Házipatika

Gyermekbetegségek kiegészítő gyógyfüves kezelése 2. rész

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: „Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló  egészségéért.” (Maurice Mességue)


A gyermekgyógyászat sok esetben akkor is a gyógyszereket részesíti előnyben, amikor a gyógyfüvek is elegendők lennének és kevésbé terhelnék a baba szervezetét. A baba kihordása alatt és a szoptatás idején a kismama egészséges életmódja, étrendje és gyógyteái vigyáznak a baba egészségére. A tápszert fogyasztó babáknál gyógyteákat – a legtöbb csecsemőbetegségben – tápszerhez keverve alkalmazhatunk. A gyógynövényes kezelés nem helyettesíti az orvost, ha a baba állapota 8-10 órán belül nem javul, vigyük orvoshoz. Az anya és a csecsemők kezeléséhez kizárólag vegyszermentes gyógynövények használhatók.

 

Fogzási fájdalmak: az első fogak kijövetele fájdalommal jár, enyhülést hoz, ha kamillából, zsályalevélből 1-1 teáskanálnyit 0,5 l vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és 30 ml-t a baba tejesüvegébe öntünk. Még jobb megoldás, ha a kertben terem írisz, melynek gyökerét meghámozzuk, megmossuk és a baba szájába adjuk rágcsálni, jól csillapítja a fájdalmat.

 

A csecsemők szívesen isszák az édesköményteát

 

Pelenkadermatitisz: az elővigyázatosság és gondos tisztítás ellenére is előfordulhat, hogy a baba popsija kisebesedik a pelenka alatt, mely jól kezelhető gyógynövényfürdővel és gyógyfüves krémmel. Leszűrt kamillafőzetet adnak a fürdővízhez, fürdés után körömvirágkenőcsöt vagy orbáncfűolajat alkalmazunk.

 

Csecsemőkori szájpenész: főleg azoknál a babáknál fordul elő, akik gyakori antibiotikus terápiát és mesterséges táplálékot kapnak. Vegyszermentesen termesztett illatos rózsaszirmokat mézzel felöntve, érlelve 2 hétig készítsünk Rózsamézet, a leszűrt mézzel kenegessük a baba ínyét.

 

A fürdetéshez és teához vegyszermentes kamillát használjunk

 

Köhögés: 2 dkg édesköménymagot 10 percig főzünk, leszűrve mézzel vagy juharsziruppal összekeverjük, naponta 4-5 alkalommal 1 teáskanálnyit adagolunk. Másik módszer: orvosi ziliz virágos hajtását 2-3 órára hideg vízben áztatunk, egy percig felforraljuk, majd leszűrjük. Naponta 3x1 evőkanálnyit adunk a babának, az orvosi ziliz védőréteget képez a nyálkahártyán és enyhíti a köhögési ingert.

 

Ágybavizelés ellen: gyermekorvos feladata, hogy megállapítsa, hólyaggyengeség vagy pszichés ok rejlik a háttérben. Hólyaggyengeség esetén kovasavtartalmú növényeket alkalmazhatunk: csalánlevél és porcsinfű keverékéből 1 evőkanálnyit 0,5 l vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrve, egész napra elosztva adagoljuk.

 

Az orvosiziliz-szirup kiváló köhögés ellen

 

Figyelem: Sok kismama a tejtermelés fokozására nyakló nélkül alkalmazza az ánizs-édeskömény-kömény keverékéből készített teát. A túlzásba vitt mennyiség és gyakoriság a babáknál idegrendszeri károsodást okozhat.

Makai Anna
XIII. évfolyam 12. szám

Címkék: gyermekbetegségek, gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.