Házipatika

Napraforgó (Helianthus Annuus)

Gyógynövények a házikertben

Ezt a robusztus, vidám növényt – melyet Illyés Gyula „Napraforgók” c. versében a Nap hasonmásainak, a Nap fiainak nevezett – már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. A napraforgó név utal arra a tulajdonságára, hogy tányérjai mindig a Nap útját követik. Külön érdekessége, hogy a magok megdöbbentően szabályos, koncentrikus geometriai alakzatba rendeződnek el a tányérban. Ismertebb népies nevei: kenyérvirág, napvirág, tányérrózsa, szotyola.


 

Gyógyhatásai

Drogját élénksárga karimavirágja és magja adja, mely sok vitamint, vasat, foszfort, káliumot, fehérjét és növényi zsírokat tartalmaz. Virágjainak forrázata lázcsillapító, idegnyugtató, vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatású. Vannak országok, ahol a szárított virágokkal felső légúti panaszokat kezelnek, de emésztési panaszok, hasmenés ellen is használják. A virágok főzete külsőleg – borogatószerként vagy gyógyfürdőként alkalmazva – bőrkiütések kezelésére, tág pórusú bőr összehúzására kiváló. A magjából préselt olaj étkezési, gyógyítási és kozmetikai célokra egyaránt használható. Olajának fogyasztása segít a káros koleszterinszint csökkentésében, valamint epekő ellen hatásos.

 

 

Házi alkalmazása

Teakészítés: 2 kávéskanál szárított napraforgószirmot 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

 

A napraforgóbimbók az articsókához hasonlóan fogyaszthatók: 20-30 kisebb napraforgóbimbót 4-5 percig főzünk sós vízben, lecsepegtetjük és olvasztott vajban megforgatva máris tálalhatjuk. Egészséges, finom köret bármilyen húsételhez. A virágfejből, leveleiből vagy az érett elzúzott friss magokból régen tinktúrát készítettek, melyet lázcsillapító hatása miatt malária ellen alkalmaztak.

 

Párolt napraforgóbimbó

 

Magja ehető nyersen, pirítva és sózva kiváló ropogtatnivaló. Csíráztatva salátákhoz, szendvicsek tetejére vitaminforrásként szolgál. Napi 3 evőkanál szotyola javítja a látást, visszaadja a haj természetes fényét. Epilepsziás görcsök ellen a népgyógyászat javaslata: naponta mindig egy maggal kell többet enni 30 napig, majd vissza kell térni 1 magra.

 

 

Házi termesztése

A napraforgó Észak-Amerikából származik, ma már mindenhol termesztik: ültetvényeken, kertekben, erkélyen és cserépben egyaránt. Egynyári növény, magját áprilisban vetjük. Virágjait napfénytől védve szárítsuk, hogy a sárga színét megőrizzük. A nyári nap virágának magvaiból hagyjunk télire kis kerti albérlőinknek is, jövőre a finom eleséget szorgos munkájukkal meghálálják.

Makai Anna
X. évfolyam 8. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, napraforgó

Aktuális lapszámunk:
2020. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.