Házipatika

Gyógyteák a gyomor- és bélrendszer betegségeire

  A gyógytea valószínűleg az emberiség legrégebbi orvossága. Manapság is sokan kedvelik. A tea ugyanis teljesen természetes termék, amely könnyen elkészíthető. A forró (vagy hideg) víz kioldja a gyógynövények értékes hatóanyagait, aminek eredménye az esetek többségében kellemes zamatú ital.


   

  Az emésztőszervi panaszok igen gyakoriak. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság 25%-ának szinte napi szinten vagy a hét során több alkalommal van valamilyen gyomorpanasza. Szintén 25% esetében havonta kettő-négy alkalommal jelentkezik valamilyen gyomorpanasz. A panaszok előfordulási gyakorisága az alábbi megoszlást mutatja: puffadás (54%), gyomorégés (50%), étkezés utáni teltségérzet (48%), gyomorfájás (35%), általános felső hasi fájdalom (32%), savas felböfögés (32%), émelygés (32%) és hirtelen jelentkező gyomorfájdalom (31%).

   

  A gyomorirritáció (funkcionális diszpepszia, funkcionális gyomortáji panaszok) a gyomor működészavara, amely a fentiekben felsorolt panaszok bármelyikét (esetleg egyszerre többet is) előidézheti. Funkcionális kórképről van szó, ami azt jelenti, hogy a panaszok ellenére a gyomorban nem mutatható ki semmilyen szervi elváltozás, vagyis a gyomorirritáció diagnózisát más, hasonló panasszal járó szervi betegségek kizárása alapján lehet felállítani. Az emberek 30 százalékánál (az érintett nők száma két-háromszor nagyobb, mint a férfiaké) bosszúság, idegesség, csalódás, egzisztenciális félelmek, erős érzelmi konfliktusok, helytelen táplálkozási szokások váltják ki a panaszokat.

   

  A gyomor-bél rendszer mozgása (motilitás) zavarainak következtében az élelem túl hosszú ideig tartózkodik a gyomorban és túl későn jut a vékonybélbe. Ezt érzi úgy a beteg, mintha kő lenne a gyomrában. Mindehhez társul még az a körülmény, hogy gyomorirritáció esetén csökken a páciens ingerküszöbe. A gyomorfalat érő normális tágulást a páciens már fájdalmasnak érzi.

   

  A funkcionális gyomor-bél rendszeri panaszokat (irritált gyomor, irritábilis bél szindróma = IBS), valamint az idegrendszeri okok miatt keletkezett elalvási zavarokat igen hatékonyan kezelhetjük citromfűvel. A citromfű illóolajai és egyéb hatóanyagai puffadásgátló, görcsoldó és enyhén antibakteriális hatásúak, ezért gyomorirritáció esetén kifejezetten javallottak. Ha teát készítünk belőle, 2-4 teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, majd 5-10 perc múlva szűrjük le. Naponta 3-4 csészényit igyunk belőle. A kívánt hatás azonban csak egy idő múltán, rendszeres, kúraszerű fogyasztás mellett alakul ki.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.