Házipatika

Martilapu (Tussilago parfara)

Gyógynövények a házikertben


Hazánkban is honos ősidők óta ismert gyógynövény, a világ legrégebbi köhögéscsillapítója. Franciaországban a martilapu aranysárga virága volt a patika jele, mely ott függött az üzlet bejárata felett. A növény érdekessége, hogy a virágok kifejlődése megelőzi a levelekét, szinte a földből bújnak elő. A nagyméretű lapulevelek csak a virágok elhervadása után jelennek meg.

 

Gyógyhatásai

Gyulladáscsökkentő, nyálka- és görcsoldó hatása miatt a légzőszervi panaszok egyik legjobb természetes gyógyszere. Jól alkalmazható krónikus köhögés, asztma, tüdőtágulás, szamárköhögés, kezdődő tbc esetében. Enyhíti a szilikózis tüneteit, csillapítja a légúti fájdalmakat, megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyát.

 

 

Házi felhasználása

Drogját virágai és C-vitaminban, valamint cinkben gazdag levelei adják.

Teakészítés: 1-2 kávéskanálnyi szárított drogból 2 dl vízzel forrázatot készítünk, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta 2-3 tea fogyasztása ajánlott. Asztmánál jól társítható kakukkfűvel, pemetefűvel, ökörfarkkóróval. Keserű íze miatt mézzel édesítve fogyasszuk.

 

 

Asztmacigaretta

A kifejlett leveleket árnyékban kiterítve, szellős helyen megszárítjuk, összemorzsoljuk és a szaküzletben kapható üres, filteres cigarettába tömködjük. Kínzó köhögési roham ellen 1-1 szál gyógycigarettát elszívunk.

 

A martilapuvirágzatokból nyálkaoldó tea készül

 

KÜLSŐ HASZNÁLATRA a friss, zöld martilapuleveleket fakanállal megütögetve megpuhítjuk, a gyulladt kelésekre helyezzük. Csillapítja a fájdalmat, hűsít és eloszlatja a duzzanatokat.

 

Egyes országokban nem ajánlják belsőleg történő alkalmazását, mivel kis mennyiségben májkárosító anyagokat tartalmaz. A laboratóriumi vizsgálatok szerint ezek a mérgező anyagok a főzés hatására elbomlanak, alkalmi használatuk veszélytelen. A biztonság kedvéért kisgyermeknek ne adjuk, áldott állapotban, májbetegségben ne használjuk.

 

A nyírfa ősszel is díszít

 

Házi termesztése

Könnyen termeszthető, gyöktörzsről gyorsan szaporodó évelő növény. Nyirkos talajt, napos fekvést szeret, de bármilyen talajon, félárnyékban is megél. Virágjait a virágzás kezdetén, leveleit virágzás után érett állapotban szedjük. A természetből csak az gyűjtse, aki felismeri, virágjai összetéveszthetők a gyermekláncfű virágjaival, levelei pedig az acsalapu leveleivel.

Makai Anna
IX. évfolyam 6. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, martilapu

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.