Házipatika

Pongyolapitypang (Taraxacum officinale)

Gyógynövények a házikertben

Népies nevei: gyermekláncfű, békavirág, barátfű, Vas megyében kákicsnak hívják. Tejnedve miatt sokan összetévesztik a mérgező kutyatejjel – el kellene már felejteni ezt a téves szóhasználatot. A gyermekláncfű a legelterjedtebb és egyik leghasznavehetőbb növény Európában. Gyógyító képességeiről szóló hírneve több mint ezer évre nyúlik vissza, olyan sokféle betegségre használták, hogy szinte hivatalos „orvossággá” vált.  


Gyógyhatásai

Erőteljes vízhajtó hatása magas vérnyomás, húgyúti panaszok, menstruációt megelőző tünetek, lábduzzadás, ödéma, súlyfelesleg esetén érvényesül. Inulintartalma miatt cukorbetegségnél is eredménnyel alkalmazható. Megkönnyíti a zsiradékok emésztését elősegítő epekiválasztást, segíti a máj méregtelenítő munkáját. Epekő, vesekő oldására is használható. Gyulladáscsökkentő, vértisztító képessége bőrbajok, ekcéma kezelésénél is bevált. Kiváló erősítőszer, ásványi sókban, C-vitaminban gazdag. Kovasavtartalma reuma, ízületi panaszok esetén is segít a gyógyulásban. Daganatos betegség, Hodgkin-kór esetében is érdemes kipróbálni használatát.

 

A pitypang leveleiből és virágaiból saláta készíthető

 

Házi alkalmazása

• Májusig friss leveleiből ízletes, vitamindús saláta készíthető.

• Fogyókúrához naponta 10-15 virágszárat elrágcsálunk, a nedvét lenyeljük.

• Teakészítés levélből: 2 evőkanálnyi szárított és aprított levelet 0,5 dl vízben 5 percig kis lángon forralunk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Egész napra elosztva fogyasztjuk.

• Teakészítés gyökérből: másfél evőkanálnyi szárított és aprított gyökeret 2,5 dl vízben főzünk 15 percig, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta elég 2x2,5 dl tea fogyasztása.

 

Kutyatej, mellyel sokan összetévesztik

 

Tinktúrát is készíthetünk belőle, melyből naponta 1-2 teáskanálnyi az ideális adag.

Állatgyógyászatban a gyermekláncfű leveleit tejszaporítóként alkalmazhatjuk.

 

FIGYELEM: a gyermekláncfű használatát gyógyszeres kezelés alatt álló magas vérnyomású, pangásos szívelégtelenségben, cukorbetegségben, vesebántalomban szenvedők beszéljék meg kezelőorvosukkal!

 

 

Házi termesztése

Csak akkor érdemes házilag termeszteni a gyermekláncfüvet, ha nincs a lakóhelyünk közelében olyan tiszta rét, melyről begyűjthetjük. A kertbe telepítés után a gyomszerű elterjedést megakadályozhatjuk, ha virágjait magérés előtt levágjuk. A leszedett virágfejeket is hasznosíthatjuk: cukorral felfőzve pintypangmézet készíthetünk.

Makai Anna
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, pongyolapitypang

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.