Házipatika

Homeopátiás házi patika

Gyors segítség otthonra, utazásra

Mit tegyünk, ha elvágjuk a kezünket, zúzódást szenvedünk, ha utazás közben elfog a hányinger vagy szörnyű lámpaláz lesz úrrá rajtunk vizsga előtt? Szerencsés, aki ilyen helyzetekben tud segíteni magán. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb homeopátiás elsősegélyszereket, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen házi patikából sem.


 

Természetesen a komolyabb betegségekkel orvoshoz kell fordulnunk, ugyanis bármennyire jó hatású a homeopátia, vannak olyan helyzetek, amelyekben a laikus nem képes helyesen mérlegelni az esetleges veszélyeket. Példaképp megemlíthetjük a nem tisztázott eredetű szívpanaszokat vagy akár egy zúzott fejsérülést. Ilyen esetekben a homeopátia csak kiegészítő gyógymódként jöhet szóba. Elsősegélynél inkább a banális esetekre gondolunk.

 

Az egyórás szabály

Ha bekövetkezett a baj, gondolja végig, tudja-e vállalni a felelősséget a kezelésért. Képes-e az esetleges következményeket helyesen felmérni? Ha biztos magában és elkezdi a kezelést, alkalmazza az alábbi terápiás modellt:• Határozza meg azt az időtartamot, amelyen belül a homeopátiás kezelésnek hatnia kell, mielőtt professzionális segítséget kérne.

 

• A golyócskáknak egy órán belül jelentős javulást, illetve a panaszok jelentős enyhülését kell eredményezniük. Ez a szabály akkor is érvényes, ha enyhe panaszokról van szó.

 

Ha a kiválasztott homeopátiás gyógyszer jól illik az adott szituációhoz, többnyire néhány másodperc múlva érezhető a panaszok enyhülése.

 

• Ha az akut eset nagyon intenzív, előfordulhat, hogy csak ismételt gyógyszeradagolással – ötpercenként 5 golyócskával – lehet enyhülést elérni.

 

• Általában egy órán belül kiderül, hogy az alkalmazott gyógyszer hatásos lesz-e. Ha nem, próbálkozhatunk másik készítménnyel. (Lásd a listát.)

 

• Ha nem sikerült eredményt elérnünk a kezeléssel, legkésőbb két óra elteltével érdemes professzionális terapeutához fordulni: a háziorvoshoz, egy szakorvoshoz vagy olyan homeopátiás szakemberhez, akiben megbízik.

 

A homeopátiás gyógyszereknek egyetlen házi patikából sem szabadna hiányozniuk. Sok kisebb panasz, betegség kezelhető segítségükkel eredményesen

 

A helyes adagolás

Honnan tudhatjuk, hogy akut esetben mennyit kell beszedni az egyes gyógyszerekből? Ez gyakori kérdés, amelyre ritkán kapunk határozott választ. Ennek az az oka, hogy a panaszok minden esetben eltérő intenzitásúak. Fontos, hogy ne csak a golyócskák számára gondoljon, ennek ugyanis kisebb a jelentősége. A gyógyszeradagolás gyakorisága ennél sokkal fontosabb. Ha egyszerre 5 golyócskát szedünk be, akkor ötször kisebb adagot alkalmaztunk, mintha ötször egy-egy golyócskát szedtünk volna. Minél gyakrabban alkalmazzuk a gyógyszert, annál nagyobb a dózis.

 

Ezért alapvetően mindegy, hogy három, öt vagy tíz golyócskát szedünk-e be egyszerre. Csupán az a fontos, mikor ismételjük meg a gyógyszer szedését. A legjobb a következő sémát követni (amely az alacsony potenciájú, D6 vagy D12 változatokra vonatkozik):

 

• Ha az első dózis hatásos, csak akkor ismételjük meg az adagolást, amikor a panaszok ismét felerősödnek.

 

• Ha az első dózissal csak csekély eredményt értünk el, ismételjük meg a gyógyszerdózist ötpercenként, egészen addig folytatva, míg jelentős enyhülést tapasztalunk.

 

• Ha legkésőbb egy óra múlva sem enyhülnek a tünetek, az annak a jele, hogy nem megfelelő gyógyszert alkalmaztunk, ezért át kell térnünk másik készítményre. (Lista a 48. oldalon).

 

Miért elegendő 30 szer a sürgős esetekhez?

