Házipatika

Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris)

Gyógynövények a házikertben

Régóta ismert gyógynövény, népies elnevezései (toroköröme, torokgáncs, békavarfű) arra utalnak, hogy torokgyík ellen is alkalmazták. Egész Európában őshonos, de más földrészeken is meghonosodott. A középkorban a leghatásosabb növényi sebgyógyító szerek között tartották számon.


Gyógyhatásai

Cseranyagait a népi gyógyászat gyomorhurut, hasmenés, légúti panaszok, száj és torok öblítésére, ínyvérzés ellen, aranyeres csomók kezelésére használta. Erős menstruációs vérzés csökkentésére is jól bevált, főleg tinktúra formájában. Fertőzésgátló anyagai miatt a szemen fellépő kötőhártya-gyulladás ellen is hatásos borogatószerként. A kínai gyógyítók virágos hajtásait magas vérnyomás csökkentésére, a máj és epehólyag működésének serkentésére használják.

 

Felhasználása

Drogját az egész virágzó föld feletti része adja.

 

Teakészítés: 2,5 dl vízben főzünk 1 teáskanálnyi szárított gyíkfüvet kb. 10 percig, majd 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Ajánlott napi adagja 3x2,5 dl tea. Hasmenés esetén társíthatjuk málnalevéllel, vérontófűvel, gyömbérgyökérrel, menstruációs panaszok esetén adjunk hozzá palástfüvet, fehér árvacsalánt, citromfüvet.

 

Tinktúrakészítés: A megszárított (aprított) gyíkfüvet egy tiszta befőttesüvegbe tesszük, felöntjük annyi 70%-os egészségügyi alkohollal, amennyi ellepi, 2 hétig fedővel lezárva meleg helyen tároljuk. 14 nap után leszűrjük, az ázalékot kevés vízzel felfőzzük, kihűlés után 40%-ra felhígítjuk a tinktúrát. Erős menstruációs vérzés és görcsök esetén macskagyökérrel kombinálva kiváló vérzéscsillapító és görcsoldó háziszert kapunk.

 

Frissen külsőleg: konyhai balesetek, vágásszúrás esetén egy friss levelet tapaszként ráteszünk a sebre, 5 perc után megszűnik a vérzés és a fájdalom, csökken a seb elfertőződésének veszélye.

 

Konyhai haszna: tavasszal gyűjtött zsenge hajtásait a szokásos méregtelenítő és frissítő salátánkba tehetjük.

 

Ne tévesszük össze a védett nagyvirágú gyíkfűvel

 

Házi termesztése

Erdei tisztásokon, réteken gyakran előforduló, a talaj felszínén kúszó évelő gyógynövény, kékeslila mutatós virágzattal. Magvetéssel, tőátültetéssel egyaránt könnyen szaporítható, meleg, napfényes helyet igényel, de félárnyékban is megél. Természetből csak az gyűjtse, aki felismeri, ne tévesszük össze rokonával, a VÉDETT nagyvirágú gyíkfűvel (P. grandiflora), melynek virágai nagyobbak, a virágzat 2,5 cm-rel a levelek felett ül és kúszó hajtások nélküli.

Makai Anna
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, közönséges gyíkfű

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.