Házipatika

Fenyérgamandor (Teucrium scorodonia)

Gyógynövények a házikertben

Egész Európában elterjedt, Magyarországon ritkán előforduló veszélyeztetett faj, védettséget élvez. Régen erdei zsályának is nevezték, mivel puhán szőrös levelei a zsálya leveleihez igen hasonlatosak. Másik népies elnevezését, a „szarvastehén-gyógyítót” azért kapta, mert megfigyelték, hogy a szarvastehén csak akkor legelte le, ha megsebesült vagy beteg lett. Rokona a szintén vadon termő, külsejében teljesen eltérő sarlósgamandor, melynek felismerését megkönnyíti a levelek tölgyfalevélhez való hasonlósága és bíborpiros virágzata. A népi gyógyászatban régen emésztésjavító likőrök alkotórésze volt, valamint fogyasztóteaként használták, ez utóbbi alkalmazása - májkárosító hatása miatt - kerülendő.


Gyógyhatásai

Krónikus bronchitis kezelésére köptetőként, krónikus nátha enyhítésére, valamint tüdőtuberkulózis kiegészítő kezelésére jó hatásfokkal alkalmazható. Nyálkahártya-nyugtató anyagai gyomor- és bélrendszeri betegségek gyógyítására is alkalmassá teszik, kiváló emésztésjavító, serkenti az epe működését. Vértisztító és vizelethajtó hatású, kihajtja a szervezetből a felesleges vizet. Általánosságban serkentőleg hat az egész szervezetre, erősítőszerként, tonikumként is használható.

 

Felhasználása

Drogját föld feletti virágzó hajtásai adják, de leveleit szedhetjük virágzás előtt és után is.

 

Teakészítés:

1. Egy evőkanálnyi frissen aprított fenyérgamandort és egy evőkanálnyi friss orvosi zilizgyökeret este 0,5 l hideg vízbe teszünk, reggel az ázalékot jól kinyomkodva leszűrjük és langyosra melegítve egész napra elosztva apránként fogyasztjuk.

 

Virágzó fenyérgamandor (Teucrium scorodonia)

 

2. Egy-egy teáskanálnyi szárított és aprított fenyérgamandort, kakukkfüvet, orvosi zsályát és ökörfarkkóró-virágot összekeverünk, a keverékből 1 púpozott evőkanálnyit 0,5 l forrásban levő vízzel leöntünk, lefedve 20 percig állni hagyjuk. Leszűrve, citrommal és mézzel ízesítve apránként elkortyolgatjuk.

 

Fogyasztósalátaként: látványos testsúlycsökkenést érhetünk el, ha a kesernyés ízű, friss zsenge hajtásait tavasszal a pitypang-, cickafark- és csalánlevélből készített méregtelenítő salátába keverjük.

 

Házi termesztése

Bármilyen talajon eredményesen termeszthető kb. 60 cm magas, díszítő hatású évelő törpecserje. Vetőmaggal és tőosztással szaporítható ősszel vagy tavasszal, tavaszi vetés esetén a magokat előzőleg fagyasztani kell. A leveleket folyamatosan szedhetjük, virágzás után visszavágva jól bokrosodik. Szív alakú, csipkés szélű levelei pompásan mutatnak, esztétikai értékét a zöldesfehér, egy oldalra hajló füzérszerű virágok még tovább emelik. Hasznos dísznövényként erkélyládában, cserépben is termeszthető.

Makai Anna
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: fenyérgamandor, gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.