Házipatika

Rozmaring

A szív és a vérkeringés élénkítője

Ha megdörzsöljük a rozmaring tűhöz hasonlatos leveleit és beszívjuk intenzív, jellegzetes illatát, azonnal érezzük a hatását: olyan illat ez, amely éberré tesz és megtisztítja az érzékszerveket. A cserjeszerű növényt a Benedek-rendi szerzetesek hozták Közép-Európába a 8. században, és Nagy Károly parancsára honosították meg a kolostorok kertjében. A rozmaring a mai napig gyorssegélyt nyújtó gyógynövénynek számít szívgyengeség és vérellátási zavarok esetén.


A rozmaring február és május között ragyog kék virágpompájában

 

A rozmaring a Földközi-tenger medencéjének jellegzetes növénye, ott a száraz lejtőkön, főleg a tengerpart közelében hatalmas, vad bozótokban tenyészik. Ezért adta neki a költő Ovidius a ros maris, azaz a tenger harmata nevet. Más szerzők a görög rhops myrinos, azaz kellemes illatú cserje kifejezésből eredeztetik a nevét.

 

Az ajakosvirágúak családjába tartozó örökzöld félcserje akár két méter magasra is megnőhet. Ágas-bogas gallyait sűrűn fedik a tűszerű levelek, amelyeknek felülete erős sötétzöldben ragyog, míg alsó oldalukat szürkés pelyhek fedik. A rozmaring finom, liláskék virágai februártól májusig nyílnak, és csapatostul vonzzák a méheket. A növénynek meleg, mérsékelten száraz éghajlatra van szüksége, és nem tűri a pangó nedvességet. A mi éghajlatunkon éppen ezért zárt helyen teleltetik át. A szabadban élő rozmaringról közvetlenül a virágzás előtt, alatt vagy után vágják le a friss hajtásokat. A leveleket gyorsan és kíméletesen kell szárítani, hogy megőrizzék illóolaj-tartalmukat.

 

Ha manapság keringési zavarokra rozmaringot használunk, régi tradíciókat követünk. Az antik Görögországban a diákok rozmaringból fonott koszorút hordtak, hogy erősítse az emlékezetüket és a szellemi teljesítőképességüket. A középkorban kedvelt szer volt eszméletvesztés esetén, kimerültségnél és a lábadozás idején. A törékeny egészségű nők mindig rozmaringcsokrot hordtak magukkal, ezzel védekezve a kellemetlen szagok és a kórokozók ellen. A középkorig szokásban volt rozmaringleveleket égetni a betegek és a haldoklók szobájában, így tisztítva meg a levegőt. A gyógynövényszakértő német pap, Künzle (1857–1945) is rozmaringos füstölést rendelt a betegszobák elhasznált és mérgezett levegőjének megtisztítására, míg pipába téve a rozmaringleveleket köhögés vagy nátha esetén szívták el.

 

Szájvízben, fogpasztában és kozmetikumokban is kihasználják a rozmaring feszesítő és antibakteriális adottságait

 

A rozmaringot a túl sok alkohol fogyasztása elleni szernek is tartják, rendszeresen használva pedig állítólag még az öregedés folyamatát is feltartóztatja. Ezen kívül segít a kéz és a láb hidegségén is. Mindezt a régi füveskönyvek így írják le: „A rozmaring erősíti a memóriát, védi az emlékezetet. Felmelegíti a velőt a lábadban, visszaadja a beszéd képességét, elevenné és élénkké tesz, és megakadályozza az öregedést, úgyhogy idd mindennap.”

 

Ősi hagyomány: rozmaringbor a szív erősítésére

A rozmaring főként bor formájában örvendett nagy népszerűségnek. A strasbourgi gyógyfüves, Wilhelm Ryff a reneszánsz korában így írt a rozmaringborról: „A szív és az egész test szellemét örömmel tölti el ez az ital, amely elűzi a kedvetlenséget és a gondokat.” A svájci természetgyógyász, Alfred Vogel (1902–1996) a rozmaringbort kiváló szívtonizálóként írta le: „Egy pohárka belőle hozzájárul a gyors felépüléshez influenzát követően.” Sebastian Kneipp (1821–1897) pedig, aki szintén nagyra tartotta a növényt, úgy vélte, „a rozmaringbor, kis adagokban fogyasztva, kiváló szernek bizonyult szívpanaszok ellen.”A növény szerelmi varázsszerként is nagy hagyományokra tekint vissza. Erős illata miatt a szerelem istennőjének, Aphroditének szentelték, és külsőleg- belsőleg használva afrodiziákus erőt tulajdonítottak neki. Nem csoda, hogy a néphagyomány menyasszonyfűnek is nevezte.

 

Intenzíven illatozó illóolajainak (1,8-cineol és kámfor), cserzőanyagainak (rozmaringsav), keserű anyagainak, flavonoidjainak és további hatóanyagainak köszönhetően a rozmaring általános tonizáló (erősítő) hatású. Serkenti a vérkeringést, fokozza a vérellátást az agyban és a szív koszorúereiben is, javítja a memóriát, a koncentrációt és a teljesítőképességet.

