Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2002. április

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Közel a naphoz

Végre elérkezett az önfeledt kertészkedés ideje, mely hasznossága mellett testünk és lelkünk felüdülését is szolgálja. Stresszoldók, altatók helyett ültessünk „természet adta gyógyszereket”; illatozó gyógyfüveket. A legtöbb gyógynövény dísznövénynek is beillik, gyógyhatásukon kívül architektonikus formákkal, színes látvánnyal gazdagítják kertünket. A kerti munka közben minket érő éltető napfény, a madárcsicsergés, a friss tavaszi illatok pozitív gondolatokkal és érzelmekkel töltenek fel, a napi gondok szinte elszállnak. „Az ember nemcsak ásóval és kapával szelídít meg egy tájat, hanem azzal is, amit ásás és kapálás közben gondol.” (Márai Sándor)

 

 

A pollenallergia természetes gyógymódja

A várva várt gyönyörű tavaszi virágnyílás sajnos azok számára, akiknek szervezetük érzékenyen reagál a virágporra, csupán kínszenvedést okoz. A szem és az orr nyálkahártyájának gyulladása, a szinte megállíthatatlan tüsszögés az immunrendszer alapos megerősítésével és néhány jól megválasztott természetes szer segítségével igen jól gyógyítható:

 

Az immunrendszer erősítésére az ECHINACEA cseppekből naponta 3x20 cseppet, a LAPACHO cseppekből naponta 3x10 cseppet fogyasszunk.

 


Immunerősítő Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

 

 

Orrspray helyett (melynek huzamosabb alkalmazása tönkreteszi az orr nyálkahártyáját) alkalmazzunk sós vizes orröblítést.

 

A sós vizes orröblítés után kenjünk orrunkba körömvirágkenőcsöt, így a virágpor nem közvetlenül a nyálkahártyába, hanem a kenőcsbe tapad.

 

Készítsük el az alábbi jól bevált gyógyszirupot: 1 kg akácmézet öntsünk egy nagyobb befőttesüvegbe, tegyünk bele fél kg frissen szedett fenyőrügyet, 35 dkg fenyőtobozt, fél liter viricset. 20 nap érlelés után fogyasztható: rohamok esetén 1-1 kávéskanálnyit vegyünk be.

 

Ez a gyógyszirup hörghurut, tüdőtágulás és asztma ellen is hatásos, egyetlen hátránya, hogy készen nem kapható, magunknak kell elkészíteni március végén, április elején.

 

"Viricset" a nyírfa törzsének megcsapolásával nyerhetünk

 

A hozzávalók egy kirándulás keretében könnyen összegyűjthetők: a viricshez, vagyis nyírfavízhez egy fiatal nyírfa (BETULA PENDULA) törzsének megcsapolásával juthatunk. (A nyírfavíz önmagában vesekő ellen is igen hatásos!)

 

 

Szerencsehozó pókfogó

A régi hit szerint pókot megölni szerencsétlenséget jelent, ezért a lakásban áttelelő szerencsehozókkal a tavaszi nagytakarítás során bánjunk kíméletesen. Ezt a célt szolgálja egy ír találmány, a humánus „pókfogó”, melynek segítségével a pókot beszippanthatjuk egy hengeres tartályba és a kertben szabadon engedhetjük. Ha ez sikerül, máris szerencsénk van, mert egy pók élete során több száz kellemetlen rovartól, légytől szabadít meg bennünket. A pókfogó egyszerű szerkezet, a kép alapján barkácsoló kedvű olvasóink házilag is elkészíthetik.

M. A.
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.