Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2002. január

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Nem boszorkányság: vetés ég és föld között

A fehér fagyöngy ősidők óta a minden betegséget gyógyító mágikus csodaszer hírében áll, „boszorkányseprűnek” is nevezték, mert a hiedelmek szerint elűzte az ártó szellemeket és védelmet nyújtott a villámcsapás ellen. A fagyöngy a téli időszakban a csupasz fák között jól látható, de gyűjtése a magasság miatt nehézségekbe ütközik. Ragadós termését a madarak fogyasztják, a magok emésztetlenül haladnak át a bélcsatornán és az ürítéssel terjednek. Nem könnyű, de nem is lehetetlen a félélősködő fehér fagyöngy házi termesztése, csupán a madarak helyett a magokat nekünk kell „beültetni” a megfelelő helyre. Az elmaradhatatlan karácsonyi fagyöngycsokor kissé megtöppedt fehér bogyóit januárban egy napig meleg vízben áztatjuk, majd kettéválasztjuk. A bogyó közepén levő zöldes, szív alakú ragacsos magokat a kiszemelt gazdanövény ágaira – lehetőleg a rügyekre – ragasztjuk. Gazdanövénynek legalkalmasabb az akác-, vadkörte-, alma-, nyár-, nyír- vagy hársfa. A fagyöngy leveleiből hideg vizes áztatással készült tea immunrendszer-erősítő, vérnyomáscsökkentő, ideges szívpanaszok kezelésére alkalmas. Ezenkívül a téli csupasz fákon, kertünkben szemmagasságban zöldellő fagyöngy látványnak sem utolsó, igazi kuriózum.

 

Téli saláta és gyógynövény egyben

A téli hónapok egyetlen friss és vitamindús gyógynövénye a kerti zsázsa (Lepidium satívum), melynek termesztéséhez elég egy cserép vagy üvegcsésze, de csíráztatható nedves itatóspapíron is. A sikeres termesztés előfeltétele az, hogy a vegyszermentes zsázsamagokat vetés előtt néhány órára be kell áztatni, a vetést pedig állandóan nyirkosan kell tartani. Fontos még, hogy fény érje a csírázó növényeket, ezáltal lesznek üde zöldek, klorofillban gazdagok. A 4-5 cm-es zsázsát ollóval folyamatosan arathatjuk, majd ha mindet elfogyasztottuk, ismételjük meg a vetést. A zöld zsázsát szórhatjuk vajas kenyérre, tehetjük kefirbe vagy joghurtba, tormára emlékeztető íze jól harmonizál a kínai kel vagy káposztasalátával. A zsázsa rendkívül erős méregtelenítő, közérzetjavító hatású, vitaminjai és ásványi anyagai jót tesznek a kopaszodás ellen is.

 

Vinum generosum házilag

A gyógynövényborok készítésének a franciák és az olaszok már a középkorban is mesterei voltak, nem csupán különleges gyógyhatásáért, hanem aromájáért, zamatáért is szívesen fogyasztották, a bor összetételét hétpecsétes titokként őrizték. A házi gyógynövényborok készítésének jó minőségű száraz vagy félédes biotermesztésű bor az alapja, ehhez adjuk az ízlésünknek megfelelő aromás gyógynövényeket, itt helye van a kísérletezésnek. Aromás gyógynövények, melyekből tetszés szerint választhatunk: ánizs, angelika, bazsalikom, citromfű, fehér üröm, mentafélék, zsálya, rozmaring, szagos müge. 1 l bioborhoz 30-40 g aromás keveréket teszünk, s addig érleljük, amíg a bor íze nem éri el a kívánt zamatot. Leszűrve és jól ledugaszolva hűvös helyen tároljuk. A hegy levének gyógynövényekkel dúsított változata jótékonyan hat a szívre, a vérkeringésre és az emésztésre, megszünteti a hidegérzetet, felüdíti a testet-lelket. Ha a saját kezűleg készített gyógynövényborunkat horgolt raffiaborítással öltöztetett üvegbe tesszük, nem csak vendégeink elismerését vívhatjuk ki, rokonainkat, ismerőseinket egészségvédő esztétikus ajándékkal lephetjük meg.

M. A.
VIII. évfolyam 1. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.