Házipatika

Szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca)

Gyógynövények a házikertben

Igen hatékony, sokoldalú, régóta ismert gyógynövény, mely időnként a feledés homályába merül, vagy csak szűk terápiás hatásterületet tulajdonítanak neki. Kínában „életmeghosszabbító”-ként tisztelik, mivel életerőt visszahozó, életkedvet növelő hatását is megtapasztalták. Népies nevei: erősítőfű, szíverősítőfű, szívfű, torokgyíkfű, oroszlánfark.


 

Szú­rós gyön­gyajak

 

Gyógyhatásai

Kiváló idegerősítő, nyugtató és közérzetjavító, jól bevált depresszió, alvászavarok, vegetatív neurózis, pajzsmirigy túltengés ellen. Idegfeszültséggel, szorongással járó heves szívdobogás és szívritmuszavarok enyhítésére a legjobb háziszer. Élénkíti a szívműködést, csökkenti a vér zsírtartalmát és a vérnyomást. Izomerősítő, ellazító és görcsoldó hatása miatt - hosszan tartó kezeléssel - jól alkalmazható izomgyengeség, izomsorvadás, bénulás, kezdődő Parkinson-kór és epilepszia ellen. Minden idegi eredetű gyomor- és bélbetegség, krónikus meteorizmus hatékony gyógyszere. Májfertőzésen átesett betegeknek érdemes kipróbálni májregeneráló hatását. A légzőközpontra gyakorolt hatása jól érvényesül tüdőasztma, tüdőtágulás esetén. Csökkenti a menstruációs görcsöket és a klimaxos panaszokat, szülés után segíti a méhizomzat összehúzódását, megnyugtatja a feszült kismamákat. Rendszeres gyöngyajakfogyasztással a kezdődő prosztatapanaszok is megszüntethetők.

 

Ne­vé­vel el­len­tét­ben nem szúr, csak a mag­vak éré­se­kor a a virágcsészéi válnak szúrósá

 

Felhasználása

Drogját föld feletti virágzó hajtásai adják, a vastagabb szárrészek nélkül.

 

Teakészítés: 1 kávéskanálnyi szárított és aprított gyöngyajakot 2 dl vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Étkezések között elosztva 3x2 dl-t fogyasztunk édesítés nélkül.

 

Tinktúra: nagyobb befőttesüvegbe egynegyed rész gyöngyajakot és egynegyed rész galagonyabogyót teszünk, 96%-os gyógyszertári alkohollal felöntjük, 2 hétig meleg helyen érleljük, majd leszűrjük. Az ázalékot vízzel 5 percig főzzük, a kihűtött, leszűrt főzettel a tinktúrát 40%-ra hígítjuk. Napi adagja 5x20 csepp.

 

Gyógybor: 30 dkg gyöngyajakot 1 liter, jó minőségű vörösborban főzünk 3 percig, másnap leszűrjük. A szüredéket kiegészítjük 1 literre a kifőzött növényen átszűrt borral. Főétkezések után naponta 3x0,5 dl gyógybor ajánlott. A gyöngyajakteát gyermekek is fogyaszthatják gyümölcslével 5-10-szeresére hígítva. Ideges szívpanaszok esetén jól társítható galagonyával és macskagyökérrel, depresszió esetén orbáncfűvel; prosztataproblémák esetén kisvirágú füzikével kombinálhatjuk.

 

Figyelem: Csak folyamatosan, legalább 3 hónapig fogyasztva fejti ki gyógyhatását. Mellékhatása nem ismeretes, de a biztonság kedvéért várandós anyák, vérzékenységben szenvedők és beépített szívritmusszabályozóval rendelkezők ne alkalmazzák!

 

 

Házi termesztése

Egész Európában elterjedt, hazánkban is gyakori évelőnövény. Termesztett változata hatékonyabb és gazdaságosabb. Rózsaszín virágai júniustól szeptemberig nyílnak; a virágzó hajtásokat azonnal felaprítva, kiterítve szárítsuk. Szaporítható magról és tőről, utóbbiról már az első évben használható mennyiségű drog szedhető. Bármilyen talajon megél, de a napsütést és a locsolást meghálálja. Ha a természetből gyűjtjük, vigyázzunk, nehogy összetévesszük a hatástalan pemete gyöngyajakkal.

Makai Anna
XI. évfolyam 5. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika, szúrós gyöngyajak

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.