Házipatika

Nagy csalán (Urtica dioica)

Gyógynövények a házikertben


 

Nagy csalán (Urtica dioica)

 

Talán nincs is olyan ember, akit a csalán ne csípett volna meg. Általában közönséges gyomnövényként kezeljük. Ha ismernénk gyógyhatásait, biztos nem irtanánk ki kertünkből. Erdélyben levesként fogyasztják, Olaszországban spenót helyett, illetve a zöld tészta festéséhez alkalmazzák, Franciaországban sajtot ízesítenek vele. Magyarországon majdnem mindenhol megtalálható, de nem mindegy, hogy milyen területről gyűjtjük. A csalán általában a túltrágyázott, szemetes talajt kedveli, felhalmozhatja a nitrátot és hasonló ártalmakat okozhat, mint a nitrátos ivóvíz. A csalán gyógyhatásait rizikómentesen úgy aknázhatjuk ki, ha a kertben – kordában tartva – 2-3 tövet termesztünk.

 

 

Gyógyhatásai

Magas C-vitamin-tartalma mellett vasat is tartalmaz, jó vérképző, ezáltal vérszegénység ellen és idős emberek roborálására kiváló. Erős vizelethajtó hatását húgyhólyag- és vesebetegség kezelésére, ödéma ellen, vérnyomáscsökkentésre használhatjuk. Kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, csökkenti a vércukorszintet. Vérzéscsillapító hatása gyomorfekélynél, menstruációs problémák rendezésénél jól érvényesül. Jó vértisztító, ezért bőrbetegségek, pikkelysömör kezelésére is alkalmas. Ízületi bántalmak, reuma, köszvény, prosztataduzzanat ellen, a rákterápia kiegészítésére, az egész test megerősítésére használható.

 

 

Házi alkalmazása

Felhasználható az egész növény, minden része gyógyhatású. Fogyaszthatjuk nyersen vagy szárítva, készíthetünk belőle préslevet, teát, boros főzetet, tinktúrát.

 

Csalánlé: Köszvény és prosztataduzzanat esetén gyorsabban hat, ha frissen préselt levéből 3x1 teáskanálnyit fogyasztunk, vagy ha a gyökeréből főzetet készítünk.

 

Csalántea: 2,5 dl forrásában lévő vízhez 1 evőkanál csalánlevelet teszünk, a hőforrást elzárjuk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Ajánlott adagja legfeljebb 0,5 l egész napra elosztva.

 

Az apró csalán is gyógyhatású

 

Boros főzet: Menstruációs problémák rendezésére jobb a hatása, ha egy evőkanálnyi szárított és aprított csalángyökeret pár percig 4 dl mézes borban főzünk.

 

Csalántinktúra: Adagja naponta 3x1 kiskanálnyi, reuma esetén egyidejűleg bedörzsölőszerként is alkalmazzuk.

 

Figyelem: A csalán huzamos használata esetén a káliumvesztés miatt káliumban gazdag étrendet fogyasszunk, várandós anyák ne alkalmazzák!

 

Egyéb haszna: Állatok takarmányozására is kiváló, főzetéből levéltetűirtó BIOPERMETLÉ készíthető.

 

 

Házi termesztése

Bármilyen talajban magról és tőosztással egyaránt termeszthető évelő növény. A leveleket védőkesztyűben, hosszú ujjú ingben és hosszúnadrágban szedjük. Ha mégis megcsíp, a csípés helyét mossuk le szappanos vízzel és dörzsöljük be menta- vagy zsályalevéllel. A leveleket szellős helyen, gyakori forgatás mellett szárítsuk. A gyökereket ősszel vagy kora tavasszal ássuk ki. A kertekben előforduló „kertészbosszantó” apró csalán (URTICA URENS) is gyógyhatású, gyomlálás után érdemes felhasználni.

Makai Anna
IX. évfolyam 3. szám

Címkék: csalán, gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.