Házipatika

Réti legyezőfű (Filipendula Ulmaria)

Gyógynövények a házikertben


Ezt az ősrégi „csodanövényt” régen menyasszonyi csokrokba fonták és a templom kövezetét is teleszórták illatos virágaival. Magyar népies neve legyezőbajnóca, de a rétek királynője elnevezésre is rászolgált pompás külseje és édes mandulaillata miatt. Egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelynek virágrügyeiből kivonták az aszpirin alapanyagát, a szalicilsavat. Fájdalomcsillapító tablettát szedőknek érdemes kipróbálni ezt a növényi aszpirint, mert a legyezőfű kíméletes a gyomorhoz, megvéd a gyógyszerek okozta gyomorfekély kialakulásától.

 

 

Gyógyhatásai

Drogját illatos virágai és levelei adják, virágzáskor gyűjtsük. Gyomorégés, gyomorfekély és minden olyan gyomorbántalom ellen használható, amikor a túl sok gyomorsav károsítja a gyomor nyálkahártyáját, mert megköti a felesleges gyomorsavat. Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, vizelethajtó hatása miatt reumatikus panaszok, ízületi gyulladás kezelésére is alkalmas. Meghűlés, hidegrázás, lázzal járó betegségek esetén lázcsillapításra, gyermekeknél pedig hasmenés kezelésére használható.

 

 

Házi alkalmazása

• Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított legyezőfűvirágot 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Meghűlés esetén bodzavirággal társítjuk és melegen fogyasztjuk.

 

• Erősebb fájdalomcsillapító hatást érünk el, ha tinktúrát készítünk: az egész virágzó föld feletti részt csokorba kötve megszárítjuk, majd a virágokat és a leveleket befőttesüvegbe morzsoljuk. Gyógyszertári 96%-os alkohollal felöntve 10 napig érleljük, leszűrjük és desztillált vízzel 40%-ra felhígítjuk. Étkezés után naponta 3x1 mokkáskanálnyit beveszünk.

 

• Az illatos virágok menyasszonyi csokorba kötve, fehérneműk, szekrény illatosítására használhatók.

 

• A virágos hajtásokból zöldessárga, a szárból és levelekből kék, gyökeréből fekete festék nyerhető.

 

 

• A virágokból készített forrázat tág pórusú bőr kezelésére alkalmas.

 

• Fűszeres borok, sör, lekvár és befőttek ízesítésére is kiváló.

 

FIGYELEM! Aszpirinérzékenység esetén és áldott állapotban ne használjuk!

 

 

Házi termesztése

Hazánkban is honos, patakpartokon, nedves kaszálókon termő 1-1,5 m magas évelő növény. Gyökértörzsről gyorsan szaporítható, a locsolást és a félárnyékot meghálálja. Édes mandulaillatú virágai május végétől nyílnak, csokorba kötve szellős helyen szárítsuk. A gyógynövénykert egyik legszebb és legillatosabb növénye. Nedves réteken kimagaslik a többi növény közül, gyűjtésnél ne tévesszük össze rokonával, a koloncos legyezőfűvel.

Makai Anna
IX. évfolyam 7. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, réti legyezőfű

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.