Házipatika

Fűszerek és az egészség

A fűszerek és illóolajaik kellemessé, ízletessé és illatossá teszik ételeinket. És gyógyítanak, ez ma már bizonyítható. Míg sok felnőttet zavar az édeskömény gumójának aromája, a babák kifejezetten kedvelik az édeskömény magjaiból főzött teát. Ezzel ösztönösen segítik emésztésüket. Az édeskömény ma számos, főként bélproblémák kezelésére szánt gyógyteakeverék alkotórésze, de a köhögés elleni szirupokban is fontos komponens. Mint sok más fűszer, nem csak ételeinket teszi élvezhetőbbé, de gyógyhatása is van.

 

A fitofarmakológia - a növények gyógyhatásaival foglalkozó tudományág - folyamatosan kutatja a fűszerek gyógyhatásait. Az elmúlt néhány évben a kutatók igazolták az ősi indiai ájurvéda állításait, amelyek azonban a régi európai gyógyító hagyományokban is ismertek.


 

Ánizs/csillagánizs

Az ánizs fészkes virágú növény termése, a csillagánizs ezzel szemben a magnólia terméseiből származik. A két növény között csak nagyon távoli rokonság mutatható ki. A termések azonban hasonló anyagokat tartalmaznak, ezért ugyanolyan kulináris élvezetekben részesítenek bennünket, és gyógyászati felhasználásuk is azonos.

 

Kulináris jelentőség: Mindkét fűszer alkalmas pikáns ételek, pl. curry, levesek, hús-, hal- és zöldségételek, valamint kenyér, sütemények, kompót és csokoládékrémek fűszerezésére. Ugyanakkor gyümölcsteákban és szeszes italokban is találkozunk velük. A valódi csillagánizs már 4000 éve része a kínai konyhának. Európába a 16. században jutott el, ahol eleinte az ánizsolajat helyettesítette.

 

Gyógyhatások: Az ánizs és a csillagánizs vizelet- és szélhajtó tulajdonságú. Javítják az epe elfolyását, görcsoldó hatást gyakorolnak a gyomor- és bélrendszerre, megnyugtatják a szívet és az idegeket. Felfrissítik a légutakat, feloldják a slejmet és elpusztítják a baktériumokat. A csillagánizs egyébként alkotórésze a madárinfluenza Tamiflu nevű gyógyszerének. Lelki síkon az ánizsfajták energiahiány, fáradtság, stressz és álmatlanság ellen hatásosak.

 

Édesköménymag

Az édeskömény kétéves növény, amely akár 1,5 méter magasságra is megnőhet. Életének második évében virágzik, ekkor zöldségként már nem fogyasztható. Szereti a meleg, napos élőhelyet és a tápanyagokban gazdag talajt. Zöld leveleit folyamatosan szedhetjük. Magjait Franciaországban szeptember végén gyűjtik be, amikor a legérettebbek.

 

Kulináris jelentősége: Az édeskömény magja alkalmas húsok, halak, burgonya és zöldséges ételek ízesítésére. Különösen savanyú káposztához, hüvelyesekhez és az édeskömény zöldségként fogyasztott gumójához illik. Fűszereznek vele kenyeret, zsemlét, süteményeket és teákat is.

 

Terápiás hatásai: Testi szinten az édeskömény magjai gyulladáscsökkentő, nyákoldó és méregtelenítő hatásúak. Segítik az emésztést, enyhítik a gyomorpanaszokat és a bélpuffadást. Megakadályozzák a húgysavak termelődését, ezért alkalmasak a köszvény megelőzésére. És fogfájás ellen is jók.

 

Az édeskömény magja nyugtató és altató hatású

 

Tipp: Küsőleg - ezt már Bingeni Hildegard is ajánlotta – szembetegségek kezelésére is alkalmasak a magok: készítsünk belőlük teát, hűtsük langyosra, és ezzel borogassuk a gyulladt szemet 10-20 percig.

 

A lélekre az édeskömény magja, tea formájában, erősítő és szintén „méregtelenítő” hatású. Lehűti a temperamentumot, nyugtató és alvást javító hatású.

 

Gyömbér

A gyömbér akár egyméteres magasságúra nőhet, és a trópusokon honos - pl. Indiában, Indonéziában, Japán déli területein és Nigériában. A gyömbér ún. rhizómás növény, amelynek nincs fő gyökere. Illata kellemes, aromás, íze fűszeres, csípős. Fontos alkotórészei az illóolaj, gyanta és a gingerolnak nevezett csípős, aromás anyag.

