Házipatika

Gyógyfüves visszérkezelés

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)


 

A visszér ma már népbetegségnek számít, és sajnos nem csak az idősebbek problémája, a fiatalabb korosztályon is megjelenhetnek a tünetei. Lehet alkati sajátosság is, de azoknak, akik álló vagy ülő munkát végeznek, állandóan magas sarkú cipőt viselnek, nagyobb az esélyük a visszeresség kialakulására. Rendszeres sporttevékenységgel, természetes keringésjavító, érfalerősítő gyógynövények alkalmazásával megelőzhetők, illetve gyógyíthatók a kitágult visszerekkel járó fájdalmak. A gyógyfüveket belsőleg és külsőleg egy időben és huzamosabb ideig érdemes alkalmazni.

 

Érfalerősítő teakeverék

Apróbojtorján, cickafark, fekete ribiszke, körömvirág, kerti ruta, orvosi somkóró és orvosi zsálya keverékéből 1 evőkanálnyit 0,5 l forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, szűrés után apránként fogyasztjuk. (Véralvadásgátló gyógyszereket szedőknek a tea alkalmazása nem ajánlott!)

 

A somkóróból napi 3 grammnál ne fogyasszunk többet

 

Gyógyfürdő

Apróbojtorján, körömvirág, orbáncfű és rozmaring keverékéből 4-5 evőkanálnyit főzünk 10 percig 2 liter vízben, leszűrve keverjük a kézmeleg fürdővízbe. 15-20 percig gyengéden masszírozzuk a fájós lábat, majd száradás után kenjük be alaposan gyógykenőccsel és kössük át éjszakára könnyű kötéssel.

 

Visszérkenőcs házilag

1. Zsírszalonnából olvasztott és leszűrt zsírban körömvirágszirmot, orbáncfűvirágot, orvosi somkórót, rozmaringlevelet és vadgesztenyevirágot melegítünk kis lángon 10 percig, folytonosan kevergetve. Ha kihűlt, a műveletet többször megismételjük, vigyázva, nehogy megégjen. Négy-öt ismétlés után a gyógykenőcsöt leszűrjük, tiszta tégelyekbe öntjük, és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk. A fájós, visszeres lábakat naponta 2-3 alkalommal gyengéd masszírozással bekenjük.

A körömvirágkenőcs önmagában is használhat

 

2. Az ősszel felszedett vadgesztenyét meghámozzuk, lereszeljük és 2 hétig alkoholban áztatjuk, majd leszűrjük. A körömvirágból, orbáncfűből és somkóróból készített gyógykenőcshöz (kb. 20 g) 5-10 cseppet hozzákeverünk, 3-4 csepp rozmaringolajjal illatosítjuk és tégelyekbe öntjük. Kedvező élettani hatású a cseresznye, a fekete ribiszke, a vöröshagyma, a fekete vagy kék áfonya gyümölcsének fogyasztása, bár utóbbi kettő termesztése csak savanyú talajjal rendelkezők részére lehetséges.

 

Ginkgokészítmények

A levelek kivonatai javítják az agyi vérkeringést, és egyben a szervezet egyéb részeinek, így a lábnak a vérkeringését is. 

Makai Anna
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: házipatika, visszér

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.