Házipatika

Máj- és epevédelem gyógyfüvekkel

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra


A fecskefű adagolásával óvatosan bánjunk

 

Egyik legfontosabb szervünknek, a májunknak manapság rengeteg károsító anyaggal kell megküzdenie, pl. a környezetszennyező anyagokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel elfogyasztott permetezőszer-maradványokkal, tartósítószerekkel, alkohollal, gyógyszerekkel, gyulladást okozó vírusokkal stb. Számos betegség, fáradékonyság okozója a méreganyagok felhalmozódása következtében fennálló májfunkció- csökkenés. A természetben begyűjthető és kertben termeszthető gyógynövények segítenek májunk betegségeinek gyógyításában, a negyedévente végzett gyógyfüves méregtelenítés pedig a betegségek megelőzését szolgálja.

Májregeneráló és epeműködést javító teakeverék:

Apróbojtorján, cickafarkfű, füstikefű, pemetefű, körömvirág, borsmenta és fecskefű keverékéből forrázatot készítünk, ajánlott adagja napi 3x2 dl.

Májregeneráló- és epeműködést javító mixtúra:

Gyermekláncfű-, sóskaborbolya- és bojtorjángyökérből alkoholos kivonatot készítünk, a gyógyteába keverve naponta 3x10-20 cseppet fogyasztunk.

 

Máriatövis márványozott levele és virágja

Májvédő máriatövispor:

A vegyszermentesen termesztett érett magokat ledaráljuk, vagy mézzel keverve, vagy 00-s kapszulába téve fogyasztjuk, napi 1 kapszula (125 mg) vagy 3x1 kávéskanálnyi mézes máriatövispor fogyasztása javasolt. Vizsgálatok szerint a teljes mag alkalmazása hatásosabb, mint a mag falából extrahált szilimarint tartalmazó gyógyszer. A máriatövis magja az egészséges májnak is segít a méregtelenítésben, védi az alkohol, gyógyszerek, vegyszerek vagy vírusok okozta károsodástól, sőt a már károsodott májsejteket is regenerálja.

Epekőoldó teakeverék:

Apróbojtorján, borsmenta, fodormenta, fecskefű, füstikefű, aranyvessző keverékéből készítsünk forrázatot, napi fél-egy liter gyógytea fogyasztása ajánlott édesítés nélkül.

 

A füstikefű nagy adagban mérgező

Epekőoldó cseppek:

Gyermekláncfű, orbáncfű, fodormenta és fecskefű keverékéből tinktúrát készítünk, ajánlott adagja napi 3x10- 20 csepp az epekőoldó teába csepegtetve. A feloldott kövek kiürítéséhez sok folyadékra van szükség, fájdalom esetén jó, ha kéznél van a görcsoldó MACSKAGYÖKÉR tinktúra.

 

A máj- és epebetegségek gyógyulásához a gyógyfüves kezelésen kívül szükség van a zsír- és alkoholmentes diétára, valamint a megfelelő idejű zavartalan pihenésre.

Makai Anna
XIV. évfolyam 7. szám

Címkék: epe, gyógynövény receptek, házipatika, máj

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.