Házipatika

Gyógyfüvek herpesz ellen

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)


A herpeszfertőzés visszatérésre hajlamos, ragályos és igen fájdalmas betegség, melyet vírusok okoznak. Érinthetik az ajkat, a nemi szerveket és a szemet is. Gyakori megjelenésük összefügg az immunrendszer gyengülésével, a túlterheltség és a stressz is kiválthatja. Immunrendszer-erősítő, vírusölő gyógynövények alkalmazásával házilag jól kezelhető, gyakran visszatérő herpesz esetében érdemes a herpeszölő gyógynövényeket házikertben termeszteni.

 

Vírusellenes teakeverék

Citromfű (30), közönséges gyíkfű (10), szurokfű (30), rozmaring (5), orvosi zsálya (5), orbáncfű (20) keverékéből forrázatot készítünk. 20 percnyi állás után leszűrjük, egész napra elosztva kb. félliternyit fogyasztunk. A teát külsőleg is alkalmazhatjuk, teába mártott vattacsomóval ecsetelést végezhetünk.

 

A citromfű igen hatásos vírusölő

 

Immunrendszer-erősítő cseppek

Az ősszel felszedett bíbor kasvirág gyökereiből tinktúrát készítünk, felhasználásig sötét üvegben tároljuk. A fertőzés megelőzésére naponta 3x10-20 cseppet alkalmazunk nyelv alá helyezve, 1-2 perc után lenyeljük. Fertőzés esetén a tinktúrával külsőleg is ecsetelést végzünk, míg a fájdalom el nem múlik.

 

Medvehagymacseppek

Kísérletekkel igazolt víruspusztító hatása a herpeszvírus mindkét fajtája, valamint az influenzavírusok ellen. A házilag termesztett medvehagymákat tavasszal felszedjük, megtisztítva és lereszelve 2-3 hétig egészségügyi szeszben áztatjuk, majd leszűrjük.

 

Herpeszölő kenőcs

Vegyszermentesen termesztett körömvirágból készített kenőcsbe citromfű-, orbáncfű- és bíborkasvirág-tinktúrát keverünk, a leszáradt hólyagokat éjszakára bekenjük.

 

A bíbor kasvirág tinktúrája a legjobb vírusölő kívülről és belsőleg alkalmazva

 

A herpesz kezelése előtt és utána mossunk kezet, nemi herpesz fennállása esetén mellőzzük a szexuális életet. 

Makai Anna
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: bíbor kasvirág, citromfű, gyógynövény receptek, házipatika, herpesz, medvehagyma

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.