Házipatika

Méregtelenítés élelmiszerekkel

A medvehagymától a borókabogyóig

  Testünk nap mint nap több ezer különféle olyan anyaggal, vegyülettel kerül kapcsolatba, amelyekkel az emberiség évezredeken át nem találkozott. Ezek közül néhány mérgező, vagy lerakódik és elraktározódik a szövetekben. Az egészségtelen táplálkozás kapcsán szintén számos káros anyagot veszünk magunkhoz. Szerencsére vannak olyan élelmiszerek, amelyek segítségével sok káros anyag kivezethető a szervezetből.


   

  Testünk saját méregtelenítő mechanizmusokkal rendelkezik, amelyek feladata a káros anyagok kiválasztása, eltávolítása a szervezetből. E fontos méregtelenítő rendszer része a máj, a vese, a bélrendszer, a tüdő és a bőr. Az, hogy a test meg tud-e szabadulni a káros anyagoktól, vagy megbetegszik, egyénfüggő. Egy-egy betegség hátterében álló károsanyag-terhelés soha nem bizonyítható.

   

  Egyetlen orvos sem fogja azt állítani, hogy betegénél a daganatot az ivóvízbe került hormonaktív anyagok vagy nitrátok okozzák. Az asztma és idült hörghurut esetében sem fogják egyértelműen a szálló port vagy a fűtésrendszerekből származó égéstermékeket okolni. Pedig mindeme tényezők bizonyítottan képesek bárkit megbetegíteni. Azt azonban senki nem tudja, hogy kire mekkora veszélyt jelentenek.

   

  Ezért fontos az egyéni megelőzés, pl. az élvezeti szerektől, műanyagoktól, mesterséges élelmiszer-adalékoktól, gyógyszerektől, tenger gyümölcseitől és nyílt lángtól (pl. grill, kandalló, gyertya) való tartózkodás révén minimálisra csökkenteni a kockázatot. Ugyanakkor a toxikus anyagok kiválasztását is felgyorsíthatjuk, támogathatjuk. Ez vonatkozik a szervezetünkben termelődő savak, pl. a köszvényt okozó húgysavra is. A kiválasztást méregtelenítő hatású élelmiszerek fogyasztásával jelentős mértékben segíthetjük.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  –tommy–
  XXVI. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.