Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2002. június

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


A „Gyógyszeresládika” a természetből

A fekete bodzát a népi gyógyászatban oly sok betegségre használják, hogy méltán kapta a „gyógyszeresládika” elnevezést. Az illatos bodzavirág az egyik legrégebben használt gyógytea-alapanyag, hatóanyagai csökkentik az ödémát, eltávolítják az ízületi gyulladás és köszvény során felhalmozódott mérgeket. A bodzavirág teája melegen torokgyulladás, influenza esetén segít legyűrni a fertőzést, hidegen fogyasztva kellemes ízű szíverősítő ital. Érdemes szörpöt készíteni belőle, melyet 1:3 arányban kristályvízzel hígítva egész nyáron frissítőként fogyaszthatunk:

 

2 liter vízben felmelegítve 2 kg cukrot feloldunk, kihűlés után 2 citrom levét és 2-3 citromot felkarikázva hozzáteszünk. Száraz, napos időben szedett 25 db bodzavirágot befőttesüvegbe helyezünk és a cukros-citromos lével felöntjük. Lefedve 2 napig érleljük, majd üvegekbe szűrjük. Hideg pezsgővel hígítva különleges zamatú nyári aperitif italt kapunk. A bodza házikertben is termeszthető, a virág és bogyótermés szedésének megkönnyítésére 1,5-2 m magas törzsmagasságúra neveljük, melyet metszéssel alakíthatunk ki.

 

Veszélyes angyaltrombita

A gyógyszeriparban használatos CSATTANÓ MASZLAG (ANGYALTROMBITA) sem öngyógyításra, sem kábítószerként nem alkalmazható. Sajnos minden nyáron sok tizenéves fiatal kerül az intenzív osztályra mérgezéssel, mert az angyaltrombitát kábítószerként használják. Elsősorban a szülők feladata, hogy időben felismerjék a mérgezés tüneteit és azonnal orvost hívjanak. Az angyaltrombita túladagolása súlyos elmezavart, sőt halált is okozhat. Az első tünetek észlelésekor – nyugtalanság, sírógörcs, mozgászavar, rángógörcsök, hallucinációk, gyors pulzus, tág pupillák, bőrvörösség, látás- és beszédzavar – azonnal mentőt kell hívni, annak megérkezéséig próbáljunk meleg víz itatásával hánytatni.

 

 

Rovarcsípések ellenszerei

A gyógynövényeket hatásosan lehet felhasználni a kártevő rovarok távoltartására és az általuk okozott fájdalmas csípések enyhítésére is.

 

Darázscsípés ellen hűsítő és lohasztó hatású a levendulaecet vagy a házi kövirózsa összetört levele, melyet a csípés helyén rögzítünk. Darázsfészek megszüntetéséhez égessünk sédkenderfű-leveleket, füstje messze elűzi a nem kívánatos vendégeket.

 

 Szúnyog ellen ültessünk bazsalikomot. A bíbor kasvirág tinktúrája megvéd a csípések okozta gennyesedésektől

 

Méh- és hangyacsípés fájdalmát jéghideg vízben oldott szódabikarbónával és friss, összevágott petrezselyemlevéllel enyhíthetjük.

 

Szúnyogcsípés viszkető helyét friss mentalevéllel és körömvirággal dörzsöljük be. Mivel a szúnyogok a víz közeli élőhelyeket kedvelik, a kerti csobogó vagy medence szélére ültessünk mentaféléket, szent bazsalikomot, istenfát, rozmaringot.

 

Szuper tipp: Bármilyen rovarcsípés helyén keletkező fertőzés, gyulladás, duzzanat vattára csepegtetett bíbor kasvirág tinktúrájával kezelve 10 perc alatt elmulasztható.

Makai Anna
VIII. évfolyam 6. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.