Házipatika

Levendula

Univerzális orvosság fejfájásra, alvászavarokra, sérülésekre és sok egyébre

Alig van még egy gyógynövény, amelyet olyan sokoldalúan lehetne alkalmazni, mint a levendulát. A késő középkor francia parfümkészítői valóságos csodaszerként dicsérték, ugyanis körükben jóval ritkább volt a pestises és kolerás fertőzés. Feltételezhetően a növény antibakteriális és gyulladásgátló, valamint vírusellenes hatásai védték meg őket a fertőzéstől. A sebkezelésben megfigyelhető pozitív tulajdonságait mára tudományosan bizonyították, szintúgy nyugtató, idegrendszert ellazító képességeit.


 

Aki kimondja a levendula szót, az automatikusan a csodálatos illatra és színre gondol, amely megérinti lelkünket és gyönyörködteti szemünket. Két fajtáját ismerjük: a Lavandula officinalis (keskenylevelű levendula) vadon, 800–2000 méteres magasságban terem, ezzel szemben a Lavandin (Lavandula x hybrida) a valódi levendula és egy másik faj (Lavandula latifolia) steril keresztezésének eredménye, és nagy területeken termesztik. Ez utóbbi keverék fajtát láthatjuk Provence-ban óriási kék szőnyegként elterülni a tájon, ha az ültetvények mellett elhaladunk. A Lavandin szolgáltatja az alapanyagot a parfümökhöz, szappanokhoz. Amikor az alábbiakban a levendula gyógyászati célú felhasználásáról szólunk, a keskenylevelű fajtára kell gondolnunk.

 

A kékeslila virágok (Lavandulae flos) kerülnek az illatpárnákba, illetve a lazító hatású gyógyteákba. A levendulát virágja teljében, a déli órákban szedik, ugyanis ekkor a legoptimálisabb az illóolajok minősége és mennyisége, valamint összetétele. A leszedett virágokat árnyékos helyen szárítják, majd kiszáradt állapotban a virágokat dörzsöléssel leszedik a virágszárról. Egyébként érdemes tudni, ha a levendulát a szobában szárítjuk, távol tartja a legyeket.

 

Sokoldalú gyógyhatás

A levendula nyugtató, enyhíti az emésztési panaszokat, jótékony hatású hűlések esetén, kiváló sebgyógyító, és végül, de nem utolsósorban akár ételeinknek is kellemes ízt, illatot adhat. Gyógyhatását különféle módokon képes kifejteni: az orron keresztül, például illatlámpa vagy illatpárna segítségével, a bőrön keresztül, fürdővízhez adagolva vagy bemasszírozva (az olaj molekuláit a sértetlen, ép bőr képes felvenni), valamint a gyomron keresztül mint levendulatea.

 

A levendula igen sok linalil-acetátot tartalmaz, amely ellazítja idegrendszerünket, ugyanakkor javítja hangulatunkat. Sokféle panaszt képes enyhíteni, amelyeknek köze van a szorongáshoz, a félelmekhez és az idegességhez, például ideges szívdobogás, elalvási zavarok, nyugtalanság, ideges gyomorpanaszok vagy irritábilis bél szindróma.

 

Gyakorlatilag nincs mellékhatása, ezért az anyák is bátran követhetik a francia népgyógyászat módszereit: a nyugtalan gyermek ágya közelében egy kis levendulapárnát akasztanak fel, vagy a gyermeket levendulás fürdőben fürdetik meg elalvás előtt. Az esti levendulás fürdő a stressztől gyötört, túl sok ingernek kitett felnőtteknek is jót tesz. A levendula illóolajával gazdagított fürdők hatására javul közérzetünk, hangulatunk. Egyébként ezt a hatását már a rómaiak is ismerték, valószínűleg innen származik a növény mai neve is, a latin mosni, mosdani jelentésű "lavare" szavából. Nyugtató, lazító hatása mellett kellemesen felpezsdíti a vérkeringést is, és javítja koncentrációs képességünket. Sok más növényi nyugtatóhoz hasonlóan a levendula sem narkotizáló hatású, mint a szintetikus altatók, hanem csak ellazít, megnyugtat, így teszi lehetővé a természetes elalvást.

