Házipatika

Gyermekbetegségek kiegészítő gyógyfüves kezelése 3. rész

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Mess`egue)


 


A gyermekgyógyászat sok esetben akkor is a gyógyszereket részesíti előnyben, amikor a gyógyfüvek is elegendők lennének és kevésbé terhelnék a gyermek szervezetét. A baba kihordása alatt és a szoptatás idején a kismama egészséges életmódja, étrendje és gyógyteái vigyáznak a baba egészségére. A tápszert fogyasztó babáknál a gyógyteákat tápszerhez keverve alkalmazhatjuk. 3 éves kor felett a gyógyteák - szakember által megadott mennyiségben - önállóan is alkalmazhatók. A gyógyfüves kezelés nem helyettesíti az orvost, ha a gyermek állapota 8-10 órán belül nem javul, vigyük orvoshoz.

 

Fülfájás

A fülgyulladás az egyik leggyakoribb gyermekbetegség, mely többnyire nátha után alakul ki. Nyáron könnyebb a helyzetünk, mert ha a virágzó bíbor kasvirág szirmait kipréseljük, napi 3x1-2 csepp a fülbe cseppentve majdnem minden esetben megszünteti a gyulladást és a fájdalmat is egyben. Télen jó megoldás lehet, ha a kövirózsa húsos leveléből frissen préselt levet pár csepp almaecettel keverjük, 1-2 cseppje is segíthet a gyulladáscsökkentésben. Ha a fülfájdalom mellett fülfolyás is keletkezik, ne próbálkozzunk házi kezeléssel, vigyük a gyermeket szakorvoshoz.

 

 Az orbáncfűolaj 1-2 cseppje is segíthet a fülfájás ellen

 

Orrvérzés

Ha vérzik a gyermek orra (vagy akár felnőtté), a régi szokástól eltérően ne hajtsuk hátra a fejét, tartsuk egyenesen és helyezzünk az orrára hideg vizes borogatást. Ha van a házipatika polcán pásztortáska-tinktúra, ezt vattára csepegtetve az orrnyílásba tesszük.

 

 

Körömrágás

Ma már kapható körömrágás elleni lakk, gyermek esetében ajánlatosabb keserű teát főzni és az ujjvégeket, a körmöket abban áztatni. Igen jó hatású az orvosi pemetefű főzete, keserűsége miatt elveszi a gyermek kedvét az ujjszopástól, körömrágástól. Emellett ártalmatlan, étvágytalanság, légcsőhurut ellen is alkalmazható. A körömrágás mindig lelki okokra vezethető vissza, van, aki élete végéig függő marad, akkor már csak a pszichoterápia segíthet.

 

 A bíbor kasvirág szirmainak préslevét télire lefagyaszthatjuk
 

Pattanásos bőr

Bíborkasvirág-cseppeket rózsavízzel keverünk, naponta legalább 5 alkalommal ecsetelést végzünk. Gennyes pattanás esetén a bíborkasvirág- cseppeket belsőleg is alkalmazzuk. A pattanások leszáradása után gyógyfüves hidratáló-puhító krémet alkalmazunk.

Makai Anna
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: gyermekbetegségek, gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.