Házipatika

Festőbuzér (Rubia tinctorium)

Gyógynövények a házikertben

Régóta ismert, ma már kissé elfelejtett gyógynövény, a múlt század végéig nálunk is termesztették főleg festék anyagáért. Népies nevei (vörös festőgyökér, festőfű, pirosítófű) arra a tulajdonságára utalnak, hogy színezőanyaga ruha-, arc- és hajfestésre volt alkalmas. Amióta festékanyagát (alizarin) szintetikus úton is előállítják, termesztése megszűnt, a természetben csak szórványosan fordul elő. Több országban ma is gyógynövényként termesztik.


Virágzó festőbuzér 

 

Gyógyhatásai

A hólyag- és vesekőbántalom elsőrendű háziszere, gátolja, illetve lassítja a kövek növekedését, a foszfát- és oxalát tartalmú vesekövek oldására is képes. Használatával a vesemedence- és hólyaggyulladás, valamint az ágybavizelés gyógyulási folyamata kedvezően befolyásolható. Az ájurvédikus orvos tudomány a legjobb vértisztító növények közé sorolja. Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és vizelethajtó hatású, szabályozza a máj-, epe- és veseműködést, csökkenti a magas vérnyomást. Külsőleg bőrgyulladás, bőrelszíneződések, herpesz ellen alkalmazható. Kínai vizsgálatok szerint hatóanyagai gátolják bizonyos tumorok növekedését.

 

 

Házi alkalmazása

Drogját vérvörös gyökerei adják, melyeket ősszel vagy kora tavasszal szedünk fel, leveleit is használhatjuk.

 

Teakészítés: 3 g aprított, szárított festőbuzér gyökeret 0,5 l vízben lassú tűzön 15 percig forralunk, ha kihűlt, leszűrjük, 3-4 részre elosztva fogyasztjuk. Frissen használt fűillatú leveleinek forrázatát székrekedés ellen ihatjuk.

 

Tinktúrakészítés: 30 g szárított és apróra tört gyökeret 1 dl 96%-os gyógyszertári alkoholban áztatunk 2 hétig, leszűrjük és desztillált vízzel 40%-ra hígítjuk. Naponta 3x30 cseppet fogyasztunk.

 

Por: Az aprított és jól megszárított gyökereket kávédarálón elporítjuk, sötét üvegbe tesszük és felcímkézzük. Szükség esetén 3-4x250 mg-ot veszünk be. Külső alkalmazása: a porított gyökeret mézzel elkeverjük, a bőrgyulladás vagy elszíneződés helyére kenjük, gézzel bekötjük.

 

Figyelem: használata a vizeletet pirosra festi; gyermekvárás idején ne alkalmazzuk.

 

Házi termesztése

 

Kúszó szárú, érdes bőrszerű levelű évelő növény, jelentéktelen sárga virágai nyáron nyílnak, melyet apró feketés bogyótermés követ. Magról és tőről egyaránt jól szaporítható, félárnyékban, árnyékban is megél. A második évtől a talajt sűrűn beborítja, locsoláson kívül semmilyen gondozást nem igényel.

Makai Anna
XI. évfolyam 9. szám

Címkék: festőbuzér, gyógynövény receptek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.