Házipatika

Orvosság a méhkaptárból

A méhészeti termékeket már ősidők óta ismeri és alkalmazza az emberiség gyógyászati célra

  Aki júniusban egy virágzó hársfa alá áll, és közben hallgatja a méhek dallamos zümmögését vagy megfigyeli a méhkaptárban uralkodó lázas tevékenységet, önkéntelenül is jobb kedvre derül – legalábbis, ha nem fél a méhektől. A méhek puszta jelenlétükkel is pozitív hatást gyakorolnak lelkivilágunkra, ráadásul az általuk előállított méhészeti termékek kivétel nélkül alkalmazhatók valamilyen terápiás célra.


   

  A méz hagyományos házi orvosság torokfájásra, köhögésre, emellett a propolisz (méhszurok), a méhpempő (a méhkirálynő tápláléka), a pollen, a méhméreg, méhviasz, sőt a kaptár levegője is alkalmas bizonyos betegségek gyógykezelésére. A mézelő méh tudományos neve (Apis mellifica) alapján a méhészeti termékeket alkalmazó gyógyászati irányzat összefoglaló neve apiterápia. Története az ókorig nyúlik vissza, és napjainkban is világszerte alkalmazzák.

   


  Propolisz, a természet csodája

  A légúti fertőzések első jeleire érdemes elkezdeni propoliszt szedni, pl. tinktúra formájában, amelyből néhány cseppet vízben kell feloldani, vagy egyenesen egy kanál mézben elkeverni. A propoliszt – vagy másik nevén méhszurok – a fák rügyeiből, leveleiből és kérgéből állítják elő a méhek. Különféle betegségek kezelésében évezredek óta bevált természetes orvosság, amelynek hatékonyságát tudományos kutatások igazolják. A propolisz egyik fő hatóanyaga egy aszpirinszerű anyag, de a gyógyító hatásban jelentős szerepe van a flavonoidoknak is. A propolisz színe a begyűjtött nektártól függően lehet zöld, barnás vagy szinte teljesen fekete.

   

  Nyers állapotban sűrű, majdnem szilárd halmazállapotú, ezért nyállal bekeverve rágógumiként is rágható. Általában feldolgozva, pl. krémek, kenőcsök vagy alkoholos tinktúrák formájában találkozhatunk vele. Igazoltan antibakteriális, vírus-, gomba- és parazitaellenes hatású, egyúttal adsztrigens (összehúzó), fájdalomcsillapító, bőrápoló és nehézfémeket kivezető hatást is tulajdonítanak neki. A gyulladt, irritált bőrterületekre leginkább a propolisztartalmú krémek és gélek alkalmasak. A herpeszes területeket, illetve a szájnyálkahártyán kialakuló aftákat pedig propolisztinktúrával kell ecsetelni, hogy gyorsabban gyógyuljanak.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  –tommy–
  XXV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.