 

Kulináris jelentősége: A gyömbér számos formában kerül forgalomba: szárítva és porrá őrölve, kapszulában, friss gumóként, kandírozva, ecetben vagy szirupban. Ez a trópusi fűszer igen jól megy a pikáns és az édes ételekhez, desszertekhez, süteményekhez, lekvárokhoz, chutneyhoz, és currykhez. Gyakran fűszereznek vele húsokat és felvágottakat, kolbászféléket. Egyes fűszeres teák jellegzetes ízét, aromáját is a gyömbér adja.

 

Terápiás hatásai: A gyömbér nagyon sokoldalú gyógynövény, ami felkeltette a táplálkozástudománnyal foglalkozók érdeklődését. Segíti az emésztést, különösen a zsírok emésztését, enyhíti a hányingert, émelygést, az utazási betegséget, a bél felfúvódását és a migrénes fejfájást. Sok minden utal rá, hogy a rák megelőzésében is hatásos. Erősíti immunrendszerünket, és időben alkalmazva a megfázásos tünetek kitörését is megakadályozhatja.

 

A gyömbér rendkívül sokoldalú gyógynövény. Különösen hatásos a vékony szeletre vágott friss gyömbér, amit megfőznek. Ezt a teát mézzel, citrommal ízesítve erősíthetjük immunrendszerünket, megelőzve a hűléses betegségeket

 

Tipp: E célból 4-6 vékony szelet hámozott, friss gyömbért vízben főzzünk 1-3 percig, hagyjuk állni, majd ha ihatóvá hűlt, adjunk hozzá citromot és mézet. Olyan melegen igyuk, amennyire csak lehet.

 

A gyömbér antibakteriális, vírusellenes és lázcsillapító hatású. A reumás megbetegedések kezelésére is alkalmas. Hatóanyagai megfékezik a gyomor-bél rendszeri gyulladásokat, csökkentik a vérzsírok értékét. A gyömbér ezen túlmenően jót tesz a léleknek is, de afrodiziákumként sem utolsó. Friss, lehetőleg apróra vágott fokhagymával együtt alkalmazva még erőteljesebbek gyógyhatásai, ráadásul így a fokhagyma erős szaga is enyhébbé válik.

 

Kardamom

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A nádra emlékeztető növény termései a talajhoz közeli hajtásokon nőnek. A növény maga akár 5 m magasra is megnőhet. Eredetileg Dél-Indiában és Srí Lankán honos, ma azonban Guatemalában, Tanzániában és Vietnamban is termesztik nagy területeken.

 

Kulináris jelentősége: A kardamommagok jellegzetes, édeskés, fűszeres illatú olajat tartalmaznak. Mivel az olaj nagyon illékony, érdemes a termést egészben, tehát magtokkal együtt vásárolni a szintén gyakran kínált kardamomporral szemben.

 

A kardamom javítja a memóriát és kellemes, üde leheletet biztosít

 

A kardamommag az indai currypor egyik fő alkotóeleme. Európában főképp édességeket, karácsonyi süteményeket, mézes puszedlit, kompótokat, gyümölcssalátákat és csokoládés desszerteket fűszereznek vele. Kedvelt fűszere a kávénak (az arab országokban), egyes teáknak, a puncsnak és a forralt bornak is. Indiában nagyon kedvelik a tejből készített teában is.

 

Terápiás hatása: A kardamom elősegíti az emésztést, serkenti a vérkeringést, javítja a hormonháztartást, az anyagcserét és az étvágyat, enyhíti a másnaposságot. A hagyományos indiai orvoslás, az ájurvéda rendszerében az emlékezőtehetség javítására használják. Sok ázsiai országban az üde lehelet érdekében rágcsálják a magokat.

 

Koriander

A valódi koriander sokféle néven ismert, pl. arab petrezselyem, vagy egyes országokban poloskafűként is. Utóbbi a levelek poloskára emlékeztető szagára utal, míg a termés inkább ánizsillatú. A koriander terméseit és leveleit egyaránt felhasználják fűszerként. Mindkettő eltérő aromájú. A koriander meleg, aromás illata a parfümgyártók érdeklődését is felkeltette.

 

Kulináris jelentősége: Európában főként a terméseket, Dél-Amerikában és Ázsiában a kesernyésen csípős egész növényt fogyasztják. Az idősebb növények levelei salátához is keverhetők, sajtos ételekhez is jól megy az ízük. A magok őrleménye kiválóan illik kenyerek, zsemlék, édes sütemények, savanyúság, curry, pástétomok, húsok és halak fűszerezéséhez. Kávét és teát is fűszereznek vele.

 

Tipp: A magokat röviden pörköljük meg, és frissen őröljük meg, különben a keserű anyagok elnyomják az aromát.

