Házipatika

Sóskaborbolya (Berberis vulgaris)

Gyógynövények a házikertben

A borbolya Európában őshonos, Magyarországon is sok helyen megtalálható igen mutatós, de szúrós cserje. Mintegy 2500 éve ismeretes gyógyító hatása, az ősi egyiptomiak pestis megelőzésére és lázcsillapításra; a kínai gyógyítók vérhas és hasmenés kezelésére alkalmazták. A XIX. században sok helyen termesztették, de letettek róla, mert a gabonarozsda nevű kórokozó gomba megtámadta és megtizedelte a termést.  


Gyógyhatásai

Immunrendszer-erősítő, baktériumölő, méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő, gyulladásgátló, lázcsillapító, máj- és epegyógyító hatású, a kutatások szerint néhány daganat visszaszorítására is alkalmas. Világszerte végzett kísérletek igazolták, hogy legfontosabb hatóanyaga, a berberin elpusztítja a sebfertőző baktériumokat, a húgyúti és hüvelyi fertőzést okozó mikroorganizmusokat, gyógyítja a vérhast. Epekőoldó, túlzott gyógyszer- vagy alkoholfogyasztás okozta májbetegség, sárgaság gyógyítására alkalmas. Étvágytalan savhiányos betegek étvágyát meghozza, emésztését rendbe teszi. Jól csillapítja a hányást és a hányingert. Foglazulás, ínygyulladás esetén főzetét öblögetőszerként használhatjuk. Termései – nyersen rágcsálva – tisztítják a fogakat, rendbe hozzák a lepedékes nyelvet.

 

Virágzó sóskaborbolya

 

Házi alkalmazása

Drogját érett termései, szár- és gyökérkérge adja.

Teakészítés: A felaprított és megszárított szár- vagy gyökérkéregdrogból 1 kávéskanálnyit 0,5 l vízben lassú tűzön addig forralunk, amíg a víz felére párolog, kihűtjük, majd leszűrjük. Keserű ízét méz hozzáadásával csökkenthetjük. Naponta legfeljebb egy adagot fogyasszunk.

 

Gyengébb teát készíthetünk, ha a szárított termésekből 1 evőkanálnyit 0,5 l vízzel 5-10 percig főzünk.

 

POR: a megszárított szár- vagy gyökérkérget elporítjuk és 250 mg-nyi mennyiséget 500 mg mézzel elkeverünk, ez egy napi adag.

 

SZÖRP: az érett termések magas C-vitamin-tartalmát a legjobban így őrizhetjük meg: 1 befőttesüvegbe 1 sor megmosott sóskaborbolyát teszünk, 1 sor cukorral megszórjuk, megint 1 sor borbolya, 1 sor cukor következik, és ezt addig folytatjuk, amíg az üveg megtelik. Pár nap alatt levet ereszt, szűrés után kristályvíz hozzáadásával kitűnő limonádé készíthető, teába téve citrompótlónak használható.

 

FIGYELEM: a borbolyadrog igen erős hatású, ha bármilyen panaszt okozna, csökkentsük az adagot vagy hagyjuk abba használatát. Gyermekeknek, szívbetegeknek, légzőszervi betegségben szenvedőknek és áldott állapotban lévőknek használata nem ajánlott!

 

Érett termések

 

Házi termesztése

A borbolya kb. 2-3 m magas hármas levéltövisű évelő cserje. Szaporítható magról és gyökérdarabokról egyaránt. Tavasztól nyár közepéig virítanak lecsüngő, sárga sokvirágú fürtjei. Tojásdad, skarlátpiros termései szeptember végén, októberben érnek be. Az idősebb cserjéket télen fiatalítsuk meg: a talaj felett 30 cm-rel vágjuk vissza. A kertészetekben kapható, sövényként ültetett vörös levelű változata díszcserje, gyógyításra alkalmatlan.

Makai Anna
IX. évfolyam 12. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, sóskaborbolya

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.