Házipatika

Női betegségek gyógyfüvei 3. rész

Régi-új, szelíd gyógyfüves gyógyszerformák az öngyógyításban füvesasszony módra

Mottó: "már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)


A termékenységgel megáldott nők életük folyamán számos testi és lelki változáson mennek keresztül, melyeknek gondmentes működéséhez összehangolt hormonrendszer szükséges. Mielőtt a vitatott hatású hormongyógyszerekhez folyamodnánk, próbáljuk ki a nőknek termett gyógyfüveket, melyek használatával mellékhatás nélküli gyógyulást érhetünk el. A növények, ha jól használjuk azokat, fizikai és lelki táplálékot adnak, testi és lelki bajainkon ellenszolgáltatás nélkül segítenek.

 

Ingerlékenység, álmatlanság ellen bazsalikom, citromfű, csukóka, illatos macskamenta, orbáncfű és vasfű keverékéből 1 evőkanálnyit leforrázunk 1 l vízzel, 20 perc állás után leszűrjük, egész napra elosztva elkortyolgatjuk. A nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt MACSKAGYÖKÉR- ből készített tinktúrából vegyünk be 25-30 cseppet.

 

Miómák ellen kedvező hatású a borsmenta, cickafarkfű, libapimpó és palástfű keverékéből álló forrázat, melyet 1 evőkanálnyi teakeverék és 1 l víz felhasználásával készítünk. Kiegészítőként ajánlott a barátcserje (Vitex agnus-castus) tinktúrája, melyből naponta 3x10-20 cseppet veszünk be a gyógyteába csepegtetve.

 

Petefészekciszták ellen javasolható gyógytea: aranyvessző, cickafark, fekete üröm, nyírfalevél, palástfű és pemetefű keverékéből másfél evőkanálnyit adunk 1,5 l forrásban lévő vízhez, megkeverjük, a hőforrást elzárjuk. 15 perc állás után leszűrjük, egész napra elosztva fogyasztjuk. Kiegészítőként ebben az esetben is ajánlott a barátcserje tinktúrájából naponta 3x10-20 csepp.

 

1. kép: A macskagyökérből inkább tinktúrát készítsünk.
2. kép: Cickafarkfű virágzata
3. kép: Fehér árvacsalán

 

Intim zóna fertőzései ellen megelőzésként sokat tehetünk, ha a hüvelyflórát egészséges, savas közegben tartjuk, mellőzzük a felesleges mindennapos irrigálást, pamut, bőrbarát fehérneműt hordunk, és nem váltogatjuk sűrűn a férfipartnereket.

 

Amennyiben csak enyhe folyást, viszketést érzünk, megpróbálkozhatunk gyógynövényes ülőfürdő és házi készítésű baktérium-, vírus- és gombaölő kúp alkalmazásával.

 

Gyógyfüves kúp készítése: legegyszerűbb módja, ha saját vegyszermentes körömvirágkenőcsünkbe jól elkeverünk pár csepp bíborkasvirág-, fehérárvacsalán- és jezsámenvirágtinktúrát, éjszakára a fagyasztóba tesszük. Másnap – még hidegen – kúpméretű adagokat vágunk belőle és egyenként alufóliába csomagoljuk. Éjszakára tegyünk fel egy kúpot, reggel vegyünk egy cickafarkból, körömvirágból, kakukkfűből és zsályából készített ülőfürdőt. Ha pár nap alatt nem észlelünk javulást, forduljunk szakorvoshoz, a kezeletlen fertőzések súlyosabb gyulladásokhoz, meddőséghez vezethetnek.

Makai Anna
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, női betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.