 

A korianderfüvet és magját antibiotikus hatásukért, stresszoldó és szorongásoldó tulajdonságáért kedvelik

 

Terápiás hatások: A szárított koriandermaggal emésztési zavarok, ideges bélpanaszok, fejfájás, migrén és másnaposság kezelhető. Antibiotikus hatásai is vannak, de segít a súlyos betegségek utáni lábadozásban is. Mindeme gyógyhatásokkal rendelkezik a friss növény is, azonban csekélyebb mértékben, mint a szárított magok. A magokkal ellentétben azonban B-vitamint és folsavat is tartalmaz. Lelki síkon a koriander jó hatású stressz, szorongás és álmatlanság ellen.

 

Korianderből homeopátiás őstinktúra is készül. Az őstinktúrát az utóbbi időkben egyre gyakrabban használják nehézfémek, pl. amalgám kivezetésére. A méregtelenítést medveszőlő- őstinktúrával kezdjük (allium ursinum), amit néhány hétig folytatunk, kb. három hét múlva áttérünk koriandertinktúrára, mivel a medveszőlővel ellentétben ez a növény a nehézfémet a központi idegrendszerből oldja ki.

 

Szegfűszeg

A szegfűszeg régen nagyon drága, értékes fűszernövény volt. Lényegében egy fa még ki nem bomlott virágbimbóiról van szó. A fa főként Ázsiában honos, de elszórtan Afrikában is találkozhatunk vele.

 

Kulináris jelentősége: A szegfűszeg – óvatosan adagolva – nagyon finom sült vadhúshoz, savanyú káposztához, vörös káposztához, curryhez, marinádokhoz, szószokhoz, süteményekhez, desszertekhez, forralt borhoz, fűszeres tejhez, teához és kávéhoz.

 

A szegfűszeg megbolondítja a káposztás ételeket, ugyanakkor
ősi elsősegélyszer fogfájásra

 

Terápiás hatásai: A szegfűszeggel megakadályozhatók a szívbetegségek. Nyugtatja a gyomor- bél traktust, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. Kiválóan bevált reumás megbetegedések, migrén és más típusú fejfájások kezelésében is. A szájban és a garatban megakadályozza a kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák) elszaporodását. Helyi érzéstelenítő hatása is van, fogfájást is enyhíthetünk a segítségével.

 

Tipp: Egy szem szegfűszeget szorítsunk nyelvünkkel a fájó részre, míg a fogorvoshoz érünk. A szegfűszeg ellazítja a pszichét, de nem tompítja a tudatot. Nyugtató, depresszióellenes hatású.

 

Bors

A bors egy trópusi örökzöld kúszónövény termése. Évente kb. 200 000 tonna borsot termelnek világszerte, főként Indiában, Indonéziában, Malajziában és Brazíliában. A bors kúszónövény, akár 10 méter magasra is felkúszik a fák törzsén. A fekete, zöld, fehér és piros bors ugyanazon növény termése. A rózsaszínű bors, az ún. cayenne bors csak nevében rokon, ez nem valódi bors.

 

Kulináris jelentősége: A bors univerzálisan alkalmazható ízfokozó fűszer. Főként egytálételek, levesek, szószok, húsok, halak és tojásos ételek fűszerezésére használják, bár egyes országokban édességekhez is keverik.

 

Tipp: Egy csipet borssal megbolondíthatjuk a kávét, a kakaót vagy a teát is.

 

A só után a bors a második legfontosabb fűszerünk. Javítja a vérkeringést, és gátolja a baktériumok szaporodását

 

Terápiás hatásai: A bors étvágyunkat és emésztésünket egyaránt javítja. Fájdalomcsillapító és vérkeringést javító hatású, gátolja a baktériumok szaporodását, segíti a szívet. Egyesek szerint az ételekben lévő kórokozó csírákat is elpusztítja.

 

A bors pozitív hatást gyakorol a pszichére. Hatására erősödik az életöröm és energikusabbá válunk. Oly mértékben, hogy este ajánlatos óvatosan fogyasztani, különben nem tudunk elaludni. Viszont enyhíti a kimerültséget és a koncentrációzavarokat. Ráadásul segít impotencia és frigiditás esetén.

 

Fahéj

A fahéjfa a babérfajták családjába tartozik. A fűszert a fa lehántott, kiszárított és fermentált kérge szolgáltatja. Állítólag a kínaiak már Kr. e. 3000 évvel ismerték és fűszereztek vele. Vasco da Gama hozta 1502-ben Európába, ahol sokáig különleges, ritka és drága fűszer volt.

 

Kulináris jelentősége: A fahéj finom a currykben, a paradicsomszószokban és a lila káposztához. A mediterrán térségben húsokat és halat is fűszereznek vele. Desszertekben, jégkrémben, gyümölcssalátában, sült almához, süteményekben, kekszekben csodálatos, de kiváló ízt ad a tejbegríznek és a tejberizsnek is.