 

Kelsőleg alkalmazható a keringésre és a kimerültségre

Említett tulajdonságainak köszönhetően belsőleg a keringés élénkítésére használják, alacsony vérnyomásnál, tonikumként kimerültség esetén, valamit segítőként szívpanaszoknál. Bevált szer erre például a rozmaringos őstinktúra (naponta 3-szor 3 csepp). Vérellátásjavító tulajdonságai miatt ajánlják hideg kéz és láb esetén, ami nem ritkán az alacsony vérnyomás következményeként lép fel. A rozmaring nemcsak a koncentrációs képességet javítja, hanem általánosságban véve jó regenerációs segítője a stresszben élő, túlmunkától szenvedő embereknek, illetve a lábadozás időszakában. Akkor is jól alkalmazható, amikor a pszichikai feszültség fejfájás, levertség és gyengeségérzet formájában nyilvánul meg.

 

A rozmaringtea élénkít és felsfrissít

 

Az erőteljesen aromás, kissé keserű ízű levelek csodálatosan intenzív, étvágygerjesztő fűszernek számítanak, és javítják az emésztést. A melegítő hatású rozmaring enyhíti a has felső részében jelentkező görcsös fájdalmat, amelyhez puffadás és teltségérzet társul. Az epeutakban és a vékonybélben görcsoldóként viselkedik és fokozza az epe- és gyomorváladék elválasztását. Ezen kívül serkenti a menstruációt is. Gyökfogóként a rozmaring antioxidáns és sejtvédő hatású.

 

Külsőleg kórokozók, neuralgia és reuma ellen

Külsőleg alkalmazva a rozmaring baktérium-, vírus- és gombaellenes tulajdonságú. Mivel a bőrre vérellátást serkentő hatást gyakorol, külsőleg használva is lendületbe hozza a vérkeringést.

 

A rozmaringolajat gyakran megtaláljuk vérellátást javító és fájdalomcsillapító készítmények részeként, amelyeket bedörzsölésre használnak neuralgiára, reumás bántalmakra és köszvényre. Mint serkentő hatású fürdő, lemosás vagy tusolószer élénkít fáradtság, keringési panaszok és kimerültség esetén.

 

Ezen kívül szájvízben, fogpasztában és kozmetikumokban is kihasználják a rozmaring feszesítő és antibakteriális adottságait. Élénkítő, stimuláló hatásának köszönhetően hajápoló készítmények részeként a rozmaring segít megelőzni az idő előtti hajhullást.

 

 

Mellékhatások? Az alkalmazástól függ!

Normális adagolás esetén nem kell attól félni, hogy a rozmaringnak bármiféle mellékhatása lenne. Ha valaki este vesz rozmaringos fürdőt, előfordulhat, hogy élénkítő hatása miatt nem tud elaludni. Az illóolajat semmiképpen sem szabad lenyelni, mivel ingerli a gyomrot, a beleket és a vesét.

 

Hajápoló készítmények részeként a rozmaring segít megelőzni az idő előtti hajhullást
 

Terhesség alatt vérellátást fokozó és fájássegítő tulajdonságai miatt nem szabad rozmaringtinktúrát és -olajat használni. Teaként azonban jól beválik a gyermekágy alatti keringési zavarok ellenszereként, míg meleg fürdőbe keverve segíthet megindítani a fájásokat.

 

Bevált rozmaringos alkalmazások

Rozmaringtea: kedélyjavító

1-2 teáskanálnyi rozmaringlevelet öntsünk le 150 ml forró vízzel, lefedve hagyjuk állni 7 percig, majd szűrjük le. Esetleg keverjünk hozzá egy kis mézet, és reggelente, illetve ebéd után egy-egy csészével igyunk belőle kávé helyett. Beválik influenza vagy egyéb fertőző betegségek utáni kimerültség esetén is.

Kádfürdő: serkenti a vérkeringést

50 gramm rozmaringlevelet főzzünk fel 1 liter forró vízzel, hagyjuk állni lefedve 15 percen át, szűrjük le és adjuk a fürdővízhez.

Rozmaringbor (Kneipp-féle keringésserkentő tonik)

5 rozmaringágat vagy egy marék levelet öntsünk le 1 liter fehér- vagy vörösborral. Egy hétig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A bor egy-két hónapig tartható el. Naponta 2-szer igyunk belőle egy likőröspohárral. Felfrissít, ha rossz a kedvünk vagy csökken a teljesítményünk, enyhíti a menstruációs panaszokat, az idegességet és a szívbántalmakat.

A rozmaringbort a keringés élénkítésére használják, alacsony vérnyomásnál, tonikumként kimerültség esetén, valamint segítőként szívpanaszoknál

 

Rozmaringos masszázsolaj

4 csepp rozmaringolajat keverjünk össze 1 evőkanálnyi szezámolajjal. A keveréket masszázsolajként használjuk reumára, köszvényre vagy izomfájdalmakra. Beválik hajhullás, korpa, bronchitis, megfázás és fejfájás esetén is.

Illóolaj inhaláláshoz

1 csepp rozmaringolajat cseppentsünk egy zsebkendőre, és mélyen lélegezzük be az illatát. Elmulasztja a fejfájást és támogatja a vérkeringést.

Rozmaringtinktúra

5 gramm rozmaringot öntsünk le 100 gramm 70 százalékos alkohollal. Négy hétig tartsuk meleg helyen, jól zárható üvegben. Utána szűrjük le, és a tinktúrát tartsuk sötét helyen.

 

A tinktúra jól bevált, keringésélénkítő hatású bedörzsölő (hígítsuk 1:3 arányban vízzel). Alkalmazzuk ficam, ízületi fájdalom, neuralgia esetén, illetve ha fáradt vagy hideg a lábunk. A keringés támogatására, gyengeségi állapotoknál és az emésztőszervek megbetegedése esetén naponta 3-szor 20 cseppet szedjünk belőle

-mum-
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: rozmaring, rozmaring receptek, szív, vérkeringés

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.