökkentheti a trombózisveszélyt.

     

    A gyógynövények közül részesítjük előnyben a borsmentalevelet, borókabogyót, citromfüvet, levendulát, zöldpetrezselymet, fekete ribizlit.

     

    Az éjszaka előforduló lábikragörcsöt megelőzhetjük magas magnéziumtartalmú gyümölcsök fogyasztásával (füge, grépfrút, citrom, mandula, dió, alma). Ezek hiányában lehet bevenni magnéziumkészítményeket, de ne étkezés után, mert közömbösítik a gyomorsavat.

     

    Táplálékkiegészítőként érdemes fogyasztani a koenzim Q10-, ginszeng-, Gingko Biloba-készítményeket. Hasznos gyógytea a körömvirág és vadgesztenyevirág 1:1 arányú keverékéből készült forrázat. Természetesen a táplálkozás megváltoztatása nem elegendő az erek állapotának javításához. A rendszeres testmozgással, fordított testhelyzetű tornagyakorlatokkal, súlyfelesleg csökkentésével, valamint a bemerevedett nézetek, merevségek oldásával védhetjük vénáinkat.

    -borsik-
    XIII. évfolyam 5. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2019. április

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.