Házipatika

Gyorsan ható influenzaölők a kertből

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)


A bíbor kasvirág a legjobb természetes immunerősítő szer

 

Menetrendszerűen idén is megjelenik a vírusfertőzés okozta influenza, melyről úgy tartják, hogy gyógyszerrel egy hétig, gyógyszer nélkül 7 napig tart. Érdemes kipróbálni a mellékhatás nélküli gyógyfüves kezelést, a betegen töltött napok száma 3-4 napra lerövidíthető. A gyors gyógyulás lényege, hogy az első borzongásra azonnal kezdjük meg a kezelést. Még jobb megoldás a novemberben megkezdett immunrendszer-erősítő program, a tiszta levegőn való kerti munkával vagy sétával egybekötve.

A kerti kakukkfű a légúti panaszok leghatékonyabb segítője

 

Influenza elleni megelőzés: ősszel 4-5 tő 2 éves bíbor kasvirágot kihúzunk a kertből, a száraz részektől megtisztítva feldaraboljuk, villámgyorsan lezuhanyozzuk és tiszta befőttesüvegbe tesszük. Patikában kapható egészségügyi szesszel vagy kiváló minőségű gyümölcspálinkával felöntjük, 2-3 hétig meleg helyen tároljuk, mindennap összerázzuk. (Igényesebbek lepárlókészüléket használnak, de ennek alkalmazásához némi szaktudás szükségeltetik.) A leszűrt tinktúrát sötét üvegekbe szűrjük, megelőzésre napi 3x10-20 cseppet fogyasztunk. Ha már rossz a közérzetünk, azonnal beveszünk 40-50 cseppet és óránként további 10 cseppet úgy, hogy a cseppeket a nyelv alá helyezzük, és ameddig bírjuk (1-2 perc), ott tartjuk. A cseppek nyelv alatti tartása bizsergető érzéssel jár, ami jó jel, a nyálkahártyán keresztül gyorsabban szívódnak fel a hatóanyagok.

 

A hársfavirágból készített tea kisgyermekek számára is ajánlott

 


Lázcsillapító teakeverék: hidegrázással kezdődő hőmérséklet- emelkedés, láz esetén napraforgószirom, réti legyezőfű, hársfa- és bodzavirág keverékéből 2 evőkanálnyit forraljunk 0,5 dl vízben 1-2 percig, hagyjuk 20 percig állni, majd szűrjük le. Citromlével, mézzel ízesítve melegen fogyasszuk. (2 éves kor alatt a legyezőfüvet mellőzzük, cukorbetegeknek méz helyett a jázminpakóca ajánlott.)

 

Köhögés, torokfájás ellen: kakukkfű, pemetefű és zsálya keverékéből készítünk forrázatot, de hatásosabb a mixtúra, melyből naponta 3x10-20 cseppet fogyasztunk.

 

Akinek a gyomra nem bírja a gyógyszereket, érdemes a gyógynövények alkalmazásával megismerkednie

 

A szárítmányból készült porított homoktövistermés napi 1-2 kapszulában alkalmazva szintén jó immunerősítő szer, véd az influenza, a légcsőhurut ellen, emellett még számos gyógyhatása van.

 

A gyógynövényes kúra lehetővé teszi a 2-3 napos gyors gyógyulást, szokásos munkánkat ágynak dőlés nélkül végezhetjük és elkerülhetjük a gyógyszerek okozta mellékhatásokat.

Makai Anna
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, influenza

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.