Házipatika

Közönséges spárga (Asparagus officinalis)

Gyógynövények a házikertben

A közönséges spárgát már az ókori rómaiak is használták zöldség- és gyógynövényként, hazánkban a XVI. században kezdték termeszteni, népies nevei: nyúlárnyék, istenlovafarka, spáringó. Gyökerének gyógyhatásai mára már feledésbe merültek, kultúrában termesztett hajtásait csak zöldségként fogyasztjuk, vagy lombjáért dísznövényként ültetjük.


Gyógyhatásai

Gyulladáscsökkentő, vértisztító és vizelethajtó, valamint enyhe hashajtó hatással rendelkezik, lép-, máj- és bőrbajok, magas vérnyomás, cukorbetegség, ödéma és köszvény ellen ajánlott. Vesehomok és vesekő esetén átmosó kúrához javasolható. Az ájurvéda a női szervezet elsőrangú fiatalítószereként alkalmazza, mivel női hormont tartalmaz, táplálja a petesejtet és növeli a termékenységet. Jó hatású klimax esetén és azoknál, akiknél méheltávolítást végeztek. Férfiaknak is ajánlják nemi tehetetlenség, prosztata túltengés esetén.

 

Házi alkalmazása

Drogját gyöktörzse gyökerekkel együtt adja, friss fiatal hajtásai is fogyaszthatók. A gyökereket októberben, hajtásait tavasszal szedjük.

 

Tejes főzet: A feldarabolt és megszárított gyökereket elporítjuk és zárt üvegedényben tároljuk. Naponta 2-3 grammnyit 1,5 dl tejjel felforralunk, ha langyosra hűlt, mézzel édesítve fogyasszuk.

 

Spárgaszirup: A frissen szedett gyökereket alaposan megtisztítjuk, feldaraboljuk, kézi mixerrel pépesítjük, annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje, 1-2 óráig kis lángon főzzük. Kihűlés után ízlés szerinti mézzel édesítjük, hűtőszekrényben tároljuk. Naponta 4-5 alkalommal 3 teáskanálnyit veszünk be étkezés előtt. (Cukorbetegek méz helyett természetes édesítőszerként jázminpakócát használjanak!) A friss hajtásokból enyhébb hatású szirup készíthető.

 

Zöldségként: A fiatal spárga hajtásokból hámozás után ízletes főzelék, leves vagy párolt zöldségköret készíthető. Értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint kevés kalóriát tartalmaz, fogyasztása súlycsökkentésre alkalmas.

 

Házi termesztése

A közönséges spárga 1-1,5 m magas évelő, cserjeszerű növény, a természetben több helyen megtalálható. Napos, védett helyen, laza homokos talajon kiskertben is termeszthető, de sok munkát és türelmet kíván, a betakarítást csak az ültetés utáni 3. évben kezdhetjük meg. Jelentéktelen virágai májusban nyílnak, ősszel megjelenő fénylő-piros bogyó termése mérgező! Ha csak étkezésre akarjuk használni, válasszunk könnyebben termeszthető nemesített fajtákat.

Makai Anna
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, Közönséges spárga

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.