Házipatika

Szúnyogok ellen

Ne adjunk esélyt a vérszívóknak!

A nyár a csípős rovarok időszaka: elrabolják az álmunkat, tönkreteszik a szép nyári estéinket a teraszon, és csípéseik még napokig viszketnek. A hívatlan látogatókat távol tartó vegyszereken kívül vannak olyan természetes megoldások is, amelyek segítenek megszabadulni tőlük. Ha pedig mégis megcsíptek minket, szintén természetes anyagokkal enyhíthetjük a fájdalmat.


 

A nyár legkellemetlenebb vendégei a szúnyogok. Ahogy leszáll az este, felbukkannak a nőstények, hogy kiszívják a vérünket. A legjobban azt szeretik, ha nem fúj a szél. Ilyenkor a szúnyog észrevétlenül landol a bőrünkön, és beleszúrja a fullánkját, majd olyan nyálat választ el, amely megakadályozza a csípés helyén a véralvadást, hogy könnyebben tudjon vért szívni. A nyál felelős a később kialakuló kellemetlen viszketésért.

 

A csípős szúnyogok az áldozat szaga alapján tájékozódnak. Emberek esetében feltételezik, hogy az egyénileg eltérő koncentrációban kiválasztott vajsav (egyfajta anyagcseretermék) a fő felelős azért, hogy kit szeretnek a szúnyogok és kit nem. Ehhez jönnek még a test saját illatanyagai, valamint a testápolók és parfümök illata. Ezért érdemes fürdéshez tiszta növényi olajakból álló, illatanyag-mentes szappant használni, például olíva- vagy jojobaolaj-szappant, és lemondani az olyan termékekről, mint a dezodor, kölni, parfüm, testápoló. Az ágyneműre is az vonatkozik, hogy ne mossuk illatosított mosóporral és öblítővel, mert a szúnyogok ezeket a szagokat néha kimondottan kedvelik, és egyenesen a hálószobánkat támadják meg. Ha pedig egyszer odataláltak, akkor csak a légycsapó segíthet.

 

Az úgynevezett elektromos párologtatók háló- és lakószobai alkalmazása nem javasolható. Ezeket a párologtatókat a konnektorba kell beletenni, és a felhevülés hatására szabadulnak fel belőle a szobalevegőbe jutó hatóanyagok. A bele helyezhető lapocskák rovarirtó szert tartalmaznak (pyrethrumot vagy pyrethroidot), amely megapatikussá teszi a szobába jutott szúnyogokat. De sajnos nemcsak a szúnyogokat, mert a pyrethrum bizonyítottan káros az emberi szervezetre is.

 

 

Garantáltan mellékhatásmentes: moszkitóháló az ágy fölött

Hogy a szúnyogok behatolását megakadályozzák, kaphatók szintén konnektorba dugható ultrahangos készülékek is. A legtöbb szúnyog azonban nem reagál ezekre az ultrahanghullámokra: ha megérzik az áldozat szagát, ügyet sem vetnek a hullámokra. Ezen kívül az sem zárható ki teljesen, hogy ezek a frekvenciák is káros hatást gyakorolnak az egészségre.

 

A vérszívók nem csak a hálószobában támadnak

 

A leghatékonyabb éjszakai szúnyog elleni védelem az ágy fölé akasztott moszkitóháló. Ügyeljünk rá, hogy finom szövésűt vegyünk, kapható például outdoor-felszerelést árusító boltokban. A nagyon olcsó moszkitóhálóknak ugyanis gyakran olyan nagyok a szemei, hogy a kiéhezett, karcsú szúnyognőstények könnyedén átbújnak rajtuk. Aki nem akar hálóban aludni, szúnyoghálót szereltethet az ablakra. Vigyázzunk, a szúnyogok messziről kiszúrják a fényt, úgyhogy éjszakára zárjuk be a hálószoba ajtaját és ragasszuk le a kulcslyukat.

 

Az illóolajak ellenszenves illatmintát hagynak

Mivel a szúnyogok a szélcsendet kedvelik, segíthet a plafonra szerelt ventilátor is. Ám ha egész éjszaka ez alatt fekszünk, huzatot kapunk. További szúnyogűző módszer az illatlámpa olyan illóolajak keverékével, mint levendula, citromfű, menta, citrom, teafa. Sajnos az illóolajakra sok ember is allergiával reagál, ezért nem tanácsos egész éjszaka párologtatni.

 

Nagyanyáink titka egy félbevágott citrom volt, teleszúrva szegfűszeggel. Ezt a biológiai szúnyogűzőt az ablakpárkányra tették, és néhány naponta cserélték. Bár a módszer nem mindig hatékony, jó illatú és az egészséget garantáltan nem károsítja.

