Házipatika

Tallózás a növénygyógyászat világából - 2002. március

Újdonságok – érdekességek – receptek gyógynövénykedvelőknek


Tetűirtó kommandó a biokertben

Biotermesztésű zöldséges- és gyógynövénykertünkben fogadjuk szívesen látott vendégként a FÁTYOLKÁT, KATICABOGARAT és a ZENGÃLEGYET, mert a levéltetű-pusztítási versenyben dobogós helyen állnak. A zengőlegyet darázsra emlékeztető védőszíne miatt sokan összetévesztik fullánkos rovartársaikkal és kiirtják a kertből, pedig jellegzetes „egy helyben lebegésükről” jól felismerhetők. Fő táplálékuk a levéltetűk mellett a virágpor, ezért megtelepülésüket édeskömény, kapor, körömvirág, napraforgó (főleg a sárga virágzatú növények) vetésével biztosíthatjuk. A fátyolka viszont a piros színt kedveli, egy 1,5 m magasságban elhelyezett, szalmával töltött és pirosra festett ládikával csalogathatjuk kertünkbe. A katicabogarak szálláshelyének kialakításához elegendő néhány kődarab vagy fakéreg.

 

Csicsókaméz cukorbetegeknek

Amint a talaj felenged, azonnal felszedhető a csicsóka, ami a cukorbetegek, diétázók, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára igen értékes gyógyhatású táplálék. Nagyüzemi feldolgozása a magas költség- és munkaráfordítás miatt sikertelen maradt, de házilag, egészségünk érdekében, megéri elkészíteni. A CSICSÓKAMÉZ receptje: a megmosott, meghámozott és lereszelt gumókat dupla falú edényben pároljuk pár percig, eközben nem forrhat. Ha a reszelék levet eresztett, gyógynövényprésel alaposan kipréseljük. (A visszamaradt értékes rostanyag állati takarmányként jól hasznosítható.) A kipréselt levet – a szilvalekvárhoz hasonlóan – lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.

 

Bárányszámlálás helyett

Bizonyos élethelyzetekben előfordul, hogy álmatlanul forgolódunk ágyunkban, kínzó gondolatainkat bárányok számolásával próbáljuk csendesíteni, legtöbbször sikertelenül. Mielőtt az altatókhoz nyúlnánk, érdemes néhány jól bevált álomhozó növényt kipróbálni. A pihentető alvás titka egy elalvást segítő teakeverék és egy speciális, saját magunk készítette alvópárna. A teakeverék borsmentát, cickafarkfüvet, kamillát, komlót és illatos macskamentát tartalmaz, forrázással készítjük. Az alvópárnához szükség van egy 35x75 cm-es szivacsra, amit egy cipzárral ellátott, 40x80 cm-es dupla lenvászon huzatba teszünk. A fennmaradó helyet szárított levendulavirág, kakukkfű, citromfű, macskamenta, oregánó, komló keverékével töltjük ki. Kifejezetten a tarkónk alá illő mezőillatú párna és az elalvást segítő gyógytea segítségével hamarosan mély álomba szenderülünk, másnap fitten, jó közérzettel ébredünk.

 

A levendula dús virágzásának titka

Nem mindegy, hogy a levendulabokrunkon csak 1-2 szál virág nyílik, vagy illatozó kék virágözönben gyönyörködhetünk. Ha levendulánkat dúsabb virágzásra szeretnénk serkenteni, március elején még visszavágással megtehetjük. A hajtáscsúcsokból 3-4 cm-t lemetszünk, ezáltal a bokor formája is szemrevalóbb lesz, a virágokból pedig bőven jut az alvópárnába, ellazító fürdő készítésére, és a ruhamolyok is új szállást kereshetnek.

M. A.
VIII. évfolyam 3. szám

Címkék: gyógynövény receptek, házipatika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.