Házipatika

Homeopátia a kertészetben

A növények is szeretik a golyócskákat

  Bár a homeopátia tudományos szempontból a mai napig a vitatott módszerek közé tartozik, a gyakorlati tapasztalatok újra és újra bebizonyítják, hogy működik. Nemcsak az embereknél és az állatoknál, hanem a növényeknél is.


  A növények is szeretik a golyócskákat! Ez a felismerés viszonylag új, de mind több lelkes követője van

   

  A homeopátia népszerűsége nem véletlenül növekszik, hiszen a szelíd módszerek közé tartozik. Hogy a homeopátiás szerekre a növények is reagálnak, az új felismerésnek számít, ám néhány éve szintén terjedőben van. Így például a sarkantyúka letört szára meggyógyulhat Arnica C200 hatására, a cseresznyefa pedig Thuja C200 segítségével épülhet fel a moníliás gombafertőzésből.

   

  A homeopátia lényege, hogy igen alapos anamnézist követően az egész tünetegyüttest veszik szemügyre. A német orvos, Samuel Hahnemann, a homeopátia megalapítója úgy fogalmazott, a betegségek „az egészségesek  állapotváltozásai, amelyek betegségjelekben jutnak kifejezésre”. Megközelítésükre szolgálnak a következő kérdések: Mi javul? Mi romlik? Mi volt az ok? Milyenek a fájdalmak, milyen a lelkiállapot?

   

   

  Hogyan találjuk meg a megfelelő szert?

  Az adott válaszoknak megfelelően bizonyos körülmények között ugyanarra a panaszra egészen eltérő szereket adnak. A növényeket azonban nem lehet kikérdezni. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet, ha alaposan megvizsgáljuk a tüneteket és kialakulásuk okait, majd az intuíciónkra támaszkodva értelmezzük őket. A homeopátia alkalmazásában járatosak támaszkodhatnak az emberekkel szerzett tapasztalataikra. Ha például egy gyerek lázas és sápadt, akkor aconitláza van, ha viszont vörös az arca, akkor belladonna. Ennek  megfelelően ha a növény fagyási sérüléseket szenved és a levele világos vagy ezüstszínű, Aconitum C200-zal lehet kezelni, ha viszont a levelei vörösek, Belladonna C200-zal.

   

  A dózis megállapítása is történhet az embereknél szokásos módszerrel. Ha egy szervet erősíteni akarnak, akkor D potenciát szoktak alkalmazni, például Calcium carbonicumot, Magnesium phosphoricumot, Ferrum phosphoricumot vagy Kalium phosphoricumot. Ugyanez érvényes a növények trágyázására is. Ilyenkor a bevált dózis a D potencia. Ehhez 10 liter  vízhez egy fél teáskanálnyi golyócska szükséges. 

   

   

  A cikk folytatását 2014. januári lapszámunkban olvashatják!

  -emel-
  XX. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.