A készítmények, amelyeket alkalmazunk, férjenek bele egy kis táskába, amit könnyen magunkkal vihetünk például egy utazáskor. Ez természetesen beszűkíti a repertoárt. De vajon melyek a legfontosabb gyógyszerek? Általában a homeopátiában 30 gyógyszerre szorítkozhatunk. Még a legjobb terapeuták sem használnak a mélyen ható, ún. alkati kezelésekre sem 100 szernél többet. Akut helyzetekben azonban, amikor sürgősen kell segíteni, fontos a hasonlósági elv, amely alapján ki kell választani az alkalmazandó orvosságot. Bizonyos esetekben ugyanis nagyon vagy teljesen hasonlóak a panaszok, tünetek.

 

Akinek élénk gyermekei vannak, annak olykor el kell látnia kisebb horzsolásokat, sérüléseket

 

1. Félelmek

Arsenicum album D12 (fehér arzén)

E méreg homeopátiás formájának meglepően jó a hatása minden olyan panasznál, mely félelmekkel jár együtt. Igen hatásos hirtelen hasmenésnél, amely sápadtsággal párosul, de gyengeség, belső hideg érzet vagy a keringés összeomlása esetén is. Az arzén jelenti a megoldást azokban az esetekben is, amelyek a bőr és a gyomor égésével járnak.

2. Izgatottság/ vizsgafélelem

Gelsemium D12 (vad jázmin)

Sokan vizsga előtt reszketnek, idegesek, heves szívdobogástól szenvednek, mások hasmenést kapnak vagy szédülnek. Ezek a tünetek jól enyhíthetők Gelsemiummal. Javallatai közé tartozik továbbá a fokozott várakozáshoz, elvárásokhoz társuló izgalom, amely panaszokat okoz. Ezek középkorú embereknél a nyak, a tarkó és a váll izmainak feszülésével járnak, ami tenziós fejfájást okoz.

3. Szempanaszok, szemsérülések

Euphrasia D12 (szemvidítófű)

Jó hatású a kötőszövet irritációi esetén, de a szem sérüléseiben is gyógyhatásúnak bizonyult. Ezért főképp gyerekeknél alkalmazzák, továbbá az idősödő embereknél, akiknek romlani kezd a látása, ami fejfájást idéz elő náluk.

4. Puffadás, emésztési panaszok

Lycopodium D12 (korpafű)

Minden hasi felfúvódással és rossz emésztéssel járó kórképben ez a legfontosabb szer. Gyakran hörghurut kezelésére, a nyálka oldására és több, a test jobb oldalán jelentkező panasz, például ízületi fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

5. Hasmenés

Veratrum album D12 (fehér zászpa)

Akut hasmenés, sápadtság és keringési zavarok: ezek e növényi eredetű gyógyszer javallatai. Fontos helyettesítő szer azokban az esetekben is, amelyekben az Arsenicum nem volt hatásos. Sok nyák képződésével járó friss, akut hörghurutban is igen jó köptető, nyákoldó hatású.

6. Gyulladások, fertőzések és vérszegénység

Ferrum phosphoricum D12 (vas-foszfát)

Ezt a sót minden friss fertőzés kezdetén rövid időközönként ajánlott adni a betegnek, egészen addig, míg a betegség érzete alább nem hagy. Enyhíti az orrvérzést és a vérszegénységet is. Jó hatású a menstruációs vérzés megindulásakor, amikor főképp fájdalomcsillapító, keringést stabilizáló hatása érvényesül.

 7. Láz, magas vérnyomás Belladonna D12 (nadragulya)

A verejtékezéssel, tudatzavarral járó magas láz fő gyógyszere. Gyerekeknél kiváló lázcsillapító, de alkalmas a pulzáló, lüktető panaszok és a migrén bizonyos fajtáinak enyhítésére is. Fontos homeopátiás vérnyomáscsökkentő, és hasfájás csillapításában is alkalmazható.

8. Ízületi gyulladások Bryonia D12 (fekete földitök)

Az ízületeken és az ínhüvelyben jelentkező bármely gyulladás enyhíthető ezzel a készítménnyel, főleg, ha a betegséget túlerőltetés vagy hideg okozta. Sokféle köhögés esetében is jó szolgálatot tesz. Ez a homeopátiás gyógyszer minden, túlerőltetés hatására keletkezett betegség egyik legfontosabb orvossága. Ha úgy érezzük, nem nőttünk fel egy feladathoz, kimerültek vagyunk, és ekkor jelentkezik például tüdőgyulladás vagy fellángol az ízületi betegség, a Bryonia hozhatja a megoldást.

