Házipatika

Molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus)

Gyógynövények a házikertben


Már az ókorban is úgy ismerték, mint a légzőszervi panaszok legjobb orvosságát, ezt a rangját a mai napig megőrizte. Puha bársonyos levelei megvédik a kiszáradástól: az esővíz a kisebb levelekről a nagyobbakra és onnan a gyökérzethez folyik. Népies nevei: királygyertya, selyemlapu, fáklyafű. Régen faggyúba vagy viaszba mártva szárát fáklyát készítettek belőle vagy felaprítva gyújtósnak használták.

 

 

Az ökörfarkkóró virágja a kertbe vonzza a tetűirtó zengőlegyeket 

 

 

Gyógyhatásai

Arcüreggyulladás, asztma, bronchitis, szénanátha, krónikus köhögés, rekedtség, idegfájdalmak, fülfájás, mumpsz, duzzadt nyirokmirigyek természetes gyógyszere. Hatóanyagai megszüntetik a pangást a tüdőben és az orrjáratokban, elősegítik a sűrű nyák felszakadását, tisztítják a hörgőket és a nyirokrendszert. Virágai idegerősítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak, álmatlanság ellen is jól beváltak. Külsőleg aranyér kezelésére alkalmazható.

 

 

Házi alkalmazása

Drogját a zöld részektől megtisztított mézillatú sárga virágai, ritkábban fiatal levelei adják.

 

Teakészítés légúti panaszok ellen: 1 teáskanálnyi virágot leforrázunk 2 dl vízzel és kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg a víz sárga nem lesz. Utána leszűrjük, mézzel és citrommal ízesíthetjük. ARANYÉR kezeléséhez a langyosra hűlt forrázatot borogatásként alkalmazzuk körömvirággal társítva.

 

ÁLMATLANSÁG ELLEN 1 evőkanál virágot 0,5 l tejben 5 percig párolunk, majd szűrőpapíron átszűrjük, langyosan elkortyolgatjuk. Éjszakai álmunkat nem fogja háborgatni sem az orrdugulás, sem a köhögés.

 

A friss virágokat – kis lángon forralva – arcgőzölésre is használhatjuk, hajöblítőként alkalmazva szép fényt kölcsönöz a szőke hajnak.

 

ASZTMA elleni GYÓGYFŰCIGARETTA: a leveleket jól kiszárítjuk, elmorzsoljuk és a készen kapható üres filterrel ellátott cigarettapapírba tömködjük. (Az ökörfarkkórólevél mellé szárított martilapulevelet is keverhetünk.) Kínzó köhögés, nehéz légzés esetén 1 szál gyógycigarettát lassan elszívunk, füstjét belélegezzük. FÜLFÁJÁS esetén belsőleg a forrázatát isszuk, külsőleg gőzölést alkalmazunk.

 

 

Házi termesztése

Vadont termő, embermagasságú 2 éves dekoratív növény, házi kertben sovány talajon is könnyen termeszthető. Magját tavasszal vagy nyáron vetjük, az első évben csak tőrózsát fejleszt. Mézillatú sárga virágai a második évben jelennek meg, nyár közepétől őszig virágzik. A virágokat száraz időben folyamatosan szedjük, a zöld részektől megtisztítva gondosan és gyorsan szárítsuk. Rokon fajai: a dúsvirágú, a pompás és a szöszös ökörfarkkóró virágai is gyógyhatásúak. A virágzó növény kertünkbe vonzza a méheket és a zengőlegyeket, virágládában nem termeszthető.

Makai Anna
IX. évfolyam 4. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, molyhos ökörfarkkóró

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.