 

Fűszerként - különösen az édességekhez, süteményhez, forralt borhoz - a ceyloni fahéjat alkalmazzák, amelynek belső rétege vékony, és vékony csővé pöndörödik össze. Az ilyen fahéjrúdnak nevezett fajta mellett létezik porrá őrölt fahéj is. A feldolgozás során keletkező hulladékból fahéjolajat készítenek, amivel likőröket ízesítenek, vagy a parfümiparban alkalmazzák illatanyagként.

 

A fahéj igazi téli fűszer, nem hiányozhat egyetlen puncsból sem. Azonban gyógyhatásai sem elhanyagolhatók – puffadásra, ingerköhögésre egyaránt kiváló

 

A fűszer-kereskedelemben megkülönböztetnek a Srí Lankán honos ceyloni fahéjt (Cinnamomum ceylandicum) és a valamivel élesebb ízű, kínai eredetű kasszia-fahéjt (Cinnamomum cassia). A hatvanas évekig Vietnam legfontosabb bevételi forrása a kasszia-fahéj volt. Az akkoriban kitörő háború miatt a termelés jelentős része áthelyeződött ebből az országból Szumátra (Indonézia) szigetére.

 

Terápiás hatásai: Gyógyhatásai igen sokrétűek. Segít felfúvódás, hányinger, enyhe hasmenés, étvágytalanság ellen. Azonban paraziták, bélfertőzések, bélgörcsök, ingerköhögés, garatgyulladás, rekedtség, keringési elégtelenség és alacsony vérnyomás gyógyítására is alkalmas. Nem régen sikerült bebizonyítani, hogy a kiváló minőségű fahéj rendszeres fogyasztása képes a II. típusú cukorbetegség esetén stabilizálni az inzulin szintjét.

 

Tipp: Külsőleg alkalmazva izzadós láb kezelésére is alkalmas. Ehhez egy fél fahéjrudat szétmorzsolunk, és teát készítünk belőle, 10 percig állni hagyjuk. Utána egy előkészített, 3-5 liter meleg vízből álló lábfürdőhöz adjuk. Ebben áztatjuk a lábfejeket kb. 20 percig, végül alaposan megszárítjuk a lábunkat. Kiváló a hideg láb, az izzadós láb kezelésében. Ilyen célokra hordhatunk fahéjas cipőbetétet is.

 

Az elmúlt év során több hír látott napvilágot a fahéj ártalmas hatásairól, mivel a fahéjas süteményekben májkárosító kumarint találtak. Utóbb kiderült, hogy a kérdéses süteményben rossz minőségű fahéj volt. A kiváló minőségű ceyloni fajtára azonban ez nem jellemző, ebben a káros kumarin csak elenyészően kis mennyiségben fordul elő.

 

 

Fűszeres tea ínyenceknek

A fekete teát ízlés szerint fűszerekkel ízesíthetünk. Ehhez vegyünk ízlés szerinti mennyiségű teát, majd adjunk hozzá egy csapott teáskanálnyi fűszert. A fekete teához kiválóan illik a szétmorzsolt fahéj, a zúzott kardamommag vagy édesköménymag.

 

• Tegyük a kívánt adalékokat egy teatojásba. Forrázzuk le, és hagyjuk állni: a rövid ázási idő élénkít, aktivál, a hosszú inkább nyugtat. Ízlés szerint mézzel, tejjel, tejszínnel, citromlével vagy narancslével tehetjük finomabbá.

 


Különösen a téli időszakban ajánlatos rendszeresen fogyasztani az illatos, kellemes fűszerteákat

 

• A tiszta fűszertea – tealevél nélkül – készítésénél így járjunk el: A kemény növényi részeket, mint pl. a szárakat, fás részeket, kérgeket, gyökereket vízben forraljuk néhány percig, vagy lobogó forró vízzel öntsük le, és 12 percig lefedve hagyjuk állni. A terméseket, magokat röviddel a teakészítés előtt zúzzuk szét és úgy forrázzuk le.

 

• Nyugodtan keverhetjük is a fűszereket. Jól passzol egymáshoz a szegfűszeg, a kardamom, a fahéj és a koriander. Érdekes módon a csípős fűszerek, mint a csili vagy a bors, ha óvatosan adagolják, nagyonkellemesen megbolondítják a teát, a kávét vagy akár a kakaót is. A tiszta fűszerteához szintén adhatunk tejet, tejszínt, mézet, citromlevet vagy narancslevet.

 

A fűszertea nagyon jót tesz testnek és léleknek a sötét, szürke téli hónapokban. Segít ellazulni, felmelegedni és a nehéz munkanapot kellemesen lezárni.

vörös
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: fitofarmakológia, fitoterápia, gyógyító fűszerek

Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.