Házipatika

Gombák: egészségbombák

Körülbelül 700 gomba termel orvosi szempontból releváns hatóanyagokat

  A gombák az erdő rejtett kincsei. Nem csak ízletesek, de egészségünk felett is őrködnek. A mikoterápia, azaz a gyógykezelés gombákkal egyre népszerűbb.


   

  A jellegzetes, aromás erdőillat elsősorban a mohák, füvek, levelek és a fák illatának keveréke, de kiegészít még egy jellegzetes kissé nyirkos, mély, földes illat, amely egyúttal titokzatos és erőt is sugároz. Ennek forrása a gomba. A gomba föld feletti, látható része lényegében a föld alatt élő gomba „termése” (thallus). A gomba nagyobbik részét azonban a talajban szerteágazó szálas szerkezetű mycelium alkotja. A mycelium-hálózat lenyúlik a fák gyökeréig, és a hajszálgyökerektől elszívott tápanyagból él.

   

  Életfunkciói fenntartásához és a növekedéshez nedvességre is szüksége van. Ezzel magyarázható, hogy ősszel egy-egy eső után szinte varázsütésre, néhány óra alatt megjelennek a gombák a talajon, ahol részt vesznek a szerves hulladékok újrahasznosításában. Egyetlen hektár erdőben évente 3-4 tonna elhalt szerves anyag keletkezik, amelyeket a gombák és baktériumok bontanak le és alakítanak át termőtalajjá. Az erdő talaját átszövő mycelium évente kb. 60 cm-rel növekszik, általában körkörösen, egy-egy fa körül.

   

  A népnyelv ezeket a köröket „boszorkánygyűrűnek” nevezte. Az egyik legnagyobb és legöregebb gomba az amerikai Oregon államban található óriás tuskógomba, amely a felszínen gombatelepek formájában látható, de a talajban élő mycelium-hálózata 9 négyzetkilométer alapterületű, ami 1200 futballpályának felel meg. Lassanként elszívja az életet a fáktól és a növényektől, ezzel rejtélyesnek tűnő erdőpusztulást okoz – a pusztulás okát vizsgáló erdészek fedezték fel. Korát 2400 évre becsülik.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  –szabó–
  XXV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.