9. Influenza, ízületi fájdalmak Eupatorium perfoliatum D12 (sédkender)

Többnyire a gyerekek hasfájásakor alkalmazzák, azonban akut megfázás esetén is javasolt, amikor elesettség, gyengeség és ízületi fájdalmak vezetik a panaszok listáját. A valódi influenzafertőzés leküzdésében is segíthet.

10. Szívtáji szorítás Cactus grandiflorus (éjkirálynőkaktusz)

Az orvosság javallatai közé tartozik a mellkasi szorítás, akár a szív, akár a tüdő okozza azt. A szer szedése után a szorító érzés enyhül. Némely makacs, letapadt slejmmel járó légúti betegség is enyhíthető a segítségével. Azonban a mellkasi szorítás veszélyes betegséget jelezhet, ezért mindenképp orvosi vizsgálattal kell tisztázni a panaszok hátterét.

11. Száraz köhögés Spongia D12 (tengeri szivacs)

Légutakra gyakorolt hatása leginkább száraz köhögés eseteiben érvényesül. Gyakran az asztmát és a szamárköhögést is sikerül enyhíteni a segítségével. A hatást valószínűleg természetes jódtartalmának köszönhetjük, amely serkentőleg hat a pajzsmirigyre, és nedvességgel látja el, valamint melegíti a szöveteket.

12. Rovarcsípések, kullancscsípés Ledum D12 (mocsári molyűző)

Ez a gyógyszer minden szúrt seb kezelésében jó szolgálatot tesz, de leginkább rovarcsípésekkor, különösen kullancscsípéskor, mivel azonnal kifejti fájdalomcsillapító hatását. Szintén kezelhetjük vele a vérvétel vagy injekció fájdalmas helyét. Fontos orvosság a lábak ízületeinek betegségében is.

13. Isiász, porckorongsérv Colocynthis D12 (sártök)

Ezt a gyógyszert akkor alkalmazzuk, ha a hátunkból kiinduló fájdalom egyenesen a jobb lábunkba sugárzik. Akut esetekben még a porckorongsérv okozta panaszok is nagyon eredményesen enyhíthetők. Görcsös hasfájás vagy más természetű hátfájdalmak kezelésében is kiválóan alkalmazható.

14. Csiklandozó érzés által kiváltott köhögés Rumex crispus D12 (fodros lórom)

Általában helyettesítő gyógyszerként alkalmazzuk, makacs köhögésre, amikor minden más szer csődöt mondott. Tavaszi légúti fertőzésekben, amikor csiklandó köhögési inger kínozza az embert, a Rumex áll az első helyen a választandó gyógyszerek között.

15. Csontsérülések, tanácstalanság Symphytum D12 (fekete nadálytő)

Csontzúzódások, illetve csonttörések után e gyógyszerrel gyorsan, hatékonyan enyhíthetők a sérült panaszai, egyúttal gyorsítható a csontok gyógyulása. A csontsérülések mellett azonban a lelki bajokra is gyógyírt jelenthet: vigasztalólag hat, illetve akkor enyhít a kínokon, amikor a beteg tanácstalan, és úgy érzi, belsőleg összetört.

16. Görcsök, fájdalmak Magnesium phosphoricum D12 (magnéziumfoszfát)

A homeopátiás magnézium segít ellazulni és feloldani a félelmeket. Izomlazító hatása is figyelemre méltó, továbbá segíti az elalvást. Nincs is fontosabb gyógyszere a hasfájós csecsemőknek és az erős fájdalmaktól gyötört betegeknek. Szinte minden olyan betegségben javallt, amelyek a gerincoszlop melletti izomzat görcsével járnak együtt. Mindeme kórképekben balzsamként hat a szervezetre és elősegíti a gyógyulást.

17. Migrén, hányinger Ipecacuanha D12 (ipekakuána, útszéli hánytatógyökér)

A Dél-Amerikából származó hánytatógyökér a gyerekeknél mindenfajta, fejfájással együtt járó hányásra, hányingerre, valamint friss vérzések enyhítésére alkalmas. Az anyagcserezavarokra visszavezethető, szintén hányingerrel, émelygéssel járó fejfájások kezelésében is jótékony hatású. A migrén számos esetében ez a legfontosabb homeopátiás orvosság.

