Házipatika

Noni - A déltengeri varázsgyümölcs

A kahunák titka

  Az eperfafélék családjába tartozó, és eredetileg Indiából származó noni (Morinda citrifolia) Francia Polinézia gyógyító sámánjai, a kahunák gyógyszere volt, amelyet több mint 2000 éve alkalmaztak különféle betegségek gyógyítására. A csendes-óceáni szigetvilág meghódítása során korán eljutott a Fidzsi-szigetekre, Tahitire és Hawaiira is.


  A déli tengerek paradicsomi tájain nőnek a nyolcméteres magasságot is elérő nonifák. Termésük különleges egészségügyi hatásait mindössze néhány éve fedezték fel

   

  Francia Polinézia érintetlen természeti viszonyai kiváló élőhelyet biztosítanak a növénynek: meleg, párás klíma, kiváló vulkanikus talaj. Néhány nonifa minden hónapban szüretelhető, mert a gyümölcsök mindig az érés más-más szakaszában vannak. Egy átlagos nonifa havonta kereken 100 kg gyümölcsöt hoz, míg a nagyobb példányok hozama elérheti akár a havi 500 kg-ot is.

   

  Nyugati kutatók csak nemrégiben fedezték fel, hogy a noni termése egyedülálló egészségügyi hatásokkal rendelkezik: főképp tartós stressz, betegség és lábadozás idején lehet hasznunkra.

   

  Dr. Richard A. Williams amerikai orvos sok száz betegen megfigyelte, illetve dokumentálta a nonilé hatását, s az esetei között voltak olyanok, amelyekben semmilyen más gyógyszer-kombinációval nem lehetett eredményt elérni.

   

  A noni gyümölcsben több mint száz, egészségünkre pozitív hatást gyakorló anyagot mutattak ki. Vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és aminosavak mellett igen gazdag antioxidánsokban, gyökfogókban. A déltengeri gyümölcs különleges hatásai azonban legfontosabb összetevőjére, a proxeronin nevű anyagra vezethetők vissza. Ez az enzim hasonlít az ananászban található bromelainra, ami az élelmiszerek lebontásában játszik fontos szerepet. A proxeronin a xeronin nevű létfontosságú vegyület előanyaga. A xeronint a testünk azért termeli, hogy a megfelelő működéshez szükséges enzimeket aktiválja. Szabályozza a testműködést és növeli az energiaszintet. A jelenlegi ismeretek szerint a noni a legmagasabb proxeronintartalmú természetes táplálék a világon.

   

    

  A noni gyümölcsökben eddig jóval több mint száz, az egészségünkre pozitív hatást gyakorló anyagot sikerült azonosítani

   

  2003 májusától a nonilé étrendi kiegészítőként engedélyezett termék az EU-ban. Prof. Johannes Westendorf, a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika farmakológus és toxikológus professzora az Európai Bizottság megbízásából vizsgálta meg a noni gyümölcs toxicitását. Eleinte igen szkeptikus volt, de nem negatívumokat talált, hanem pozitív hatást. Vezetésével 2003 októberében a nonit fogyasztó személyek között kérdőíves felmérést végeztek. Szinte minden megkérdezett arról számolt be, hogy általános közérzete sokat javult, mióta nonit fogyaszt. Sokan jobban alszanak, vagy jobb az emésztésük. További pozitív hatásként említették a hát- és ízületi problémák enyhítését, a vérnyomás szabályozását, illetve hogy a cukorbetegeknél csökkenthető az inzulinadag. A vizsgálat során megállapították azt is, hogy a nonilé erősíti az immunrendszert, megvéd a fertőző betegségektől és bizonyos fokú védelmet nyújt a rák kialakulásával szemben. Mikrobaölő tulajdonságokkal rendelkezik, gyorsítja a sebgyógyulást, valamint szabályozza a hormonrendszert és a sejtek, a szervek regenerálódását.

   

  A noni és a szabad gyökök

  Hatásosak a noniban található glikozidok (másodlagos növényi hatóanyagok) is, amelyek képesek a szabad gyököket semlegesíteni. Ezek a veszélyes vegyületek egészségünket negatívan befolyásoják: az agresszív oxigéngyökök kedveznek a rákos sejtek keletkezésének és a gyulladásoknak, de a szív-érrendszeri elváltozások hátterében is ezek állnak. A noni glikozidjai aktiválják a falósejteket (makrofágok), melyek ezután ismét el tudják látni a feladatukat, bekebelezni, elpusztítani az elfajult sejteket (pl. rákos sejtek) vagy a kórokozó mikrobákat.

   

  Hogyan kell fogyasztani a nonit?

  Nem minden nonilé egyformán jó hatású, mivel nem minden termék tartalmaz egyformán sok gyümölcshúst. Fontos tudni, hogy csak az a termék képes kifejteni a fentiekben említett, pozitív egészségügyi hatásokat, amelyben a noni gyümölcshúsaránya legalább 80 százalék. A probléma az, hogy az EU-ban minden nonit tartalmazó vegyes gyümölcslé engedélyezett termék. A noni jellegzetes, kissé sajtra emlékeztető ízét úgy igyekeznek palástolni a termelők, hogy szőlőlét kevernek hozzá, s nem mindig lehet megállapítani, hogy emellett milyen arányban szerepel a lében a noni. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy olyan nonilevet veszünk, amely mindössze 10-30 százalékban tartalmazza ezt az értékes gyümölcsöt.

   

  A noniból készült gyümölcslének legalább 80 százalék gyümölcshúst kell tartalmaznia, hogy hatásos legyen

   

  Aki a nonilevet immunrendszere működésének javítására és betegségek megelőzése érdekében fogyasztja, annak érdemes a következő alapszabályokat betartania:

   

  A felnőttek az első három napon naponta kétszer 5 ml-t (egy teáskanálnyi) szedjenek be hígítatlanul. A gyerekek az első három napon napi egy alkalommal 5 ml-t. Ezután a napi adagot emelhetjük: a felnőttek adagja a 14. napig napi kétszer 15 ml (1 evőkanál) legyen, a gyerekek 16 éves korig egyszer 15 ml-t fogyasszanak. A 15. naptól tovább növelhetjük az adagot: körülbelül kétszer 30 ml-re (2 kupica) felnőtteknek, gyermekeknél maradjunk a napi egy evőkanálnál.

   

  Ezt az adagolást három hónapon keresztül fenntarthatjuk, és közben figyeljük, mi változik. Általában a pozitív változások már néhány nap múlva jelentkeznek.

   

  Az említett dózisok egészséges emberekre vonatkoznak, akik szeretnék javítani általános állapotukat, például hogy javuljon az alvásuk, koncentrációjuk, teljesítőképességük.

   

  Aki súlyos betegségben, például rákban szenved, a napi adagot növelheti akár fél literig is. Érdemes egyeztetni a kezelőorvossal vagy természetgyógyásszal. Minden adag után ajánlatos néhány korty vizet inni, ez felgyorsítja a méregtelenítést.

  - nori -
  XV. évfolyam 7. szám

  Címkék: gyümölcsök, noni

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.