Házipatika

Gyógyító fűszerek: a veseműködés serkentése

Gyógyító fűszerek (2. rész)

  A fűszerek használata a konyhában természetes, hétköznapi dolognak számít. Aromájukkal gazdagítják ételeinket. Ez azonban nem minden, hiszen rengeteg gyógyhatású anyagot is tartalmaznak, tehát nem csak finomak, de gyógyítanak is.


   

  Akit a húgyhólyag, a húgyutak vagy a vesék állandóan visszatérő vagy krónikus betegsége gyötör, az orvosi kezelést kiegészítheti akár fűszernövényekkel végzett természetes gyógymóddal is. Ez az eljárás sok esetben jelentősen lerövidíti az akut húgyúti fertőzések kezelését, illetve megelőzhető a fertőzés kiújulása.

   

  A fitoterápia mellett fontos a folyadékbevitel fokozása, méghozzá nem csak átmenetileg, hanem tartósan, életvitelszerűen. A javasolt napi folyadékmennyiség 30 ml testsúlykilogrammonként. Erre a célra az alkoholmentes, koffeinmentes, cukormentes és lehetőleg édesítőszermentes folyadékok felelnek meg leginkább. A folyadékbőség jótékonyan átmossa, átöblíti a veséket és a hólyagot, így természetes úton távoznak a kórokozók is.

   

  Figyelem: vesebetegségek esetén minden esetben az orvos véleményét kell kérni a javasolt folyadékmennyiség felől! Ez azért is fontos, mert egyidejű szívelégtelenség esetén a folyadékmennyiséget korlátozni kell, vesebetegség esetén a konyhasó mennyiségét is csökkenteni kell.

   

  A kiemelt szövegrészben ízletes, zellertartalmú fűszerkeverék receptjét és egyéb hasznos recepteket közlünk. A húgyúti fertőzések megelőzésére és az immunrendszer erősítésére kiválóan alkalmasak az alábbiakban bemutatott növények és receptek, de használatuk egyvégtében legfeljebb hat hétig javasolt. Ezt legalább háromhetes szünetnek kell követnie, majd szükség esetén a kúra megismételhető, illetve, ha hosszabb szünetet szeretnénk tartani, a kúra félévente ismételhető. Ez főként visszatérő hólyaghurut és prosztatagyulladás esetén javallt, akár megelőzés céljából is.

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

   

  –tamás–
  XXV. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.