18. Fáradtság, légszomj Carbo vegetabilis D12 (faszén)

Ha túl sokat ettünk, esetleg emiatt émelygést, hányingert is tapasztalunk, és egész testünkben fáradtnak érezzük magunkat, a homeopátiás faszén a megfelelő orvosság panaszaink enyhítésére. Segít továbbá az idős, súlyos betegek kimerültségének enyhítésében is.

19. Utazási betegség, hányinger Cocculus D12 (halméregcserje)

Nélkülözhetetlen, ha valaki az autóban vagy a hullámokon táncoló hajó fedélzetén hányingert kap. Akut Meniére-kór (forgó szédülés, hányingerrel, hányással) esetén is ez a fő orvosság. Eredetileg nagyothallás kezelésében alkalmazták.

20. Hátfájás, rándulások, ficamok Rhus toxicodendron D12 (mérges szömörce)

A legfontosabb orvosság olyan hátfájdalmak esetében, amelyek hideg, esős napon keletkeznek átázás és átfázás hatására. A hát rándulásai is jól reagálnak e gyógyszerre. Az említett fájdalmakra jellemző, hogy melegítésre és mozgatásra enyhülnek. A frissen kialakult porckorongsérv okozta fájdalmakat is eredményesen enyhíthetjük ezzel a gyógyszerrel.

21. Nyálkahártya-irritációk Allium cepa D12 (vöröshagyma)

Minden olyan esetben használjuk, amikor a szemek vörösek vagy folyik az orrunk, amit okozhat allergia vagy frissen kialakult nátha. A szer hatására jelentősen enyhül a nyálkahártya irritációja.

22. Az inak sérülései Ruta graveolens D12 (kerti ruta)

Egyik szer sem gyógyítja olyan kiválóan az inak túlnyújtásával, egyéb sérüléseivel járó panaszokat, mint a kerti ruta. A teniszkönyöktől a legkülönfélébb sérüléseken keresztül egészen az ínszakadásig mindenféle ínsérülés okozta panaszok hatékonyan enyhíthetők.

23. Duzzanatok, égések, leégés Apis D12 (méhméreg)

Minden gyulladásos duzzanat enyhítésében orvosságként szolgál, főképp, ha a duzzanat a bőrön és a bőr alatti kötőszövetben jelentkezik, például rovarcsípés hatására, de akár égés, forrázás vagy allergia következtében is. Napszúrás esetén is hatásos.

24. A bőr és a nyálkahártya szárazsága Natrium muriaticum D12 (konyhasó)

Elsősorban a szervezet vízháztartását szabályozza, főképp a test külső és belső felületét, tehát a bőrét és a nyálkahártyákét. Enyhíti a szem- és szájszárazságot és a száraz bőr okozta kínokat. Ha valakinek a bél szárazsága miatt alakul ki székrekedése, szintén ez a megfelelő szer, de erős izzadásra is ezt adjuk. Képes az alacsony és a magas vérnyomást egyaránt szabályozni.

25. Balesetek, sérülések  Arnica D12 (árnika)

A legfontosabb, sérülésre adandó homeopátiás orvosság. Alkalmas mindenfajta zúzódás, tompa, zárt sérülés, továbbá sokk vagy ijedtség kezelésére. A sportsérülések nagyon jól reagálnak rá, a véraláfutás hamarabb felszívódik. Létezik pszichés „Arncia-állapot” is: ilyen a hallgatag elvonulás, a háttérbe húzódás, amikor a páciens fél a további lelki sérülésektől. Mindez 5 golyócska hatására teljesen feloldódhat.

26. Égési sérülések, idegkárosodások Hypericum D12 (orbáncfű)

Az orbáncfű közismerten hangulatjavító, depressziót enyhítő hatású gyógynövény, emellett kiválóan alkalmas az idegek zúzódásával, illetve szövetek roncsolódásával járó sérülések kezelésére is. A hypericummal enyhíthető égések sötétpirosak, nyíltak és nagyon fájdalmasak. A szer adásával a fájdalmak gyors enyhülését és a gyógyulás felgyorsulását érhetjük el.

27. Emésztési zavarok, hányinger Nux vomica D12 (hánytató dió)

Ezt a méregtelenítő hatású orvosságot sokan rutinszerűen szedik bőséges alkoholfogyasztás és túl sok étel elfogyasztását követően, panaszaik enyhítésére. Azonban a hányinger, a felfújódás és a székrekedés, valamint az emésztési zavarok minden fajtáját képes enyhíteni. Nem csak akkor, ha túl sokat ettünk, hanem akkor is, ha a panaszokat stressz okozta.

