Házipatika

Sédkender (Eupatorium cannabium)

Gyógynövények a házikertben

 

Magyar népies nevei: kenderpakóca, kunigundafű, vízigyopár, májgyógyítófű, vízikender. Latin nevét a Kr. e. I. században élt perzsa királyról, a gyógyfüvek akkori szakértőjéről, Mithriadész Eupatorról kapta, aki elsőként fedezte fel a növény gyógyító erejét. Angliában Joe Pye-nak nevezik, egy hálás angol beteg nevezte így, akit Joe Pye a sédkenderrel a tífuszból gyógyított ki.  


 

Gyógyhatásai

Immunrendszer-erősítő, alkalmazása lerövidíti a vírusos fertőzések, influenza, tüdőgyulladás idejét, igen jó lázcsillapító. Vértisztító hatása vese-, epe-, lép- és májbántalmaknál érvényesül. Jó háziszer köhögés ellen, vízhajtóként is alkalmazható. Gyökerét székrekedésben szenvedők is kipróbálhatják, egyeseknél hashajtóként is bevált.

 

Külsőleg – olajban áztatva – bőrsérüléseknél jó összehúzó és hámosítószer, reumaellenes bedörzsölők alkotórésze is lehet.

 

 

Házi alkalmazása

Drogját herbája és gyökere adja.

 

Teakészítés: 2 kávéskanálnyi szárított, aprított herbát 2,5 dl forrásban lévő vízbe teszünk, a hőforrást lezárjuk. 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta legfeljebb 2x2,5 dl-t fogyasztunk, túladagolás esetén hányingert, remegést okozhat!

 

Hashajtó tea: Ősszel vagy kora tavasszal kiássuk az egész növényt, gyökerét megmossuk és felkarikázva megszárítjuk. 1 lapos evőkanálnyi gyökeret 10 percig főzünk fél liter vízben, 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Étkezések után egész napra elosztva fogyasztjuk.

 

Állatgyógyászatban kehes lovakat lehet gyógyítani leveleivel, a frissen szedett növénnyel bedörzsölt állatokat a férgek elkerülik.

 

Kerti haszna: Ha az összevágott, megszárított sédkendert vasedénybe helyezzük és meggyújtjuk, megszabadulhatunk a darázsfészektől és a legyektől, füstjétől a darazsak és a legyek világgá mennek.

 

 

Házi termesztése

1-1,5 magas évelő növény, igen mutatós és illatos rózsaszínű virágzattal, levelei almaillatúak. Júniustól szeptemberig virágzik, a felső kb. 40 cm-es hajtást a virágzás kezdetén gyűjtsük, csokorba kötve, felakasztva szárítsuk. Magról és tőről egyaránt jól szaporítható, kedveli a nyirkos talajt, árnyékban is megél. Nyirkos réteken, erdővágásokban sok helyen tömegesen vadon is előfordul. Levelei hasonlóak a kender leveleihez, virágai a vadszurokfű virágjával téveszthetők össze.

Makai Anna
IX. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, sédkender

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.