Házipatika

Gyógyító fűszerek fertőzések és megfázás ellen

Mustár, torma, boróka

  A banális megfázástól és az „influenzaszerű fertőzéstől” (ami nem azonos a „valódi” influenzával) a hideg évszakban szinte senki nem menekül meg. Hogyan segíthetnek ilyenkor a fűszernövények?


   

  A megfázás nagyon kellemetlen, és mindig rosszkor jön. Szerencsés esetben néhány nap múlva magától is elmúlik. Ideális esetben gyógyító hatású fűszernövényekkel enyhíthetjük a fertőzés lefolyását, lerövidíthetjük a gyógyulás folyamatát, sőt, időben elkezdve a kezelést, a betegség kitörését is megakadályozhatjuk.

   

  Ez különösen hasznos lehet a legyengült szervezetűeknek, akik könnyebben kapnak el fertőzéseket. Heves, szokatlanul intenzív panaszok esetén azonban ne kísérletezzünk otthon, inkább forduljunk orvoshoz! Sok esetben az alább felsorolt szerek kiváló segítséget nyújtanak, és sok orvos is egyetért alkalmazásukkal.

   


  Mustár: hörghurut és melléküreg-gyulladás ellen A fekete (Brassica nigra) és a barna (Brassica juncea), valamint a fehér mustár (Sinapis alba vagy Brassica alba) a mustár három változata. Ázsiától Dél-Európáig honos, bár a fekete változat hazája inkább Európa. Már az ókorban is fűszereztek vele a rómaiak, de már ők is tisztában voltak vele, hogy nem csupán fűszerezésre, hanem gyógyításra is alkalmas.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXVI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.