 

Ma már független klinikai tanulmányok eredményei állnak rendelkezésünkre, amelyek igazolták a levendula sokoldalú gyógyhatását. Több tanulmány figyelemre méltó gombaölő, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokat igazolt: az olaj többek között irtja a Candida albicans nevű gombát, a Staphylococcus aureus és az Escherichia coli nevű baktériumokat. Sőt, ezeket eredményesebben pusztítja, mint a szintén fertőtlenítő hatásairól ismert kakukkfűolaj.

 

A sebgyógyító levendula

Külsőleg alkalmazva a levendulaolaj az egyik leghatásosabb olaj égések, sérülések kezelésére. A levendula olaját kivételesen hígítatlanul és közvetlenül felvihetjük a bőrre (ezt más illóolajokkal nem szabad megtenni!). Kifejezetten jó regeneráló, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatású, gondoskodik róla, hogy a seb gyorsabban záródjon, ne fertőződjön. Ugyanakkor nyugtató hatásával enyhíti a sérülés felett érzett ijedséget, ami szintén gyorsítja a gyógyulást.

 

Az enyhe gombafertőzéseket a folyamat kezdetén gyorsan megfékezhetjük levendulaolajjal, de a rovarcsípésekre is adhatunk egy-egy csepp hígítatlan levendulaolajat, a fájdalom hamar szűnik és a csípés helye gyorsabban meggyógyul. A bárányhimlős kiütések viszketésére és a napégés következtében kialakuló bőrpír és fájdalom enyhítésére használjunk 1:10 arányban hígított levendulaolajat.

 

 

Bevált levendulareceptek

Levendulatea

1-2 teáskanál (0,8-1,6 g) levendulavirágot egy csésze forrásban lévő vízzel leforrázunk, majd 5 percig lefedve állni hagyjuk. Étkezés előtt vagy után isszuk meg. Javítja étvágyunkat és az emésztést, este pedig az elalvást. Hűlések esetén a teát inhalálhatjuk is.

Nyugtatótea

20-20 g levendulavirágot, hársvirágot, rózsavirágot, komlótermést és citromfűlevelet összekeverünk. A keverékből egy teáskanálnyit egy csésze forrásban lévő vízzel leforrázunk, majd 10-15 percig lefedve állni hagyjuk. Kevés mézzel ízesíthetjük.

Gyomoridegességre

25-25 g levendula- és kamillavirágot, citromfűlevelet és édesköménytermést összekeverünk. A keverékből egy teáskanálnyit mozsárban összezúzunk, majd egy csésze forrásban lévő vízzel leforrázunk. Lefedve hagyjuk kb. 10 percig, majd elfogyasztjuk.

Altatópárna

Egy kb. 15x15 cm méretű párnahuzatot megtöltünk szárított levendulavirággal, és a párna nyílását összevarrjuk. A párnánk mellett helyezzük el.

Levendulás fürdő

Egy maréknyi levendulavirágot (50-100 g) két liter forrásban lévő, tűzről levett vízhez adunk. 10-15 percig lefedve állni hagyjuk, majd a forrázatot leszűrjük és a fürdővizünkhöz öntjük. Úgy is készíthetjük, hogy 15 csepp levendula-illóolajat elkeverünk fél pohár tejszínben, majd a tejszínt a kádba ömlő fürdővízhez adjuk. A fürdő után élvezzük a kellemes, pihentető alvást.

Levendulaolajos keverék

20 csepp levendulaolajat keverjünk össze 50 csepp orbáncfűolajjal. Bedörzsölőként használjuk sérülések ellátására (mindig csak a sebszélekre, soha ne a nyílt sebbe!), valamint leégésre, reumás fájdalmakra, ideggyulladásokra és idegfájdalmakra. A lágy bemasszírozás segíthet fejfájás, depresszió és magas vérnyomás enyhítésében is.

Aromaterápia

Elalvás előtt 30 perccel, vagy megfázáskor 2-3 csepp levendulaolajat kevés vízzel együtt illatlámpába töltünk. Mécsest helyezünk az illatlámpába. Amire figyelni kell: A levendula kumarintartalmú vegyületeinek hatására az arra érzékeny személyeknél felléphet fejfájás. A levendula illóolajának nem szabad a szembe vagy nyálkahártyákra kerülnie. Az illóolajokat mindig gyermektől elzárt helyen kell tárolni.

- tommy -
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény, gyógynövény receptek, házipatika, levendula

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.