Házipatika

Illatos macskamenta (Nepeta cataria)

Ggyógynövények a házikertben


 

Nevét valószínűleg a római NEPETI városról kapta, ahol nagy területen termesztették. A gyöngymentának is nevezett macskamenta mintegy 2000 éves múltra tekinthet vissza, jó ízű teáját megfázás és láz, menstruációs görcsök, felfúvódás ellen világszerte alkalmazták. Élvezeti teaként való használatának a kínai tea megjelenése vetett véget. Az illatos macskamentáról sajnálatos módon az 1970-es években olyan hírek terjedtek el, hogy kábítószerként alkalmazható és a macskákra is mámorító hatással van. Szeretném ezt a tévhitet eloszlatni: a macskamentafüst nem okoz a marihuanához hasonló mámorkeltő hatást és a macskákra sincs semmilyen izgató hatással! (Nyilván összetévesztették a macskagyökérrel, mely valóban mámorkeltő, de csak a macskáknak!)

 

Gyógyhatásai

A gyöngymenta hatóanyagai nyugtatják az emésztőrendszer és a méh simaizmait, ezt a görcsoldó hatását használhatjuk ki a csecsemők bélgörcseinek oldására és a menstruációs görcsök csökkentésére. Gyomorrontás, hasmenés esetén antibiotikus hatása érvényesül. Savtermelés szabályozására a legkellemesebb ízű és legjobb hatású növény, a gyomorégés, gyomorfekély elleni teakeverékek jó kiegészítője. Csillapítja a szorongásos fejfájást, nyugtatóként és elalvássegítőként is alkalmazható. Teája hidegen, jégkockával frissítőként, forrón izzasztóként, lázcsillapítóként fogyasztható.

 

 

Házi alkalmazása

Drogját virágzó hajtásai, levelei adják, készíthetünk belőlük teát vagy tinktúrát.

 

TEAKÉSZÍTÉS: 2,5 dl forrásban levő vízhez tegyünk 1 evőkanálnyi szárított macskamentát, zárjuk el a hőforrást, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 tea ajánlott.

 

CSECSEMŐKNEK görcsoldásra gyengébb forrázatot készítsünk: 2,5 dl vízhez 1 kávéskanálnyi gyöngymentát tegyünk.

 

TINKTÚRÁJÁBÓL: gyomorgörcs vagy erős menstruációs fájdalom esetén fél vagy egy kávéskanálnyit fogyasszunk teába téve.

 

Frissen szedett magas C-vitamin-tartalmú leveleit keverhetjük salátákba, citromillata, kellemes íze pikánssá teszi a salátát és az emésztés is könnyebb lesz.

 

 

Házi termesztése

A macskamenta kb. 80 cm–1 m magasra növő, erősen citromillatú zöldesszürke évelő növény, kora tavaszi magvetéssel vagy tőosztással szaporítható. Napos vagy félárnyékos helyen, bármilyen talajon termeszthető. Vonzza a méheket és elriasztja a földibolhákat a mellé ültetett zöldségnövényektől. Virágzáskor gyűjtsük hajtásait és leveleit, szárítás után aromatartó zacskóban vagy sötét színű üvegben tároljuk. Hazánkban üde gyomtársulásokban, cserjésekben több helyen a természetben is megtalálható, nem védett növény, bárki, aki felismeri, szedhet belőle. Termesztésbe vont változata (NEPETA CATARIA var. CITRIODORA) magasabb termésével és erős citromillatával tér el a vadon termő gyöngymentától.

Makai Anna
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: házipatika, macskamenta

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.