Házipatika

Nyaralási nyűgök kezelése homeopátiával

Az aprócska kellemetlenségek, nyűgök igencsak tönkretehetik a régóta tervezett és vágyott nyaralást. De mit is tegyünk homeopátiás úti poggyászunkba például napallergia, rovarcsípés vagy hasmenés esetén?


 

Napallergia

Sokan vágyunk szép, egyenletesen barna bőrre, és meglepődünk, amikor viszkető piros kiütésekkel (nem fertőző!) jövünk haza a vízpartról. Bőrünk érzékenysége a napsugarakra öröklött tulajdonság, de néha külső tényezők is alakíthatják. Elég egy bőrön felejtett fényérzékeny kozmetikum, hirtelen napozás gyanta vagy hámlasztás után, vagy egy nem megfelelő napvédő krém – és már ott is vannak a foltok. Egyes hormontartalmú gyógyszerek és antibiotikumok is fokozhatják a bőr érzékenységét: még egy ok, amiért érdemes elolvasni a kis papírt a kockázatokról és a mellékhatásokról...

 

Ha megjelennek a kiütések, a következő homeopátiás szerek ajánlottak: Apis mellifica, Muriaticum acidum vagy Natrum muriaticum, Histaminum. Óránként mindhárom szerből 5 golyót szedjünk, közepes potenciában, javulásig (max. 5-6 alkalommal).

 

Mellette szedhetünk természetes antioxidánsokat is, melyek megkötik a fény keltette káros szabad gyököket. Ilyen a béta-karotin és a likopin (a sárgarépa és a paradicsom festékanyagai), melyek növényi pigmentek. Ajánlott enyhén hőkezelt (mondjuk tésztaszósz) állapotban fogyasztani a répát és a paradicsomot, mert a karotinoidok zsírban oldódnak.

 

Rovarcsípések

Ha olyan helyen töltjük nyári szabadságunkat,ahol nagyon sok a szúnyog, adjunk Ledumot családnak, alacsony potenciában, folyamatosan, legalább napi 3 alkalommal. A szintetikus szúnyogriasztók helyett hasznos lehet a következő, házilag is elkészíthető keverék: Hozzávalók: 0,5 dl édesmandula-olaj (lehet olíva vagy jojoba is, de természetes alapanyagú, tiszta illóolaj legyen!), 2 csepp levendula, 2 csepp citromfű. A keveréket lehet párologtatni (vízbe cseppentve), vagy az olajjal bekenni a kicsik fedetlen testrészeit.

 

A levendulaolajat és a teafát a csípésekre utólag is lehet kenni, akár hígítás nélkül is.

 

A csípések helyét, ha nem vérzik, kiválóan hűsíti és a duzzanat lelohadását is segíti az Árnigél

 

A következő, csípésekre való szereket közepes potenciában adjuk:

 

• Apist, ha a csípés helye duzzadt, égő, hideg borogatásra javul (néhány adagot).
• Cantharist, ha nagy hólyagok jelennek meg és az viszket (szintén néhány adagot).
• Urtica urenset, ha a csalánkiütésszerű csípés nem javul hideg borogatásra.
• Ledum a szer, ha a hideg, sápadt csípés javul a hidegtől.
• Tarentulát adjunk, ha pók a tettes: a csípés helye kék, tömött, fájdalmas.
• Adjunk egy adag Histaminumot, ha erős a viszketés. A Histaminum homeopátiás  antihisztamin, bármilyen allergiás reakció esetén bevethető.

 

Hasmenés

Hányás és hasmenés esetén a has bebugyolálása, a helyi meleg is kifejezetten enyhíti a panaszokat. A homeopátiás szerek tünetek szerint alkalmazhatók, és gyors hatásúak. Ha a romlott étel fogyasztása miatt bűzös, rossz szagú, sötétebb színű hasmenés indul el, égő jellegű hasi fájdalommal, az Arsenicum album alapanyagú golyócska segít megszüntetni a hasfájást és a hasmenéses székletet. Ha erősek a hasban fellépő görcsök, és a beteg felhúzott lábakkal fekszik vagy kétrét görnyed, akkor a görcsoldó hatású Colocynthis (sártök) golyók javasolhatók. Ritkább esetben előfordul, hogy a görcsös állapotot a hátrafeszített hát, a nyújtózkodás enyhíti, ilyenkor a Dioscorea villosa adható görcsoldó szerként.

 

Megfigyelhető olyan eset is, amikor a fertőzött étel elfogyasztása után a gyomorban és az alhasi régióban is görcsök jelentkeznek, hányingerrel, hányással társítva, a panaszokat azonban csökkenti pár korty hideg víz. Ebben az esetben a Cuprum metallicum nevű homeopátiás szer fogja a hasi tüneteket meggyógyítani. A tünetek erőssége szerint napi 2-4x 5 golyó javasolt. Ezek hamar mérséklik a tüneteket. Ne felejtsük el a megfelelő folyadék- és ásványianyag- pótlást sem, hiszen a terápia sürgős és fontos részét képezi!

 

Néha igen bőséges, vizes állagú hasmenés léphet fel, melyet gyomorkorgás, fájdalom előz meg. A Podophyllum peltatum javasolt ilyenkor; csökkenti a fájdalmat, illetve ritkítja a hasmenéseket. Éretlen gyümölcs evése is kiválthat laza vagy folyós székletet, sokszor fájdalom nélkül, ezen a Phosphoricum acidum tud segíteni.


XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: házipatika, homeopátia, napallergia, rovarcsípés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.