 

A szúnyogok nemcsak a hálószobában támadnak, hanem szép, szélcsendes estéken odakint is. Ott is alkalmazhatjuk a már említett illóolajas mécseseket. Ma már kaphatók kerti gyertyák, fáklyák és teamécsesek is citronella-olajjal, amelyet a szúnyogok nem kedvelnek. Még egy ötlet: keverjünk néhány csepp illóolajat (levendula, menta, citrom) a samponunkba és az ágynemű öblítővizébe. A finom illat az emberi orr számára szinte érzékelhetetlen, de a szúnyogokat távol tartja.

 

Az éhes rovarok támadását megakadályozhatjuk hosszú ujjú inggel, hosszú nadrággal, de a legkisebb fedetlen bőrfelületre is rátalálnak. Kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémmel, de lehetőleg olyat válasszunk, amelyben nincsen DEET nevű hatóanyag. Ez ugyanis bőrgyulladást vagy idegrendszeri zavarokat válthat ki. A trópusokon nagyon hasznos lehet, de itthon nem megfelelő, terhesek és gyerekek számára végképp nem.

 

Nagyanyáink félbevágott citromba szegfűszeget szurkáltak, így próbálták elriasztani a vérszívókat

 

Az alternatív termékek illóolajakat tartalmaznak szúnyogriasztás céljára. Ezek hatóideje 3-4 óra, és gyerekeknek is jók. Csak azoknak nem ajánlhatók, akik allergiásak az adott illóolajra. Éjszakára viszont ne kenjük be magunkat, a szúnyogriasztó szerek kinti alkalmazásra valók.

 

Ha egyik szer sem segít, akkor feltételezhető, hogy a test saját illatanyagai összekeveredve a szúnyogriasztó szerével olyan új illatkompozíciót hoz létre, amelyet a szúnyogok vonzónak találnak. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a bőrt eltakaró ruházatot viselni.

 

Így kezeljük a csípéseket

Ha a szúnyog mégis megcsípett, és a csípés viszket, a régi, jól bevált háziszer a hideg borogatás. Helyette kipróbálhatjuk a jégkockát is, ez megakadályozza a duzzanat kialakulását. Jól bevált az ecetes borogatás is. Szintén régi háziszer a kövirózsa (Sempervivum tectorum): a cserépben is jól nevelhető növényről törjünk le egy levelet, és a kicsöpögő folyadékkal dörzsöljük be a csípést. Ez megnyugtatja a bőrt és segíti a gyógyulást.

 

Léteznek sebbalzsamok is rovarcsípésre, illetve tiszta levendulaolajat is tehetünk rá. Ez megakadályozza a viszketést és hatására a duzzanat is gyorsabban lelohad. A homeopátia fegyvertárából választhatjuk a következő szereket: Ledum, Apis, Grindelia. A legtöbb csípésre ajánlható a Ledum (D4), félóránként 1-2 golyócska, majd javulás esetén naponta négyszer 1-2 golyócska. Viszont a homeopátia és a fitoterápiás módszerek nem elegendők a trópusokon és maláriaveszélyes helyeken!

 

Néhány csepp levendulaolaj távol tartja a szúnyogokat

 

A rovarcsípés a mi éghajlatunkon általában ártalmatlan. Ha mégis nagyon megduzzad, láz, hányinger, vérkeringési panaszok lépnek fel, akkor orvoshoz kell fordulni. Ezek a tünetek ugyanis súlyos allergiás reakcióra utalhatnak. Ezen kívül másodlagos fertőzések is előfordulhatnak, ha az elvakart csípés helye elfertőződik, ilyenkor is orvoshoz kell fordulni.

 

Elsősegély méh- és darázscsípés esetén

Méhcsípés esetén elsőként a fullánkot kell eltávolítani, ami benne marad a sebben. Ez nem vonatkozik darázscsípésre, mert a darázs fullánkja nem marad benn a bőrben.

 

A fájdalom és a duzzanat ellen hat az azonnal hűtés: tekerjünk ruhába egy jégkockát, és ezzel dörzsöljük be finoman a csípés helyét.

 

Alternatv enyhítő megoldás az ecetes borogatás: 2/3 gyümölcsecetet keverjünk össze 1/3 vízzel, itassunk át vele egy kendőt éstegyük a csípésre.

 

Jól beválik a túró-levendula keverék: 1 teáskanálnyi túrót keverjünk össze 1-2 csepp levendulaolajjal, és kenjük be vele a csípést.

 

Homeopátia: méhcsípésre Apis C30, naponta 3-szor 5 golyócska a javulásig. Darázscsípésnél Vespa crabro, naponta 3-szor 5 golyócska a gyógyulásig.

 

Figyelem! Mindkét csípésre vonatkozik, hogy ha nagy felületű duzzadás, és/vagy láz, valamint vérkeringési zavar lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz, mert súlyos allergiás reakció fenyeget.

- mörk -
XIV. évfolyam 8. szám

Címkék: csípés, házipatika, méh, szúnyog

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.