28. Sérülések (lelkiek és testiek egyaránt) Staphysagria D12 (csípős szarkaláb)

A legfontosabb lelki orvosság mindama pszichés panaszok enyhítésére, amelyeket bántás, sértés, megaláztatás érzete váltott ki. Testi szinten az egyik legjobb orvosság a szúrt és vágott sebek gyógyításában, valamint a műtét utáni fájdalomcsillapításban.

29. Székrekedés  Opium D12 (mák)

Homeopátiás hígításban a mákgubó kivonata nem altató, fájdalomcsillapító, hanem a belek működését serkentő hatású készítmény. Főképp akkor alkalmazzák, amikor a székre-kedés bélelzáródás, bélcsavarodás veszélyével jár, tehát makacs, idült székrekedés eseteiben. Különösen akkor hatásos ez a gyógyszer, amikor a székrekedést ijedtség, idegen környezet, például utazás váltja ki.

30. Ideges rángások, hiperaktivitás Zincum metallicum D12 (cink)

A nyugtalan, hiperaktív gyerekek cink hatására nyugodtabbá válnak, alkalmas továbbá a lábak önkéntelen, ideges rángásának enyhítésére is.

 

 

 

  Különösen a gyermekek kötőhártya-gyulladásában lehet hasznos a szemvidítófű homeopátiás készítménye
  A vad jázmin csökkenti a vizsgafélelmet
  Lázcsillapítóként a Belladonna vált be
  A vírusfertőzések alkalmával az Eupatorium perfoliatum adandó
  Az éjkirálynőkaktusz a mellkasi szorítások orvossága
  A Symphytum nem csak a csontokat, de a lelki sérüléseket is orvosolja
  A fájdalmas rovarcsípéseket Ledummal enyhíthetjük
  Migrén esetén az Ipecacuanha csillapíthatja a hányingert
  Arnicával a sérülés gyorsabban gyógyul
  Az Opium homeopátiás formában serkenti a belek működését

 

 

Ha nem hat, próbáljuk meg a helyettesítő szereket!

Az akut helyzetek olykor több orvosság egymás utáni adását tehetik szükségessé, egészen a panaszok enyhüléséig. Ha azonban egyáltalán nem tapasztalunk javulást, másfajta gyógyszerrel kell próbálkoznunk, ebben segít az alábbi táblázat. A felsorolás a praxisban leginkább bevált helyettesítő szereket tartalmazza.

 

A panaszok listája a fő gyógyszerrel (a helyettesítő gyógyszer zárójelben)

 

Az alábbiakban felsorolunk néhány orvosságot, amelyek a 30 korábban említett fő indikációk között nem szerepelnek.

 

• Allergiás duzzanat: Apis (Allium cepa)
• Allergiás eredetű pirosság: Allium cepa (Apis)
• Fájdalmas szemek: Euphrasia (Hypericum)
• Gyulladt szemek: Euphrasia (Ferrum phosphoricum)
• Száraz szemek: Natrium muriaticum (Allium cepa)
• Hasgörcsök: Colocynthis (Magnesium phosphoricum)
• Kutyaharapás: Ledum (Arnica)
• Felfúvódás bőséges étkezés után: Nux vomica (Lycopodium)
• Felfúvódás rossz emésztés miatt: Lycopodium (Carbo vegetabilis)
• Hólyaghurut: Apis (Ferrum phosphoricum)
• Vakbél-irritáció: (Apis)
• Bronchitis: Ferrum phosphoricum (Bryonia)
• Hasmenés keringési rendellenességekkel: Arsenicum album (Veratrum album)
• Hasmenés izgalmak, idegesség miatt: Gelsemium (Veratrum album)
• Petefészekpanaszok: Apis (Magnesium phosphoricum)
• Hányás: Ipecacuanha (Nux vomica)
• Megfázás: Ferrum phosphoricum (Eupatorium perfoliatum)
• Láz: Belladonna (Ferrum phosphoricum)
• Epekólika: Belladonna (Colocynthis)
• Ízületi fájdalmak: Bryonia (Apis)
• Köszvényroham: Arnica (Belladonna)
• Influenzafertőzés: Eupatorium perfoliatum (Ferrum phosphoricum)
• Övsömör: Rhus toxicodendron (Apis)
• Torokfájás: Ferrum phosphoricum (Belladonna)
• Rekedtség: Rumex (Ferrum phosphoricum)
• Szívroham: Cactus (Magnesium phosphoricum)
• Heves szívdobogás: Gelsemium (Belladonna)
• Szívtáji szorítás: Cactus (Magnesium phosphoricum)
• Szénanátha: Arsenicum album (Allium cepa)
• Köhögés, száraz: Spongia (Rumex)
• Köhögés, csiklandozó: Rumex (Spongia)
• Köhögés, nedves slejm: Lycopodium (Bryonia)
• Rovarcsípés, méh: Apis (Ledum)
• Rovarcsípés, darázs: Apis (Ledum)
• Rovarcsípés, szúnyog: Ledum (Apis)
• Rovarcsípés, kullancs: Ledum, (Hypericum)
• Isiász: Colocynthis (Rhus toxicodendron)
• Viszketés: Natrium muriaticum (Arsenicum album)
• Csonttörés: Symphytum (Ruta)
• Csontzúzódás: Symphytum (Arnica)
• Fejfájás, ütés után: Arnica (Ferrum phosphoricum)
• Fejfájás, szorító: Arnica (Ferrum phosphoricum)
• Fejfájás, lüktető: Belladonna (Colocynthis)
• Fejfájás túl sok evés után: Nux vomica (Carbo vegetabilis)
• Keringési elégtelenség: Natrium muriaticum (Arsenicum album)
• Ajakherpesz: Rhus toxicodendron (Apis)

• Gyomortáji nyomás: Nux vomica (Ipecacuanha)
• Gyomorégés: Nux vomica (Ipecacuanha)
• Menstruáció, keringési panaszokkal: Natrium muriaticum (Veratrum album)
• Menstruáció, erős fájdalmakkal: Ferrum phosphoricum (Belladonna)
• Menstruáció, erős vérzéssel: Ferrum phosphoricum (Ipecacuanha)
• Mandulagyulladás: Lycopodium (Belladonna)
• Középfülgyulladás: Belladonna (Ferrum phosphoricum)
• Köldöktáji kólika: Magnesium phosphoricum (Colocynthis)
• Tarkó, kemény, feszes: Gelsemium (Nux vomica)
• Tarkó, fájdalmas: Rhus toxicodendron (Ferrum phosphoricum)
• Orrvérzés: Arnica (Ferrum phosphoricum)
• Csalánkiütés: Rhus toxicodendron (Apis)
• Vesegörcs: Colocynthis (Belladonna)
• Műtét, utána gyengeség: Nux vomica (Opium)
• Műtét, utána székrekedés: Opium (Nux vomica)
• Műtét, utána fájdalom: Staphisagria (Arnica)
• Zúzódás Arnica (Symphytum)
• Bordazúzódás: Symphytum (Arnica)
• Hátfájás stressz hatására: Nux vomica (Bryonia)
• Hátfájás megfázás hatására: Rhus toxicodendron (Bryonia)
• Hátfájás rándulás, húzódás hatására: Rhus toxicodendron (Arnica)
• Agyvérzés: Arnica (Opium)
• Csuklás: Zincum metallicum (Magnesium phosphoricum)
• Fájdalom, égő jellegű: Apis (Rhus toxicodendron)
• Fájdalom, nyomó: Natrium muriaticum (Belladonna)
• Fájdalom, görcsös: Magnesium phosphoricum (Colocynthis)
• Fájdalom, szúró: Bryonia (Apis)
• Nátha, sűrű váladékkal: Lycopodium (Rumex)
• Nátha, híg váladékkal: Natrium muriaticum (Spongia)
• Sokk vagy hirtelen ijedség: Opium (Arnica)
• Szédülés: Cocculus (Gelsemium)
• Ínhúzódás: Ruta (Bryonia)
• Savtúltengés: Nux vomica (Natrium muriaticum)
• Napszúrás: Apis (Belladonna)
• Teniszkönyök: Rhus toxicodendron (Bryonia)
• Hányinger: Nux vomica (Cocculus)
• Bokaficam: Arnica (Ferrum phosphoricum)
• Székrekedés, akut: Opium (Natrium muriaticum)
• Székrekedés, krónikus: Natrium muriaticum (Opium)
• Lábikragörcs: Magnesium phosphoricum (Zincum)
• Fogfájás: Belladonna (Ferrum phosphoricum)

V.T.
XVI. évfolyam 8. szám

Címkék: homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.